Lyckan som infann sig när Vineriet äntligen öppnat portarna igen. Efter en tids tillfällig stängning har nu den lilla mysiga vinbaren återvänt – och det med besked. Att stiga in genom den charmiga entrén känns nästan som att få ta plats i en väns stilfullt inredda vardagsrum. Den dämpade belysningen, mjuka sofforna och avslappnade atmosfären skapar genast en känsla av hemtrevnad.
Menyn är kort och genomtänkt, men det gör knappast besluten enklare – allt låter verkligen gott. Här samsas välsorterade ostar och chark med spännande mindre rätter och självklart en välvald dryckeslista som personalen med sin expertis gärna fördjupar sig i.
Våra val faller på ett gäng rätter där allt är vällagad och balanserat. Där ibland krispig Petit Choux med Gruyère och tryffel, syrliga Boquerones med krispig grillad Levain, hängmörad ryggbiff och smakrika Iberico-spett. Och så kommer höjdpunkten (om vi måste välja), mjölkbrödet. Varmt och glansigt direkt från ugnen. Tillsammans med kycklinglever-mousse, marmelad och syrat smör. En rätt som är totalt omöjlig att radera från minnet långt efter att tallriken blivit tom.
Vineriet är en plats att återvända till för atmosfären, för vinet, och för den genomgående kärleken till mat och dryck. Denna mysiga pärla på Roslagsgatan är definitivt värt ett besök (eller tio+).
Lyckan som infann sig när Vineriet äntligen öppnat portarna igen. Efter en tids tillfällig stängning har nu den lilla mysiga vinbaren återvänt – och det med besked. Att stiga in genom den charmiga entrén känns nästan som att få ta plat...
Jag kan inte få nog av Miyakodori – inte bara för min kärlek till japansk mat, utan för att det är så förbannat gott – varje gång.
Så fort du kliver in lämnar du Stockholms puls och hamnar i en Izakaya någonstans i Japan. Doften av grillat, kolrök och soja fyller luften, och den japanska andan genomsyrar allt från de röda papperslyktorna till Saken i glasen, till det öppna köket med tillhörande matbar.
Stämningen är livlig men aldrig stökig. Personalen är kunnig och guidar gärna genom menyn. Måsten? • Sashimin – lax i perfekt skurna detaljer, serverad med syrlig ponzu och riktig wasabi. • Miso- och vitlöksgratinerade pilgrimsmusslor. • Yakitori – grillspett till perfektion. • Karaage med Dashi-majo – krispigt och beroendeframkallande.
Avsluta med sesamglass med salt karamell och ett glas Umeshu. Skamlöst gott.
Jag kan inte få nog av Miyakodori – inte bara för min kärlek till japansk mat, utan för att det är så förbannat gott – varje gång.
Så fort du kliver in lämnar du Stockholms puls och hamnar i en Izakaya någonstans i Japa...