Luzette Luzette

Guiden till restauranger på Stockholms Centralstation

Stockholms Centralstation är knutpunkten i huvudstaden som trafikeras av tåg, pendeltåg, tunnelbana, bussar och Arlanda Express. Varje dag passerar cirka 222 000 resenärer Centralen i Stockholm och i byggnaden ryms det naturligtvis ett stort antal caféer och restauranger. Oavsett om du är på tillfälligt besök i Stockholm, eller om du bor här men behöver få en bit mat i dig innan du reser iväg till en annan destination, finns det gott om alternativ att välja bland. Här guidar vi dig till restauranger och caféer på Stockholms Centralstation, där du kan äta dig mätt före avfärd.

Innehållsförteckning
 1. Restauranger på Stockholms Centralstation
  1. Perini – Mat, champagne och vin
  2. O'Learys Centralstation – Amerikansk sportbar
  3. Luzette – Anrik klassiker
  4. Vete-Katten – En riktig Stockholmsklassiker
  5. Wiggo Wraps – Bra råvaror
  6. Fabrique – Surdeg från stenugnen
  7. Sala Thai – Smakresa genom Asien
  8. Icha Icha – Hälsosam snabbmat
  9. Gateau – Bröd och bullar på språng
  10. Panini – Varsamt lagat, snabbt serverat
  11. Urban Deli – Populärt och fräscht
  12. Mangal BBQ – Streetfood från Mellanöstern
  13. Espresso House – Räddare i nöden
  14. Upper Crust – Matiga mackor
  15. Sushi Yama – Sugen på sushi?
 2. Extratips
  1. Stockholm Fisk – Granne med Centralstationen
  2. Griffins' Steakhouse – Mysigt och spännande

Restauranger på Stockholms Centralstation

Perini

Hemsida

Mat, champagne och vin

Vid ingångarna på Klarabergsviadukten, mittemot Cityterminalen, hittar du Perini. Varje vardag serveras två eller tre olika lunchrätter mellan klockan 11 och 15. Utöver lunch finns här även en middagsmeny som bjuder på medelhavsinspirerad mat – i smått och stort. Perini har även ett stort utbud av vin och champagne, som passar lika bra till vardags som för den som vill fira något.

O'Learys Centralstation

Hemsida

Amerikansk sportbar

O'Learys är en typisk amerikansk sportbar som lockar till sig både stockholmare och resenärer som är på genomresa. Här erbjuder köket enklare mat såsom nachos, wings och ett stort utbud av hamburgare och tillbehör. Du kan även dricka en öl eller annan dryck i baren. Har du tur så lyckas du pricka in en match i väntan på avfärd.

Luzette

Hemsida

Anrik klassiker

Luzette, som drivs i samma regi som bland annat Riche och Sturehof, bär på influenser från restauranger i äldre centralstationer som dem i Paris och New York. Här kan du ladda upp inför resan med något ät- eller drickbart i pulserande atmosfär, eller bara glida in för en middag med internationell känsla. Rätterna på menyn klingar klassiskt europeiskt med rätter som råbiff, ostron och steak frites. 

Vete-Katten

En riktig Stockholmsklassiker

Vete-Katten är känt som ett av Stockholms mest klassiska konditorier och caféer. Om du inte har vägarna förbi adressen på Kungsgatan, så hittar du även en liten filial på Centralen. Perfekt när du vill handla med dig en smörgås eller något av deras färska bakverk.

Wiggo Wraps

Hemsida

Bra råvaror

På Wiggo Wraps tror man inte på att ta några genvägar i köket, utan här väljer man att jobba enbart med riktigt bra råvaror. Det mesta lagas på beställning, så det finns alltid ett utbud av nylagat att välja bland. Vad sägs om en rejäl wrap eller en fräsch sallad?

Fabrique

Surdeg från stenugnen

Fabrique är kanske mest kända för sina rejält tilltagna surdegsbröd, men erbjuder även ett brett utbud av bakverk, croissanter och annat fikabröd. Här kan du stilla kaffesuget, starta dagen med en kvalitetsmacka eller köpa med dig något gott på språng. 

Sala Thai

Hemsida

Smakresa genom Asien

Sala Thai lagar en bredd rätter från Asiens alla hörn, från thailändska klassiker som pad thai och fried rice till japansk sushi och dumplings, eller varför inte den kinesiska favoriten kung pao chicken. Restaurangen erbjuder både sittplatser och takeaway. 

Icha Icha

Hälsosam snabbmat

Icha Ichas mission är att erbjuda hälsosam snabbmat för folk på språng. Välj bas, protein och sås, och kombinera fritt med olika ingredienser. Smakmässigt flirtar man med de sydostasiatiska köken, medan råvarorna är desto mer lokala. 

Gateau

Hemsida

Bröd och bullar på språng

Gateau hittas på flera adresser i Stockholm, däribland Centralstationen. Här ryms förvisso inga sittplatser, däremot står folk i kö för att köpa med sig frukostbröd av det lyxigare slaget hem, beställa tårta till kalaset eller hämta takeaway-fika i form av bulle och kaffe

Panini Centralen Klarabergsviadukten Panini Centralen Tunnelgången
Hemsida Panini Centralen Klarabergsviadukten Panini Centralen Tunnelgången

Varsamt lagat, snabbt serverat

Panini, som hittas på ett flertal adresser i Stockholm, har inte mindre än två filialer inne i Centralstationen. Konceptet går ut på att erbjuda hälsosam snabbmat, i den bemärkelse att själva serveringen går fort. Själva maten däremot, är lagad med både omsorg och bra råvaror. Sallader, wraps, bowls och olika frukostalternativ är lite av vad som hittas här. 

 • Klarabergsviadukten 49, City/Norrmalm Centralplan 15, City/Norrmalm
  Panini Centralen Klarabergsviadukten
  Klarabergsviadukten 49, City/Norrmalm
  Panini Centralen Tunnelgången
  Centralplan 15, City/Norrmalm
 • Hemsida 08-409 521 20
 • Panini Centralen Klarabergsviadukten Panini Centralen Tunnelgången

Urban Deli

Hemsida

Populärt och fräscht

Urban Deli på Centralen består av tre olika delar: restaurang, matbutik och salladsbar. Här erbjuds fräscha och nygjorda sallader att äta på plats eller ta med som takeaway. I butiken hittar du Urban Delis to go-sortiment som passar bra att ta med till resan, efter träningen eller till kontoret. Här hittar du exempelvis portionsrätter, frukosträtter, smoothies, mackor och färskpressad juice. I restaurangen serveras en hela-dagen-meny där största delen är vegansk eller lakto-ovo.

Mangal BBQ

Hemsida

Streetfood från Mellanöstern

På Mangal står grillen i fokus – själva namnet betyder faktiskt just “grill”. Menyns huvudnummer är döner kebab i olika utföranden, men även wraps, sallader och bowls med kyckling eller vegetariskt finns att välja bland. Stället har inga egna sittplatser, men vill du äta på plats går det fint att slå dig ner bland borden på centralplan. 

Espresso House

Hemsida

Räddare i nöden

Espresso House är alltid en räddare i nöden för den som är ute efter en lättare lunch, fika eller kaffe. Denna amerikanskinfluerade kaffekedja har filialer över hela Stockholm och den på Centralstationen är av naturliga osaker välbesökt. Det mesta går bra att ta med på tåget och eftersom det går fort att beställa och betala så är det värt att ställa sig i kön.

Upper Crust

Hemsida

Matiga mackor

På Upper Crust har man fattat vikten av smidig mat på resan – sedan starten på Waterloo Station i London 1986 har man etablerat sig på över hundra tågstationer och flygplatser världen över. Här kan du plocka upp en färsk baguette fylld med olika färska ingredienser. Funkar lika fint till frukost som lunch eller middag.

Sushi Yama

Hemsida

Sugen på sushi?

På Sushi Yama serveras det sushi på två våningar inne på Centralen. Ta med ett gäng bitar i farten, eller slå dig ner och ät en lugn middag om du har en tid att passa. Här hittar du alla klassiska sushirätter på menyn.

Extratips

Stockholm Fisk

Hemsida

Granne med Centralstationen

Stockholm Fisk har legat precis intill Cityterminalen i över tio år. Precis som namnet avslöjar, serveras här alla typer av läckerheter från havet – både fisk och skaldjur. De har även en bar med en egen barmeny som har något lägre priser och en lite mer avslappnad stämning. Att det ligger så pass nära Centralen gör det till ett bra alternativ för den som är på resande fot.

Griffins' Steakhouse

Hemsida

Mysigt och spännande

På Griffins Steakhouse, bara ett stenkast från Centralstationen, hittar du en plats där design, konst, kultur och mat vävts samman. I den excentriskt inredda matsalen är det lätt att bli förundrad över de omaka möblerna, stuckaturerna, prydnadsföremålen och lamporna. Men när maten väl kommer på bordet är det inga problem att låta sig väl smakas.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;