Recept Mojito - Favorit hos oss alla - Don Facundo Bacardi Massó

Igår va det sommar igen och det fick mig att tänka på drinken som är nästan lika frekvent beställd som Gin & Tonic. Mojito! Vi håller kvar i sommarkänslan, läskande drinkar och väntar med varma drinkar tills vi går in i hösten.

Mojito har en lång historia, många varianter och som många gånger är riktigt svårt att benämna exakt. En historia som ofta används:

År 1586 var Francis Drake (seglande under Drottning Elizabeth 1st flagga) på uppdrag att plundra spanska kollonier i "Nya världen". Han lade ankare utanför Kubanska kusten men Havana var väl förberedda på ankomsten då de fått nyheten av dåvarande spanska kungen (Philip II). Dock till allas förvåning lämnade Drake den rikaste hamnen i väst efter att bara ha avfyrat några få kanoner.

 

Pressa lime och plocka mynta. Sen tar du fram ljus rom (valfri), sockerlag och sodavatten.

 

Även om inget märkvärdigt utspelades mer än att Drake faktiskt lade ankare vid kusten ansågs detta som en stor händelse, en händelse som gav inspiration till att ge namn åt en drink som bestod av aguardiente (en råsprit gjord av sockerrör) socker, lime & mynta - The Draque.

Andra påstår att den skapades på Drake's skepp för att hålla besättningen frisk och det vet vi ju om att brist på c-vitamin var otroligt vanligt på långa resor så visst kunde det ha varit så. Men något vi med säkerhet vet är att "the Draque" dracks för sitt medicinska värde. Under en av de värsta kolera epidimierna i Kubansk historia skrev författaren Ramon de Paula i sin dagbok "Everyday at eleven o'clock I consume a little Draque made from aguardiente and Im doing very well. =)

 

Plocka fram ett högt glas. Jag tar en näve mynta och sen river jag ner den i glaset.
Jag muddlar inte den tillsammans med limeklyfftor då det lätt att ta fram bitterhet från limen och att krossa den eleganta myntan. Riv en gång, det räcker. Blanda sen ner limejuice, sockerlag, sodavatten och rom.

 

The Draque förblev oförändrad tills mitten av 1800 talet då Don Facundo Bacardi Massó startade The Bacardi Company. Man började producera rom och aguardiente byttes ut och drinken bytte namn till Mojito.

 

Lägg ner is i glaset och rör om med en sked. Se till att ha mycket is och självklart din hemmagjorda is (glöm inte att kolla på tidigare inlägg om is). Garnera med en limeklyffa eller en myntakvist. Jag tycker om att servera med vanlig is och inte krossad is då livet på drinken blir längre. Krossad is smälter fortare och du riskerar att den blir vattnig fort. Men du väljer helt själv, inget är mer rätt än det andra.

 

Mojito - som jag blandar den.

  • 50 ml ljus rom
  • 30 ml limejuice
  • 20 ml sockerlag
  • En näve plockad mynta
  • 60 ml soda vatten

Pressa lime och plocka mynta. Riv myntan och blanda ner samtliga ingredienser i ett högt glas. Tillsätt is och rör om. Garnera gärna med en limeskiva eller myntakvist.

 

Varför blev det just Mojito? Tyvärr som med mycket har den mesta informationen försvunnit men att den är älskad är ingen tvekan. Jag dricker den själv otroligt sällan men faaaan va gott det är när den görs på rätt sätt.

Tack för att du läste. Vi ses snart och glöm inte att kika igenom alla recept för din hemmabar. Du vet väl att du kan skriva ut dem? Gör din egna drinkbok.

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.

Ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på kylskåpet t.ex.

Skriv en kommentar