Guiden till Uppsalas bästa tapas och smårätter

Tapas, pintxos, meze, smårätter. Kärt barn har många namn. Gemensamt för de mindre rätterna är att de är perfekta att samlas och umgås runt. I Uppsala hittar du en mängd restauranger som serverar mat i smått format, inspirerad av smaker från hela världen. Komponera din egen meny med både varma och kalla rätter, som tilltugg till vinet eller som en hel middag. Här har vi samlat Uppsalas bästa restauranger med smårätter i olika tappning.

Nordiska smaker

Plock

Dragarbrunnsgatan 24, Centrum

Trendhaket vid Dragarbrunn

Oavsett om man tittar in på en afterwork eller vill äta middag så hittar man alltid fler goda smårätter på den okonstlade menyn. Rätterna heter kort och gott vad de smakar. Inspirationen kommer både från norden och Sydeuropa och passar alla lika bra att kombinera. Loungemusiken och den trendiga inredningen inspirerar till att testa ställets lika hippa drinkar.

Klassisk tapas och pintxos

Iberico

Fyristorg 8, Centrum

Semesterkänsla

Det är svårt att missa den stora spanskinspirerade Ibericoskylten på Fyristorg. Här serveras en stor meny av tapasrätter och pintxos I den rustika lokalen med utomlandskänsla. Vin- och dryckeslistan innehåller flera bra alternativ som passar till många olika rätter.

Tilltugg

Vaksalagatan 24 , Fålhagen/Centrum

Hungrig efter konserten?

På Tilltugg kliver du in direkt från gatan i den trånga men mysiga lokalen mittemot Konsert- och kongresshuset. Ingen förbokning krävs. Här komponerar du din egen meny av spanska smårätter där olivolja, vitlök och chili är vanliga inslag. Till rätterna serveras noga utvalda drycker som till exempel rustika viner, fatöl och iskall sherry.

Asieninspirerade smårätter

Noia

Drottningatan 9, Centrum

Smårätter med Japanfeeling

Om du är modig så vågar du testa Noias “Share food”, som bygger på konceptet Omakase där du lämnar över till köket att bestämma hur menyn ska se ut. Flera smårätter kommer ut på löpande band, där smaksättning och tillagningssätt hämtar inspiration från Östasien.

Meze

Hodja

Sysslomansgatan 13, Luthagen/Centrum

“Barrummet, kärleksrummet & glasrummet”

På Hodja har man inrett de olika rummen i tre olika stilar där man vill att atmosfären ska följa dig ända hem. Men innan du går så måste du prova ställets meze. Här finns både varma och kalla rätter med klassiska smaker från Turkiet.

Mammas meze

Karlsrogatan 74, Centrum

Turkisk gastronimi i Ekeby

På den kvarterskrogslika mezerestaurangen i Ekeby skickas rätterna ut på löpande band, som plockmat eller en hel middag av smårätter. Maten lagas enligt turkisk gastronomisk mezetradition och representerar mångfald i smaker, färger och upplevelser. Även avhämntningsmeny finns.

Meza Grill & Bar

Östra Ågatan 11, Luthagen/Centrum

Äkta kolgrill och mysig inredning

I den varmt inredda restaurangen precis intill Fyrisån serveras mezerätter som har sin grund i det libanesiska köket. Förutom friterade smårätter, sallader, ostar, röror och bröd går det att få smårätter även från ställets kolgrill, där kyckling, kött och fisk tillagas. Här erbjuds även avsmakningsmenyer för den som har svårt att bestämma sig.