Den 16 september är det dags för den svenska kvaltävlingen till VM i Pâté-Croûte, som går av stapeln i Lyon den 2 december. Nu ska nio svenska kockar göra upp om vem som får representera Sverige i tävlingen.
Intresset för charkuterihantverket Pâté-Croûte, inbakad paté, fortsätter att växa i Sverige. Den 16 september hålls för andra året en svensk uttagning till VM, som senare i vinter avgörs i Lyon. Nio svenska kockar från restauranger som Werséns i Åre, Sturehof i Stockholm och Bar Bulot i Göteborg har anmält sig.
Pâté-Croûte är ett hantverk som involverar tre yrkeskategorier inom gastronomin: charkuteri, kock och bagare. Tillagningen kräver tid, råvarukännedom, hantverksskicklighet och noggrannhet. Juryn leds i år av Tommy Myllymäki och till sin hjälp har han bland annat 2023 års vinnare, Malidza Larsson. Tillsammans med andra kockar och krögare från både Sverige och Frankrike ska de utse årets vinnare.
De som tävlar i den svenska uttagningen till VM i Pâté-Croûte:
Johanna Blomgren, Sturehof, Stockholm
Johan Fors, Erth Hötorgshallen, Stockholm
Otto Håkansson, Bar Bulot. Göteborg
Fredrik Krook, Frilans, Stockholm
Victor Magdeburg, Chez Jolie, Stockholm
Amanda Ledel, Voisine, Stockholm
Gerdvilas Zalys, Nabo, Stockholm
Kristin Åhlander, Werners, Skara
Kenneth Älmquist, Werséns, Åre
Kvaltävlingen går av stapeln den 16 september på Restaurangakademien i Stockholm.