Konditorn Joy Harris guidar till sina bästa Stockholmstips

Den självlärda konditorn Joy Harris har med sitt varumärke J.F.H Pastry och sina vackra praliner etablerat sig som en unik och skicklig konditor. När Joy fick sitt Diplôme de Pâtisserie på den berömda skolan Le Cordon Bleu i London, och därefter kom tvåa i tv-programmet Dessertmästarna 2018, tog konditorkarriären fart på riktigt.

Joy, berätta, vem är du?
– Jag heter Joy Florence Harris. Jag är konditor, 31 år och bosatt på Södermalm i Stockholm. Jag driver J.F.H Pastry sedan ungefär sju år tillbaka, och så är jag konditorchef på Berns.

Att bli konditor är en nischad och smal väg att gå – hur hamnade du här?
– Från att ha jobbat med textil och mode i flertal år ville jag prova något annat utan att släppa taget om det kreativa. Jag har alltid gillat att arbeta med färg och form, så jag flyttade till London där jag utbildade mig till konditor på Le Cordon Bleu.

Hur är det att jobba med något så kreativt på en stor restaurang?
– Det är väldigt värdefullt att få arbeta med andra delar av restaurangen, mer övergripande. I dagsläget jobbar jag mycket med vår bar där vi ofta arbetar med samma produkt, men i olika syften. Jag jobbar väldigt mycket med choklad och då är alkohol en otroligt bra produkt att använda som smakhöjare, så även här kan baren hjälpa mig att få en bredare smakbild. Just nu arbetar vi med en väldigt hållbar meny där vi enbart ska jobba med närodlade och säsongsbaserade råvaror. Här måste vi till exempel utesluta citron och arbetar därför mycket med fermentering för att hitta olika slags syror.

Berätta mer om J.F.H Pastry, ditt eget varumärke?
– J.F.H är mitt egna varumärke som jag i dagsläget driver själv. Många associerar nog J.F.H med praliner, men jag gör allt som har med konditori att göra. På J.F.H finns det en röd tydlig tråd i allt jag gör. Mina produkter är ett hantverk som är skapade med mycket känsla och kärlek. Det går åt mycket jobb och omtanke kring varje produkt. Helhet och hållbart är något som alltid genomsyrar J.F.H, vilket gäller även asken produkterna kommer i, bandet runt asken, påsen till asken etc – från ax till limpa helt enkelt. Jag försöker att alltid arbeta säsongsbaserat vilket kan vara knepigt, därför är choklad en favoritråvara då den kan kombineras med mycket. Kaffe och choklad är en favorit!

Dina praliner och verk är verkligen unika och sticker ut i mängden. Vilka är de senaste uppdragen du har gjort?
– Här senast gjorde jag veganska praliner för H&M och deras nya Iris Apfel-kollektion. Sen gjorde jag ett samarbete med ett av mina favorit-varumärken All Blues som gick i deras silvriga toner. Cartier, Samsøe & Samsøe och Kicks är andra roliga collabs! Utöver det gör jag återkommande samarbeten med Nespresso samt tar fram specialbeställda praliner till restauranger som Nour, Dashi och Surfers.

Var kommer din inspiration ifrån?
– Jag har sedan start varit säker på vad jag tycker om, både i smak och utseende. Färger och mönster har alltid kommit till mig naturligt vilket har hjälpt mig i mitt skapande. Att följa trender har heller inte intresserat mig vilket jag tror är en stor faktor i att J.F.H Pastry är så unikt och sticker ut. Mitt hantverk är det som ska stå i fokus, alltid.

Vad kan vi förvänta oss av J.F.H Pasty framöver?
– Jag vill jobba mer direkt mot och med konsumenten och möta mina kunder. Nästa steg är att låta varumärket framstå i en ny kontext… Kanske en butik? Kanske en pop-up? Vem vet...

Joy Harris bästa Stockholmstips

Första som kommer upp i huvudet – ditt bästa Stockholmstips!
– Det måste bli Nem Nem Quán på Södermalm. Ett hål i vägen på söder som jag ofta beställer ifrån. Här ska ni äta "Bon Bo Hue" – en nudelsoppa från Huáșż med oxkött, citrongräs, gräslök, färsk koriander och böngroddar.

Vad blir ofta ditt go-to-ställe?
Astoria. Det är alltid najs. Här kan man unna sig en trevlig lunch – gärna en sen sådan. Och gärna ett glas champagne. De har en bra vinlista, bra service, bra atmosfär. Helt enkelt ett jäkligt najs ställe.

En restaurang man inte får missa?
Dashi. Här är det mycket kärlek bakom maten. Harry och Nathan är de två kockarna som inspirerar mig mest i hela Sverige. Här är det alltid bra feeling och det finns en baktanke och syfte med allt de gör. Så mycket kärlek och omsorg.

Om du är sugen på en god cocktail, vart går du?
Lucy's Flower Shop. Precis som på Dashi finns här ett otroligt hantverk – de har en baktanke med allt och ger mycket kärlek. De är absolut några av de bästa i sin kategori. Vill även slå ett slag för Aeris som nyligen lanserades i Sverige. Ett premium varumärke från Danmark som göra färdiga hantverks cocktails i snygga fyrkantiga flaskor. Min favorit är negroni, perfekt att ha hemma!

Någon bubblare?
– Jag har ett riktigt grymt tips faktiskt! Ring och boka bord enbart för att äta dessert – antingen efter en middag någon annanstans eller bara som en härlig aktivitet.

Du hittar Joy och J.F.H här!