Takrestaurangen Freyja öppnar på Södermalm

Den 14 mars är det äntligen dags för den prisbelönta trion – kocken Emma Shields, barchef Jimmy Dymott och sommelier Ellen Franzén – att öppna takrestaurangen Freyja i ett nybyggt våningsplan på Hornsgatan intill Slussen.

I ett nybyggt våningsplan om 1100 kvadratmeter, med en 360 graders panoramautsikt över Stockholm, öppnar nu Freyja – Södermalms nya takrestaurang. Bakom restaurangen, och ytterst ansvarig för menyn, står den välrenommerade kocken Emma Shields. Hennes vision för Freyja handlar om att återskapa känslan av att äta hos sin farmor som barn. Menyn och matsalen ska dofta brynt smör och kännas omhändertagande.

– Om vi kan få våra gäster att känna sig hemma och vilja komma tillbaka snart, då har vi lyckats, säger hon i ett pressmeddelande.

Foto: Pressbild

Smakmässigt tar menyn avstamp i det klassiskt svenska, men här är man inte blyg för att låna influenser från hela världen. Inte sällan är det dessutom grönsakerna som får stå i fokus på tallriken.

– Jag vill servera okomplicerad mat av högsta kvalitet. Menyn på Freyja handlar om Sverige och våra bästa råvaror. Det är nutida mat som du blir glad av.

Freyja har en matsal med plats för cirka 90 sittande matgäster och kommer att ha fyra barer, varav två utomhus.

Nutid och nostalgi

Barerna drivs av Jimmy Dymott, som har startat och drivit flera prisbelönta sådana i Stockholm och som kanske är mest förknippad med Marie Laveau. I baren ska nutid blandas med nostalgi.

– Här finns inga strikta mixologer som bestämmer vad som är en bra cocktail, bara generösa, goda drinkar utan krusiduller. Vi vet att ni vill ha groggar, så vi kommer ge er bra groggar, utan stora isbitar. Och shots, säger barchefen Jimmy Dymott.

Ellen Franzén, flerfaldig vinnare av sommelier-SM och senast chefsommelier på Gastrologik, ansvarar för vinet på Freyja.

I maj väntar premiären av den unika takterrassen, som rymmer cirka 400 bargäster med sina stora öppna ytor och vida utsikt över Djurgården, Gamla stan, Riddarfjärden och Södermalm.