Pelikan

3,8
11 betyg
Redigera Pelikan

Pelikan, en av Sveriges äldsta krogar, är känd både för sin svenska husmanskost och för sin långa historia. I de smått kultförklarade lokalerna på Söder ryms en stor ölhall, en mindre matsal och en livlig bar där konst och musik avlöser varandra.

Pelikan grundades på 1600-talet i Gamla stan, men sedan början av 1900-talet ligger restaurangen på Blekingegatan ett stenkast från Götgatan. I den stora ölhallen, som pryds av klassiska takmålningar och bågfönster, har tiden mer eller mindre stått still. Den jugendinspirerade originalstilen är välbevarad och även menyn har kvar sina traditionella svenska smaker. Här ingår allt från Pelikans stora köttbullar till fläsklägg och rotmos, men också lite mer innovativa husmansinslag som har börjat leta sig in på menyn.

Bortsett från just maten har Pelikan alltid varit en mötesplats för den som vill ta ett glas. På senare år har baren fått en uppdatering i originalstil, med en lång bardisk, mörka trämöbler och karaktäristiskt golvklinker. Här kan man slå sig ner och dricka drinkar med skandinaviska smaksättningar, lyssna på dj:s och beskåda konst av unga konstnärer. I anslutning hittar man även den lilla matsalen, som pryds av konstnären och stamgästen Stig Claessons verk. Även här kan man stanna till och ta något att äta.

Användarbilder på Pelikan Visa alla

  • Lägg till bild
  • Bild från Pelikan av Bipasha H.
  • Bild från Pelikan av Bipasha H.
  • Bild från Pelikan av Bipasha H.
  • Köttbullarna är smarrigt goda! Och serverades med god potatismos. – Bild från Pelikan av Sandra A.

Recensioner

Vi vill veta vad du tycker!

Tänk på att det är viktigt att skriva en ärlig recension. Om du på något sätt är kopplad till företaget så bör du avstå från att recensera. Se våra riktlinjer här.

Ärlighet varar längst!

Avbryt
18 feb 2023

Översätt till svenska »

Old school and traditional. Go there if you want to feel like you are going back in time and want to eat typically Swedish food. Also good for a business lunch with people who work on that side of town. Not that easy to find a good business lunch place nearby. Don’t go there for innovation, a... Visa hela »

Listad i: Great lunch
26 feb 2023

Bra ställe om man vill bjuda utländska gäster på fancy svenskhusmanskost! Dyrare än andra turistfällor men definitivt bättre kvalité på maten.

Ett minus är att ljudnivån på lokalen!

2 apr 2019

Mina kollegor skrattade åt mig när jag inte visste vad ”isad gumma” var. Det är tydligen ett gammalt uttryck som man ofta hör på Pelikan.

Restaurangen är gammal och anrik och det speglas och i inredningen. Det är högt i tak. Bord, stola... Visa hela »

8 mar 2020

Idag blev det lunch på Pelikan, de serverar olika husmanskosträtter. Jag beställde fläsklägg med rotmos men var inte beredd på att få in ett galet stort fläsklägg med ben och allt 😅. Sen orkade vi testa deras rabarberpaj med vaniljglass. Allt är... Visa hela »

14 maj 2020

För generösa portioner, lite old school söder och husman och dessutom väldigt vällagad husman är Pelikan ett härligt ställe. Föredrar ändå framför andra klassiska husman såsom Prinsen just för att de inte försöker vara... Visa hela »

Listad i: Favourites
10 sep 2019

Hit går man om man vill ha redig och vällagad husman i sitt rätta element, lokalen är otroligt charmig. Kan bli lite väl stimmigt, men det ingår i paketet och enbart charmigt. Deras köttbullar (med gräddsås) är magiska!

20 mar 2022

Härligt ställe med god mat och vänlig personal. Kommer gärna tillbaka.

22 sep 2016

Vacker lokal o ok mat

18 okt 2017

Häromdagen gick jag till Kristallen, Pelikans bakficka, första gången efter en större ombyggnad. Inredningen är mycket inbjudande och det är bra det, annars skulle jag nog inte komma tillbaka. De senaste 10 åren har jag känt som jag klivit in i trollets Shre... Visa hela »

17 mar 2022

11 jul 2022