Drinkskola - Scotch Whiskey - Iced tea - Recept till hemmabaren

Oj oj oj vilken vecka. Penny & Bill har öppnat efter sommaruppehållet och det känns helt fantiastiskt att vara igång igen. Många många timmar denna vecka har spenderats på baren för att sätta igång allt, ny cocktaillistan kommer i veckan och det har tagit tid att utvecka vilket har gjort att jag varit lite sämre med att skriva här. Det ber jag om ursäkt för.

I torsdags höll jag en drinkinspiration för 20 personer på Edringtons kontor med fokus på whiskey som spritbas. Jag som är en stor whiskey tönt älskar verkligen att få upp den generella synen om just denna sprit, den fungerar absolut skitbra att blanda drinkar på och något som jag personligen föredrar. Med mig hade jag Highland Park & Macallan, 2 otroligt bra produkter som jag arbetat med länge. Jag började med att servera Coopers Punch (Highland Park single malt 12y, overproof rum, portvin, chai te, björnbär, lime, bitters & muskotnöt) som är en drink som följt med mig i ca 2 år. Jag serverar den på min bar där den har blivit en klassiker och har även visats på TV4 nyhetsmorgon. Eftersom gästerna kom vid samma tidpunkt valde jag att servera som en bål, snabbt och smidigt. Efter en liten stund satte vi igång och vi hade verkligen skitroligt. Jag ska först och främst tacka er som va på inspirationen, det är en otroligt känsla att få berätta och dela kunskap om mitt liv som bartender och hur mycket jag älskar mitt yrke.

 

 

Vi dukade upp 2 bord med alla verktyg som behövdes, alla möjliga ingredienser och recept. En av tankarna med inspirationen var att alla skulle få blanda drinkarna för att få praktisera. Givetvis hade vi en introduktion om Whiskey och varumärkena sedan gick jag igenom vad som är viktigt att tänka på, hur man blandar, verktygen, do's and dont's, vikten av hemmabaren och självklart svarade på frågor. Jag blandade först drinken själv framför alla och gick igenom steg för steg, garnityr och slutresultat. Sen va det upp till alla deltagare och vilken leverans det var, otroligt bra resultat.

 

 

Första drinken vi gjorde listas längre ner, den är skapad av Mattias Skoog som idag är nordisk ambassadör för Macallan & Highland Park. Idag ser vi honom tyvärr mindre bakom en bardisk, en riktigt duktig bartender som arbetat på många väletablerade barer, bidragit med utveckling av branchen, alltid serverat exceptionella drinkar, utfört enormt bra service och en jävla bra host.

 

Macallan Iced Tea - Skapad av Mattias Skoog - Nordisk ambassadör Macallan & Highland Park.

  • 50 ml Macallan Double Cask
  • 30 ml citronjuice
  • 20 ml söderte sockerlag
  • 60 ml äppelcider

Blanda Whiskey, södertesocker och citron i lilla delen av shakern. Tillsätt is och skaka snabbt. Häll sedan äppelcider i botten av ditt glas för att sen sila upp från din shaker. Tillsätt massor av is till ditt glas och garnera gärna med en äppelskiva. Använd gärna pappersugrör eller om du har tillgång till metallsugrör. Skippa plasten.

 

Nästa drink vi gjorde heter Penicillin, en helt grym drink skapad av Sam Ross - Attaboy och det receptet hittar du tidigare i bloggen.

 

 

Ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på kylskåpet t.ex.

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.

Södertesocker

  • Gör en sockerlag (kika mitt tidigare inlägg) och när sockret löst sig lägg ner söderte och låt det dra i 10 minuter. Sila sedan bort.

 

Tack för att du läste, strax kommer mera.

Skriv en kommentar

Härligt Johan! Det syns verkligen att du älskar det du gör och vi alla gick därifrån fulla av både inspiration och goda drinkar 😃

· Svar till Ida B.

tack Ida!! så otroligt kul att ha er!

Kommentera