Till vardags arbetar Maryam Madaresi med marknads- och försäljningsfrågor på Berwaldhallen i Stockholm, men så fort hon får tid står hon i köket och skapar recept till sina 81 000 följare på Instagram. Under namnet ”Laga persisk mat med Maryam” delar hon med sig av inspirerande matlagning i såväl sociala medier som på hennes blogg, och hösten 2018 blev hon nominerad till Årets Mat-Instagrammare i Allt om Mats Instagrampris. Läs mer om Maryams och hennes guide till persiska restauranger.
Det började när Maryam flyttade till Sverige tillsammans med sin man och son. Allt hon hade med sig från Iran var en kokbok med persisk mat. Men nyfikenheten kring mat har alltid funnits; när hon var liten stod hennes pappa ofta i köket, och så småningom började hon själv experimentera.
- Jag hittade på mat. Jag visste inte hur man gjorde, men min pappa sa något som jag alltid kommer att minnas: 'Alla recept skapas någon gång, så det du hittar på nu blir också ett recept.' Det gav mig friheten att våga, inte vara rädd för att laga mat och hitta på nya recept, säger Maryam.
Det hon inte visste då var att hennes experimentella talang skulle leda till stor framgång i Sverige, och faktiskt hela världen. Matlagningen blev snabbt en växande hobby och för ungefär tre år sedan startade Maryam sitt Instagram-konto, tack vare sin dotter.
- Det var min dotter som startade kontot åt mig utan att jag visste om det, jag förstod inte ens vad jag skulle göra med det. Jag hade Facebook, och där fanns alla mina vänner, men jag var lite skeptiskt till att bli en offentlig person, man vet inte vad man kommer att få för respons, fortsätter Maryam.
Första halvåret la Maryam nästan inte upp några bilder över huvud taget, men efter sex månader gjorde hon sitt första inlägg med mat, och då kom likesen. Men sen kom frågorna: ”Hur har du gjort det här?”, ”Vad har du använt för ingredienser?”. Det var då hon insåg att hon satt inne på en massa kunskap som hon kunde dela med sig av till andra, trots att hon var självlärd. Även hennes kollegor började fråga henne om tips och råd kring matlagning, och hennes konto började spridas.
- Det är så kul med responsen! Jag älskar att se när folk har följt mina recept och sedan lägger upp vad de lagat. Det är väldigt roligt att få sprida min matkultur, det ger mig energi.
När Maryams Instagram tog fart och hon insåg hur många som ville ta del av hennes matlagning startade hon även en Facebooksida, och under våren 2018 grundade hon sin blogg. Hennes barn gav henne en kamera i present så att hon kunde ta bättre bilder.
- Det här är verkligen en hobby som har växt organiskt, det är helt otroligt att den bara blir större och större. Det tar väldigt mycket tid, oftast ser man nog mig gå runt med mobilen för att hinna svara på mejl eller blogga, säger Maryam.
Vad är det du tycker är så roligt med detta?
- Jag vill inspirera andra till att laga mer mat hemma, och få folk att tycka att det är roligt. Jag vill lära folk mer om kulturen, mer om hälsa, mer om råvaror och ingredienser. Jag vill utbilda, hälsoaspekten är viktig för mig. Exempelvis gurkmeja som är trendigt nu är något som alltid varit en grundpelare för oss i matlagningen, och saffran är en ingrediens som gör en glad.
Du leder även workshops, vad får man vara med om då?
- Vi lagar mat tillsammans medan jag berättar om kulturen, råvarorna, ingredienserna. Man får lära sig om de persiska måltiderna, och vikten av att samlas och prata. All mat jag lagar och använder är säsongsbetonad, jag vill använda det som finns till hands och kanske blir över.
För den som inte vet, vad är persisk mat?
- Persisk mat består till större delen av ris. Det är grunden och till det äter man mycket grytor med exempelvis lamm, kyckling, bönor, grönsaker och örter. Vi använder mycket kryddor, som saffran, kanel och gurkmeja. Det persiska köket består också av mycket vegetariska rätter där man ersätter kött med ägg eller bönor, och så använder man mycket yoghurt för att göra röror.
Varför tror du att just du har fått så många följare och läsare?
- Jag tror att många från andra generationen har hittat mig. Mycket kunskap försvinner här i Sverige, mycket därför att kulturen kanske inte hänger med. Jag skriver om mat, kultur, barn, kvinnors rättigheter, familj - det väcker intresse, och ofta blir det diskussioner. Jag tror att min Instagram blir en mötesplats för de som delar det här intresset.
Finns det något du saknar i Sverige?
- Tillgång till örter, det är väldigt dyrt i Sverige medan det i Iran inte alls är något exklusivt, och persiskt bröd (saltat surdegsbröd som man äter till maten), och persiskt ris. Så skulle jag vilja se fler persiska restauranger i Stockholm som serverar ett större utbud av vegetariska rätter, smörgåsar, sallader - nu är det mest grillat kött och grytor.