Guiden till vegetariska restauranger i Uppsala

Det har gått många år sedan vegetarisk mat främst var en angelägenhet för trånga kollektiv och djurrättsaktivister. Hälsomedvetna vegetariska rätter, gärna med ekologiska och lokala råvaror står nu i centrum. Idag erbjuder de flesta restauranger vegetariska alternativ, de enbart gröna bladen är ersatta med spännande smaker och influenser från hela världen. Uppsala stoltserar med många riktigt bra vegetariska restauranger för den som önskar en grönare tallrik. Här är vår guide till Uppsalas bästa vegetariska kök.

Ahaanthai

Hjalmar Brantingsgatan 23, Fålhagen/Centrum

Asiatisk grönsaksfrossa

På en avlägsen sträcka på Hjalmar Brantingsgatan hittar man en av Uppsalas bästa thairestauranger tillika ett utmärkt hak för den som gärna trycker i sig wokade grönsaker men helst skippar den strimlade lövbiffen.

Indian Mahal

Svartbäcksgatan 73 , Centrum

Vegetariskt på indisktvis

Det indiska köket stoltserar med ett brett urval av vegetariska rätter detta ställe är inget undantag. Här hittar du allt från olika masala rätter till dal. Lunchbuffé samt à la carte meny och take-away erbjuds för en rätt billig penning.

Hodja

Sysslomansgatan 13, Luthagen/Centrum

Turkisk meze

Med utsikt mot Alvar Aaltos vackra vita koloss serverar Hodja ett smörgåsbord av turkisk mezerätter. Som besökare är det aldrig svårt att plocka ihop en egen meny av vegetariska alternativ.

Fröjas sal

Bäverns gränd 24, Centrum

Fröjdefullt i Fröjas sal

Den helt igenom vegetariska restaurangen i Bäverns gränd blir ofta oförtjänt bortglömd när det är dags för lunch. Här dukas en alldeles förträfflig och fullständigt vegetarisk buffé upp varje dag. Ett stenkast från centralstationen är det både ett smidigt och prisvärt alternativ för de flesta av stans lunchare.

Jay Fu's

S:t Eriks torg 8, Luthagen/Centrum

Vegetariskt på japanska

Exklusiva och stilsäkra Jay-Fu blir lätt en restaurang för gäster som suktar efter perfekt wagyukött eller hängmörad herefordbiff, men vid sidan om den dignande köttmenyn hittar man några riktigt spännande vegetariska alternativ i skärningspunkten mellan den japanska och amerikanska köket.

Messob

Sturegatan 4 A, Luthagen/Centrum

Smakrikt från Etiopien

Messob är ett av stans få kök som representerar afrikansk matkultur, på menyn hittar man flertalet vegetariska rätter som främst hämtat inspiration från det eritreanska och etiopiska köket.