Pelikan

3,9
12 betyg
$$$
Husmanskostrestaurang
Bar
Pelikan
3,9
12 betyg

Pelikan, en av Sveriges äldsta krogar, är känd både för sin svenska husmanskost och för sin långa historia. I de smått kultförklarade lokalerna på Söder ryms en stor ölhall, en mindre matsal och en livlig bar där konst och musik avlöser varandra.

Pelikan grundades på 1600-talet i Gamla stan, men sedan början av 1900-talet ligger restaurangen på Blekingegatan ett stenkast från Götgatan. I den stora ölhallen, som pryds av klassiska takmålningar och bågfönster, har tiden mer eller mindre stått still. Den jugendinspirerade originalstilen är välbevarad och även menyn har kvar sina traditionella svenska smaker. Här ingår allt från Pelikans stora köttbullar till fläsklägg och rotmos, men också lite mer innovativa husmansinslag som har börjat leta sig in på menyn.

Bortsett från just maten har Pelikan alltid varit en mötesplats för den som vill ta ett glas. På senare år har baren fått en uppdatering i originalstil, med en lång bardisk, mörka trämöbler och karaktäristiskt golvklinker. Här kan man slå sig ner och dricka drinkar med skandinaviska smaksättningar, lyssna på dj:s och beskåda konst av unga konstnärer. I anslutning hittar man även den lilla matsalen, som pryds av konstnären och stamgästen Stig Claessons verk. Även här kan man stanna till och ta något att äta.

Kontaktinformation

Omdömen

Av Snittbetyg Antal
Thatsup-logo
Thatsup
3,9
12
Google-logo
Google
4,3
3 329

Recensioner av Pelikan

Vi vill veta vad du tycker!

Tänk på att det är viktigt att skriva en ärlig recension. Om du på något sätt är kopplad till företaget så bör du avstå från att recensera. Se våra riktlinjer här.

Ärlighet varar längst!

Avbryt

Old school and traditional. Go there if you want to feel like you are going back in time and want to eat typically Swedish food. Also good for a business lunch with people who work on that side of town. Not that easy to find a good business lunch place nearby. Don’t go there for innovation, a...

Listad i: Great lunch

Bra ställe om man vill bjuda utländska gäster på fancy svenskhusmanskost! Dyrare än andra turistfällor men definitivt bättre kvalité på maten.

Ett minus är att ljudnivån på lokalen!

Fantastico!! Super consigliato. Grazie a tutti

Mina kollegor skrattade åt mig när jag inte visste vad ”isad gumma” var. Det är tydligen ett gammalt uttryck som man ofta hör på Pelikan.

Restaurangen är gammal och anrik och det speglas och i inredningen. Det är högt i tak. Bord, stola...

Idag blev det lunch på Pelikan, de serverar olika husmanskosträtter. Jag beställde fläsklägg med rotmos men var inte beredd på att få in ett galet stort fläsklägg med ben och allt 😅. Sen orkade vi testa deras rabarberpaj med vaniljglass. Allt är...

För generösa portioner, lite old school söder och husman och dessutom väldigt vällagad husman är Pelikan ett härligt ställe. Föredrar ändå framför andra klassiska husman såsom Prinsen just för att de inte försöker vara...

Listad i: Favourites

Härligt ställe med god mat och vänlig personal. Kommer gärna tillbaka.

Hit går man om man vill ha redig och vällagad husman i sitt rätta element, lokalen är otroligt charmig. Kan bli lite väl stimmigt, men det ingår i paketet och enbart charmigt. Deras köttbullar (med gräddsås) är magiska!

Vacker lokal o ok mat

Häromdagen gick jag till Kristallen, Pelikans bakficka, första gången efter en större ombyggnad. Inredningen är mycket inbjudande och det är bra det, annars skulle jag nog inte komma tillbaka. De senaste 10 åren har jag känt som jag klivit in i trollets Shre...

Så tycker pressen

Nöjesguiden

· 4 av 6 · 2016-10-09

“Pelikan är en pålitlig trotjänare som tillfredsställer såväl nostalgisk ådra som hunger.”

SvD Krogguiden

· 4 av 6 · 2011-03-11

“Trotjänare man kan lita på”

Kontaktinformation

Omdömen

Av Snittbetyg Antal
Thatsup-logo
Thatsup
3,9
12
Google-logo
Google
4,3
3 329

Representerar du Pelikan?
Gör anspråk på den för att lättare kunna uppdatera viktig information.

Frågor och svar

Vilken typ av mat serveras på Pelikan?

På Pelikan serveras bland annat:

  • Svenskt
  • Skandinaviskt
  • Husmanskost

Vilken typ av bar är Pelikan?

Vi har klassificerat Pelikan som:

  • Cocktailbar

Vad kostar det att äta på Pelikan?

Pelikan ligger i prisklassen Mellanklass ($$$).

Har Pelikan uteservering?

Ja, Pelikan har en uteservering som ger dig möjlighet att njuta av vädret samtidigt som du njuter av en öl, ett glas vin eller en drink.

Serverar Pelikan lunch?

Ja, Pelikan har lunchserveringar.

Var ligger Pelikan?

Pelikan ligger på Blekingegatan 40, 116 62, Södermalm. I närheten ligger Skanstull. Närmsta tunnelbana är Skanstull (ca 300m).