Guiden till Uppsalas bästa sushi

Guiden till Uppsalas bästa sushi

Det är nu länge sedan sushi sågs som otäck rå fisk. Idag är sushi en lika stor del av det internationella köket som pizza eller falafel, och variationen har växt med sushins framfart, från klassisk nigiri till amerikaniserade california rolls. Oavsett om man lärt sig bemästra de ökända pinnarna eller inte så är sushi mer tillgängligt än någonsin – såväl vegantalternativ som gravidvänlig sushi står att finna för den som vet var man ska leta. Vi guidar både sushiexperten och den entusiastiske nybörjaren till Uppsalas bästa sushiställen.

Innehållsförteckning
 1. Bästa sushirestaurangerna i Uppsala
  1. Ayakos Sushi – Varierat och personligt
  2. Sushi Yama – Överraskande god kedjesushi
  3. Ichiban sushibar – Klassiskt utan krusiduller
  4. Ai japansk restaurang – Lite finare, lite bättre
  5. Mikaku Sushi Dragarbrunnsgatan – Snabb, gedigen sushi
  6. Mey Wang Sushi – Designa din egen kombination
  7. GinnDee Sushi & Wok – Doldis-sushi på thairestaurang
  8. Hanamasa Sushi – Charmig kvarterskrogssushi
  9. Sushi18 – Undantaget som bekräftar buffé-regeln

Bästa sushirestaurangerna i Uppsala

Här äter du godast sushi i Uppsala

Varierat och personligt

Med fyra restauranger i Uppsalaområdet börjat Ayakos närma sig kedjestatus, men tack vare trevlig personal känns det ändå lite som en familjerestaurang. Menyn är gravid- och vegananpassad, och även en snällare barnmeny finns att tillgå för den som vill låta knoddarna prova på.

Sushi Yama

Hemsida

Överraskande god kedjesushi

Läget kan verka avskräckande på vissa, men trots att Sushi Yama ligger öppet och glasinramat som en del av Centralstationen kan sushin kallas en av Uppsalas bästa. Grönsakerna är fräscha, fisken är av god kvalitet, och riset lyckas vara både genomkokt och klibbigt. En oväntat fullträff, helt enkelt.

Ichiban sushibar

Hemsida

Klassiskt utan krusiduller

Ichiban är en restaurang med fokus. Här finns ingen flersidig meny eller experimentell matkultur – det är en sushibar, som erbjuder några få varmrätter till synes för sakens skull. Köket har siktat in sig på att göra sushi och att göra sushi bra, och kvaliteten följer därefter. Gäster får dessutom mycket sushi för pengarna.

Ai japansk restaurang

Hemsida

Lite finare, lite bättre

Sushin på Ai är lite dyrare än det genomsnittliga sushihaket, men för den som har råd är det värt det. Köket experimenterar lekfullt med de klassiska sushirätterna och har inga skrupler när det gäller att inkludera sådant som majonnäs eller tempura i sina rullar. Restaurangen har dessutom Uppsalas förmodligen bästa sashimi.

Mikaku Sushi Dragarbrunnsgatan

Hemsida

Snabb, gedigen sushi

Nyckelordet för Mikakus sushi är ”fräsch”. Bentolådorna är inte avancerade eller experimentella, kombinationerna är inte nyskapande, och miljön är inget särskilt. Men sushin är – oavsett vilken kombination man beställer – alltid fräsch och välsmakande. Mer komplicerat än så behöver det inte vara.

Mey Wang Sushi

Hemsida

Designa din egen kombination

Mey Wang ligger lite undangömt, och förmodligen är det en hel del som missar denna lilla japanska pärla i Uppsalas restaurangliv – vilket är synd. Sushin är aningen mer spännande än genomsnittet, och menyn tillåter att gästen själv sätter ihop den kombination av bitar hen vill ha.

GinnDee Sushi & Wok

Hemsida

Doldis-sushi på thairestaurang

GinnDee marknadsför sin thaimat mer än sin sushi, men för den som letar kommer sushimenyn som en glad överraskning. Särskilt maki-utbudet. Om somrarna finns här även en uteservering så att gäster kan inta sin sushi med utsikt över Fyrisån – en perfekt mix av asiatisk mat och svensk våridyll.

Hanamasa Sushi

Charmig kvarterskrogssushi

Hanamasa utger sig inte för att vara en finsmakarrestaurang. Det är lika mycket kvartershak som vilket pizzaställe som helst, och små säsongsbaserade avvikelser på menyn, som exempelvis gravad lax med potatis, står ofta att finna. Men sushin förblir ställets stapelvara. Förmodligen Uppsalas bästa sushi för utkörning.

Sushi18

Hemsida

Undantaget som bekräftar buffé-regeln

Praxis är att man aldrig ska äta sushi på buffé. Generellt sett är det en god regel – inte bara av hygieniska skäl, utan även av rent smakrelaterade anledningar. Den fräscha lunchbuffén på Sushi 18 utgör dock undantaget som bekräftar regeln. Sushin går även att beställa à la carte.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta