Recept Penicillin - Läkemedlet för Scotch Whiskey i cocktails

Scotch whiskey har alltid en plats i barer, varesig det är Single Malt eller Blended. Jag är en enorm Scotch fantast och har länge använt det som en given bas i drinkblandning och jag vill gärna se fler använda mer. Min far tycker dock att det är helt knäppt att blanda Scotch whiskey - "Den ska drickas rent!". Det finns enorma variationer inom Skottlands produktion av whiskey och jag älskar hur jag kan plocka fram enormt finstämda nyanser, smaker och jag älskar kroppen som Scotch Whiskey ger till en drink.

Sam Ross, en av ägarna till New York baren Attaboy (som förövrigt är en av världens absolut bästa barer, förra året öppnade de även i Nashville) skapade denna otroliga drink år 2005. Vid den tiden hette baren Milk and Honey och drevs då av Sam och Michael Mcilroy men ägdes av Sasha Petraske. Efter 10 års hårt, lojalt arbete gav Sasha baren till Sam & Michael som tack för det enorma arbete de lagt ner under åren. Milk & Honey öppnade 1999 och år 2013 bytte det namn till Attaboy.

 

 

Börja med att pressa citroner. Plocka fram Blended Scotch, ingefärssocker, honungssocker och Islay whiskey (rökig whiskey).

 

 

Blanda Blended Scotch, citron, honung, ingefära i lilla delen av shakern.

 

 

Kasta ner rikligt med is och skaka ordentligt. Sila sedan upp i ett kort glas med is (Gärna med en hemmagjord stor isbit, glöm inte att kika på tidigare inlägg,
även om du missat hur du gör ingefärssocker och honungsocker) och sedan droppa på lite Islay Scotch. Garnera gärna med en skiva ingefära.

 

 

För dig som uppskattar sura whiskeydrinkar är denna ett måste, jag har många många vänner som är absolut galna i denna drink. Ett annat kvitto på hur bra drinken är att du garanterat kan beställa den på flera barer i världen, drinken har verkligen hjälpt Scotch Whiskey att komma tillbaka. Jag har själv blandat drinken på Attaboy/Milk & Honey och fått det exakta receptet av grabbarna. Jag älskar verkligen denna drink och ett stop på baren är givet under en New York resa.

  • 50 ml Blended Scotch (ex. Naked Grouse, Johnnie Walker Black)
  • 30 ml Citronjuice
  • 10 ml Honungssocker
  • 10 ml Ingefärssocker
  • 7 droppar Islay Scotch (ex. Laphroaig, Lagavulin, Bowmore)

Blanda Blended Scotch, citron, honung, ingefära i lilla delen av shakern. Kastar ner rikligt med is och skaka ordentligt. Sila sedan upp i ett kort glas med is (gärna med en hemmagjord stor isbit, glöm inte att kika på tidigare inlägg. Även om du missat hur du gör ingefärssocker och honungsocker) och sedan droppa på lite Islay Scotch. Garnera gärna med en ingefärsskiva.

Ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på kylskåpet t.ex.

 

Tänkte även passa på att kasta in ett recept på en grymt god alkoholfri lemonad eftersom du har pressad citron och ingefära framme. En annan grymt uppskattad ingrediens under sommaren är gurka och det ska vi använda nu.

 

Ingefära Lemonad

  • 50 ml Citronjuice
  • 30 ml Ingefärssocker
  • 2 Skivor gurka
  • Sodavatten

 

Börja med att dra 2-3 gånger med en skalare längt hela gurkan (spara 1 lång remsa). Skär upp 2 skivor och kasta ner dem i lilla delen av shakern. Du kan trycka till gurkskivorna med en muddler eller t.ex baksidan av en träsked, men har du ingen behöver du inte oroa dig. När du sen skakar drinken kommer isen att slå sönder gurkan och hjälpa till att få ut smak. Häll sedan på citron och ingefärssocker, tillsätt is och skaka.

Fyll på med lite sodavatten i glaset. Nu vill du gärna använda en finmaskig sil när du silar upp för att unvika att gurkrester hamnar i glaset, det ser inte så aptitligt ut om du bara pangar på rakt ner. På med is och garnera gärna med lite gurka, enjoy =)

Tack för att du läste.

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.

 

Skriv en kommentar