Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!
Ice Ice Baby - Gör grym is hemma

NU ni ska vi gå på ett minst sagt enormt ämne inom baren. Isen... Vad har den för betydelse? Finns det skillnader? Mycket eller lite is? Vad ska man tänka på? Det finns så otroligt mycket frågor och jag vill verkligen uppmana er till att ställa frågor om det är något som är oklart eller om du vill veta mer.

Att is är viktigt när det kommer till drinkar är en underdrift, det är ett måste och du behöver mycket! Det gör din drink kall till att börja med, och mycket is håller den kall längre utan att riskera att den ska bli vattenskadad. Vatten är en ingrediens som är viktig, det balanserar och ger en behaglig struktur på drinken MEN för mycket vatten förstör drinken. Precis lika värdelöst som det är att få en varm drink (som ska vara kall) är det med en övervattnad drink. Vilket innebär att när du skakar, rör, kastar, bygger en drink måste du tänka efter och vara försiktig.

 

 

Här är första steget i att göra riktigt bra is hemma. Ta en plastbunke, glasslåda, godislåda eller liknande och fyll med vanligt kranvatten. När vatten fryser expanderar det och av den anledningen vill du inte frysa i metal, då spräcker du isen.

 

Olika drinkar kräver olika typer av is. Den vanligaste isen är så kallad kubis. Den används mest av alla typer och om det är någon typ av ismaskin som alltid finns på restauranger eller barer är det just denna. Formen kan variera på biten men brukar vara kring 2,5x2,5 cm. I takt med all form av utvecklingen har isen fått en bättre kvalitet och blivit mycket hårdare vilket du vill ha. Den här isen kan du hitta i dagvaruhandeln och är utmärkt för hemmabruk (https://iscompaniet.se/butiker-med-party-is/). Det är iprincip aldrig fel att servera en drink på kubis men utvecklingen har bidragit med blockis som kan delas upp i "rocks" eller "spears".

 

 

Stoppa in formen i frysen, denna storlek kommer ta ca 30 timmar att frysa.

 

Krossadis eller "krossis" är också vanligt, du ser det ofta i antingen korta eller långa drinkar t.ex Caphrinia eller Mojito. Personligen serverar jag alltid Mojito på kubis även om det kan hända vara vanligare med krossis, välj vilket du vill. Jag kan dock säga att på Cuba serveras den med kubis, ingen ordentligt plockad mynta och är kanske inte den bästa jag druckit =). Viktigt med krossadis är att ha väldigt mycket eftersom mindre isbitar smälter fortare än större.

 

 

Så här ser det ut efter att ha frys klart. Som du ser är det vitt i mitten och det är skräp som du ska göra dig av med. Jag använder mig av en brödkniv och mina händer för att hacka bort det. Lägg gärna isen på en handduk då det är lättare att hantera. Så här kommer resultatet att bli när du bara ställer in vattnet i frysen och låter det frysa, skillnaden i ismaskiner är att formen som vattnet ligger i "är i rörelse" och förhindrar salter, mineraler och syre att frysa ihop. När det kommer till att skapa helt klar is måste du frysa under rörelse. Jag har själv byggt en ismaskin av en äldre frysbox med akvariepumpar som kontinuerligt håller vattnet i rörelse och resultatet blir helt magiskt, men det kan vara lite väl kompicerat för att installera i hemmafrysen. Detta sätt funkar utmärkt, tar dock lite tid och du får kasta en del dålig is. Men lägg sedan tillbaka upphackade bitar i frysen och de håller sig tipp topp.

 

 

Du ser säkert att lite vitt finns kvar och du kan hacka bort ännu mer men faktum är att du har nu en grymt kompakt, hård is som kommer hålla din t.ex Old Fashioned kall och god under riktigt lång tid. Dessutom lovar jag att när du bjuder en kompis på en drink med hemmagjord is av denna kvalitet kommer han/hon att bli mäkta imponerad. Det är inte ovanligt att många barer i världen gör precis såhär då producerad is kostar pengar.

 

Jag nämnde kort "rock" och "spear" som en till typ av is och hur det går till att man fryser stora block av is, de är 100x25x20 och väger bly. När du väl har blocket sågar du upp det med bandsågar, eldrivna motorsågar eller handjagare och det är ett riktigt tungt jobb. Jag har själv i flera år sågat is innan öppning av baren så tro mig att jag vet =). Det är enormt elegant och skitsnyggt men funktionen är även att det smällter långsammare vilket ger din drink ett "längre liv" innan den blir förstörd, lite som att du skulle ha en värmelampa över din varmrätt för att hålla det varmt längre.
För att fortsätta på textstycket ovan kostar EN producerad klar isbit som är ca 5x5x5 cm ca 6 kronor styck och med alla andra färska råvaror, en bra kvalitet på sprit, fina glas och väldigt duktiga bartenders kan du säkert förstå att drinkpriset har höjts i hela landet. Men kolla hur otroligt fint det är =)

 

 

Tack för att du läste, skriv gärna en kommentar om du undrar något. Vad kan vara mer passande med detta inlägg än att rekommedera er alla att lyssna på en grymt bra och rolig podcast om barlivet. Klick in här och njut av underhållningen. https://www.facebook.com/medellerutanis/ .Ses snart

Skriv en kommentar