Guiden till Uppsalas bästa tapas och smårätter

Tapas, pintxos, meze, smårätter. Kärt barn har många namn. Gemensamt för de mindre rätterna är att de är perfekta att samlas och umgås runt. I Uppsala hittar du en mängd restauranger som serverar mat i smått format, inspirerad av smaker från hela världen. Komponera din egen meny med både varma och kalla rätter, som tilltugg till vinet eller som en hel middag. Här har vi samlat Uppsalas bästa restauranger med smårätter i olika tappning.

Se även
Food trucks: Guiden till Uppsalas bästa food trucks
Hamburgare: Guiden till Uppsalas bästa hamburgare
Italienskt: Guiden till Uppsalas bästa italienska restauranger

Nordiska smaker

Plock: Trendhaket vid Dragarbrunn
Oavsett om man tittar in på en afterwork eller vill äta middag så hittar man alltid fler goda smårätter på den okonstlade menyn. Rätterna heter kort och gott vad de smakar. Inspirationen kommer både från norden och Sydeuropa och passar alla lika bra att kombinera. Loungemusiken och den trendiga inredningen inspirerar till att testa ställets lika hippa drinkar.
Pris: Smårätter ca 34–68 kr
Mer information: Plock, Dragarbrunnsgatan 24, City

Nubben: Svensk tradition
I den lilla och lantligt trendiga lokalen på Drottninggatan serveras flera klassiska öl- och snapssorter. Till nubben finns ett sortiment av smörrebröd med nordiska smaker efter säsong som förnyas varje vecka. Flera av ingredienserna kommer från bönder och odlare i Uppland.
Pris: Smårätter ca 89 kr
Mer information: Nubben, Drottninggatan 8, City

Klassisk tapas och pintxos

Ibérico: Semesterkänsla
Det är svårt att missa den stora spanskinspirerade Ibericoskylten på Fyristorg. Här serveras en stor meny av tapasrätter och pintxos I den rustika lokalen med utomlandskänsla. Vin- och dryckeslistan innehåller flera bra alternativ som passar till många olika rätter.
Pris: Tapas ca 39-249 kr
Mer information: Ibérico, Fyristorg 8, City

Tilltugg: Hungrig efter konserten?
På Tilltugg kliver du in direkt från gatan i den trånga men mysiga lokalen mittemot Konsert- och kongresshuset. Ingen förbokning krävs. Här komponerar du din egen meny av spanska smårätter där olivolja, vitlök och chili är vanliga inslag. Till rätterna serveras noga utvalda drycker som till exempel rustika viner, fatöl och iskall sherry.
Pris: Tapas ca 37-69 kr
Mer information: Tilltugg, Vaksalagatan 24, Vaksala Torg

La Parrilla: “Market” med New York-känsla
På La Parilla möts du av den New York-inspirerade atmosfären med både butik, bar och mat i konceptet “Market”. På menyn är det framförallt förrätterna du ska spana in om du är ute efter smårätter och fingervänlig mat. Här hittas tacos, chark- och osträtter samt pintxos som äts direkt i baren, vid mingelbord eller sittandes. Feststämningen höjs när Market under flera kvällar gästas av dj:s.
Pris: Tapas ca 35-135 kr
Mer information: La Parrilla, Vaksalagatan 10, City

Asieninspirerade smårätter

Noia: Smårätter med Japanfeeling
Om du är modig så vågar du testa Noias “Share food”, som bygger på konceptet Omakase där du lämnar över till köket att bestämma hur menyn ska se ut. Flera smårätter kommer ut på löpande band, där smaksättning och tillagningssätt hämtar inspiration från Östasien.
Pris: Tre rätter ca 175 kr, fem rätter ca 275 kr
Mer information: Noia, Drottninggatan 9, City

Meze

Hodja: “Barrummet, kärleksrummet & glasrummet”
På Hodja har man inrett de olika rummen i tre olika stilar där man vill att atmosfären ska följa dig ända hem. Men innan du går så måste du prova ställets meze. Här finns både varma och kalla rätter med klassiska smaker från Turkiet.
Pris: Meze ca 69-135 kr
Mer information: Hodja, Sysslomansgatan 13, Främre Luthagen

Mammas meze: Turkisk gastronimi i Ekeby
På den kvarterskrogslika mezerestaurangen i Ekeby skickas rätterna ut på löpande band, som plockmat eller en hel middag av smårätter. Maten lagas enligt turkisk gastronomisk mezetradition och representerar mångfald i smaker, färger och upplevelser. Även avhämntningsmeny finns.
Pris: Meze ca 50-65 kr
Mer information: Mammas meze, Karlsrosgatan 74, Ekeby

Meza: Äkta kolgrill och mysig inredning
I den varmt inredda restaurangen precis intill Fyrisån serveras mezerätter som har sin grund i det libanesiska köket. Förutom friterade smårätter, sallader, ostar, röror och bröd går det att få smårätter även från ställets kolgrill, där kyckling, kött och fisk tillagas. Här erbjuds även avsmakningsmenyer för den som har svårt att bestämma sig.
Pris: Meze ca 45-95 kr
Mer information: Meza Grill & Bar, Östra Ågatan 11, City

Andra guider du kanske är intresserad av
Sushi: Guiden till Uppsalas bästa sushi
Vegetariskt: Den gröna guiden till Uppsalas vegetariska kök
Fisk och skaldjur: Uppsalas bästa fiskrestauranger

Om tapasguiden
Guiden till bra tapasställen i Uppsala uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt bra tapasrestaurang i Uppsala som vi har glömt och borde lägga med i guiden. Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden. Annars hoppas vi att du får en trevlig upplevelse på den tapasbar du nu väljer att gå till.

Visa på karta