Italian slow food - så kan man beskriva maten på restaurang Pazzi i närheten av Nytorget och Skanstull. Här serveras nämligen napolitansk pizza som får jäsa i 72 timmar innan den gräddas hastigt i ugn.
I anslutning till Hotel Point på Östgötagatan kan man stilla sina pizza-cravings med ett gäng långjästa pizzor hos Sofo-restaurangen Pazzi. Menyn består av pizzor både med och utan tomatsås - här hittas allt från den klassiska margheritan till tryffelpizza (döpt efter själva restaurangen) och päronpizza med chevre, valnötter och honung. Precis som i Neapel låter man pizzadegen jäsa i 72 timmar innan pizzorna gräddas i 450 grader en minut. Mjöl, tomater och mozzarella väljs ut enligt samma italienska mått.
Lokalen är lite mer Sofo-influerad, med industrilampor, stilrena fåtöljer och en bar där man kan bänka sig runt bardisken med mat och dryck. Här går det lika bra att slå sig ner på plats som att hämta med sin pizza i takeaway-kartong. Även de minsta är välkomna - på menyn hittas två sorters barnpizza, en med tomatsås och en utan.
Se även Pazzi Vasastan