Pelikan, en av Sveriges äldsta krogar, är känd både för sin svenska husmanskost och för sin långa historia. I de smått kultförklarade lokalerna på Söder ryms en stor ölhall, en mindre matsal och en livlig bar där konst och musik avlöser varandra.
Pelikan grundades på 1600-talet i Gamla stan, men sedan början av 1900-talet ligger restaurangen på Blekingegatan ett stenkast från Götgatan. I den stora ölhallen, som pryds av klassiska takmålningar och bågfönster, har tiden mer eller mindre stått still. Den jugendinspirerade originalstilen är välbevarad och även menyn har kvar sina traditionella svenska smaker. Här ingår allt från Pelikans stora köttbullar till fläsklägg och rotmos, men också lite mer innovativa husmansinslag som har börjat leta sig in på menyn.
Bortsett från just maten har Pelikan alltid varit en mötesplats för den som vill ta ett glas. På senare år har baren fått en uppdatering i originalstil, med en lång bardisk, mörka trämöbler och karaktäristiskt golvklinker. Här kan man slå sig ner och dricka drinkar med skandinaviska smaksättningar, lyssna på dj:s och beskåda konst av unga konstnärer. I anslutning hittar man även den lilla matsalen, som pryds av konstnären och stamgästen Stig Claessons verk. Även här kan man stanna till och ta något att äta.