Bästa burgarställena i stan!

Okej hörrni! Här kommer våra bästa burgarställen i Stockholm. För hur gott är det inte med burgare, pommes och öl!? Berätta vilka era favoriter är så vi får gå till något nytt place också!

Phil’s Burger, (finns på flera ställen! Detta är bilder från när vi beställde från Foodora. Så underbart att använda sig av dom när man är en trött jävel!). Denna halloumiburgare är utan tvekan den godaste jag ätit i hela mitt liv! Guacamole, picklad rödlök, wonton, sallad, dressing och tomat. Otroligt! Beställ pommes och öl och du är i paradiset.

Krubb, Telefonplan. Detta stället är ganska nyöppnat i Telefonplan och ligger så lägligt till om man pluggar på Hyper Island Hahah! Så här åt jag lunch många gånger så att säga. Dom har riktigt goda burgare där man också får sötpotatispommes och vanliga pommes i menyn. Allt det ligger på ca 100kr. Har ätit olika burgare här och allt har varit riktigt gott. Det jag älskar är att det smakar så mycket! Ibland när jag beställer burgare kan jag tycka att dom är lame och utan smak...? Gå hit! Ett måste. Dom har också många platser ute där man kan njuta av solen!

Barrels Burgers & Beers, (finns på flera ställen, älskar den i Gamla Stan på Stora Nygatan mest!). Det jag gillar med det här stället är deras lite mer annorlunda burgare och atmosfären. En av mina favvosar är burgaren Eiffel med bea på! Så god. Älskar servicen och ölen på detta stället. Kan rekommendera det här som dejtställe! Haha

Prime Burger, Folkungagatan. Om du älskar sötpotatispommes och milkshakes, då är detta ditt place! Så gött. Pommesportionen är så stor så den kan man dela på och den är toppad med chili och dressing. En dröm! Min favvoburgare här är Californa Burger med guacamole!

Ut och käka nu! Puss och hej!

FREDAG! HELG! LIVET! Jag älskar känslan av att ta fredag. Planera upp helgen med sina vänner, tagga för god mat och långa sovmorgnar. Sååååå underbart! En av de bästa grejerna med helg är ju att man äntligen har tid att fixa god och nice frukost. Så här kommer ett par tips på några enkla, goda lyxiga frullar som man kanske inte hinner fixa under veckodagarna. Here we go!

Avokadomackor med kokt ägg/scrambled på sesamknäcke
Alltså kombinationen ägg, avokado och knäckebröd och färska örter. Kan typ inte bli bättre. Detta runda knäckebröd med sesam är min favorit!

Bananpannkakor med färska bär och nötter
Banan, ägg, havregryn och vaniljpulver. VOILÀ! Stek på låg värme så pannkisarna hinner sätta sig ordentligt. Toppa med alla bär du gillar, nötter, kokos, kvarg eller annat du är sugen på. En favorit!

Smoothiebowl med hallon, mynta och äpple
JARRÅ! En smarrig bowl slår aldrig fel så att säga. Mixa yoghurt, frysta hallon, mynta eller basilika, färskpressad äppeljuice och lite kokosmjölk. Ös på med allt du är sugen på, vi gillar färska bär, frukter, jordnötssmör, egengjord granola, nötter och kokosflakes.

Pasta med kantareller, grönkål och persilja

Vänner! Igår gjorde jag en, enligt mig själv, saaaaatans god pasta med höstens bästa råvaror som huvudingredienser. Jag brukar inte mäta exakt hur mycket jag tar av allt, men här kommer ett ungefärligt recept!

Detta behöver du:

Rödlök, kantareller, vitt vin, grönkål, vitlök, parmesan, grädde, grönsaksbuljong, persilja, timjan, tagiatelle, salt och peppar.

Börja med att steka upp svampen med rödlök, vitlök, persilja, salt och peppar. Tillsätt grönkålen och låt gojsa, slå sedan över en deciliter vitt vin som får fräsa bort nästan helt av värmen. Häll över grädde och låt puttra. Tillsätt sedan buljong, mer kryddor och till sist parmesan. Rör ihop allt med pastan och låt gojsa mer. (Gojsa=bästa ordet. Jag slängde även in lite grönkål i ugnen med olivolja, salt och peppar i en kvart. Det blev gott som en topping på pastan! Så servera gärna rätten med mer parmesan, grönkålschips, örter och nymalen peppar. VOILÀ! Alla som äter kommer älska dig. Puss!

Guide till Stockholms bästa pluggkaféer!

Vänner! Vi har fått önskemål på att nu till hösten göra en lista över pluggvänliga kaféer i Stockholm. Vi båda är studenter så vi sitter mycket på kaféer om dagarna, och det är inte helt enkelt att veta var man kan sitta utan att någon ber en stänga ner datorn efter en kvart. För oss är det viktigt att man känner sig välkommen, och att det är en mysig och härlig stämning i lokalen. Sedan är påtår på kaffet ett plus om man ska sitta länge, och såklart att det finns schysst och gott fika.
Här kommer våra favoriter!

Pascal, Odenplan och Skånegatan
Pascal är ju en av våra favoriter i alla kategorier. Vi älskar stämningen, myset och alla goda mackor, bakverk, luncher och kaffe. Pascal kan ibland vara väldigt fullt av människor, men kommer man en vardag brukar man kunna hitta en plats. Här har vi ägnat många plugg-förmiddagar och kommer garanterat fortsätta med det.

Omayma Nytorget
En annan favorit, precis bredvid Pascal på Skånegatan. Skönt häng, mysig personal och god frukost. Brukar inte vara extremt mycket folk och man känner sig inte ivägen med en dator eller böcker. Prova deras frukostmackor med avokado och ägg, drööömmen.

Pom och Flora, Södermalm
Många förknippar Pom och Flora med helgfrukost och en timmes kö. Men går man hit en vardagsförmiddag är detta ställe perfekt! Detta är ju drömmen för frukostälskare alltså.... Deras bowls, chiapudding och nutellacroissanter är så goda. Kaféet stänger vid 15 så kom ihåg att vara här i tid!

Gast, Rådmansgatan
Ett favoritställe. Älskar viben, känslan och den hippa stämningen. Rätt dyrt, men väldigt bra pluggställe. Vi brukar käka lunch här och dricka många koppar gott kaffe. Passar bäst sitta i grupp och diskutera, det är nämligen rätt livligt och högljutt. Med andra ord kanske inte bästa stället att sitta med en bok och tentaplugga....

Haga Bageri, Torsgatan och Hammarby Sjöstad
Mysig pärla som vi hänger på så ofta vi kan. I bageriet bakas bullar och bröd hela dagarna, och det är en familjär och mysig känsla i hela lokalen. Här kan man sitta länge och plugga utan att bli bortmotad. Jag tycker om att sitta ensam och t.ex. plugga till en tenta, då morgnarna brukar vara rätt lugna och mysiga här. Vid lunch kan det dock bli rätt fullt, så här är morgnar eller eftermiddagar bäst! Prova deras kardemummabullar och en kopp gott bryggkaffe... Påtår ingår- VIKTIGT!

Nytorget 6, Nytorget
Första gången jag åt frukost här imorse, och VILKET STÄLLE. Ska berätta mer om frukosten i ett annat inlägg, men vill ändå slå ett slag för pluggmys här. Vi satt i flera timmar, drack gott kaffe och jobbade med en skoluppgift. Personalen är hur gullig som helst och man känner sig väldigt välkommen. Det bästa av allt är att man inte blir ruinerad här, priserna är riktigt schyssta. LIKE på det.

Johan och Nyström, Mariatorget
En klassiker som alltid fungerar. Här är kaffet gott och det finns en skön jobb-och-pluggstämning över hela stället. Hamnar ofta här just för att det finns bra med plats och man inte känner sig jobbig som har med sig datorn.

It's: PLEAT, Centralen
HM:s nya satsning, en succé tycker vi! Fräscht, skönt och mysigt kafé mitt inne i stan, perfekt när man är vid centralen där det annars inte finns så mycket roligt. De satsar mycket på nyttiga och hälsosamma luncher, drycker och fika. Det känns trendigt och roligt och är mysigt inrett med växter och fina detaljer. Här gillar vi att ta långa luncher och plugga med vänner.

Rosendalsträdgård

Rosendalsträdgård är ett ställe jag gått till flera gånger om året sen jag var liten. Antingen tar jag med egen picknick och sitter i den mysiga trädgården eller så gör jag som denna gång och fikar på deras café! Denna gång blev det en god palsternackssoppa med creme fraiche och sen en god paj till efterätt.

Det jag älskar med Rosendal är hela promenaden dit, atmosfären där, att caféet ligger i ett fint växthus och att man kan köpa blommor och annat skoj med sig hem! Blir en mysig utflykt att gå hit. Älskar det! ☺️

Soppan låg på ca 110kr. Puss!

 

Pasta med saffran, vitt vin, räkor och ugnsrostade tomater

Här om veckan lagade vi en grym pasta. Alltså verkligen så otroligt gott. Jag var sugen på räkor, saffran och pasta och tänkte då att jag improviserar. Såhär gjorde jag:

Ugnsrosta tomater i ugnen, som ni toppar med vitlök, balsamico, salt och peppar. Låt de vara inne cirka 30 minuter på 225 grader. Koka pastan. Stek rödlök, vitlök, olja och chilli i en het panna. När löken är gyllenbrun slå på ett par deciliter vitt vin, låt det koka in. Pudra på saffran efter smak; vi tog ganska mycket. Slå över 3 deciliter grädde och låt allt gojsa ihop sig i ett par minuter.

Smaka av såsen med salt och peppar, och vänd sedan runt pastan i pannan. Riv parmesan och gojsa in, tillsätt de gyllenbruna tomaterna, och ha till sist i räkorna. De behöver inte tillagas, bara värmas. Annars riskerar de att bli tuggiga och tråkiga. Toppa pastan med parmesan, basilika, salt och peppar och sedan: NJUT.

En favorit i Gamla stan!

Kornhamnstorg NO53 i Gamla stan är en av min och Majas favoriter. Hit gick vi sist jag fyllde år, och senast i helgen!

Det jag bland annat älskar är att alla portioner är så stora hheh! Här har dom nämligen ett stort utbud av smårätter som man kan dela på - eller så går man dit och tar en liten rätt själv (dom är stora så jag tycker att en räcker, om man inte är vrålhungrig!). På bilden ser ni en av mina favoriter, tryffelpastan, och deras goda laxspett med avokado. Annat göttigt är deras carpaccio med tonfisk och kapris! Ett annat tips är att dela på deras mumsiga tiramisu till efterrätt, sjukt god och sjukt stor.

Ett riktigt mysigt ställe med grym mat och grym service. Priset för en ”liten” rätt ligger på ca 99kr.

Puss hej!

FALAFEL LIFE

Falafel är en dröm. Det är ju så gott och går att ha så många goda tillbehör till. Jag kommer ihåg när jag och Maja var i Malmö och åt falafel där. Orkar ej att det var bästa falafel någonsin! Alla hade ju sagt det, men man orkar inte alltid tro på hypen.

Ibland när vi får feeling lagar vi falafel hemma. Då blir det ofta tabbouleh, massa goda grönsaker, egen hummus och sen en yoghurtsås med mynta i. Linda in allt i en wrap och man blir en lycklig person!

Falafel: Ca 230 g kokta kikärter, 1 gul lök, 2 pressade vitlöksklyfta, 1 tsk malen spiskummin, lite salt och peppar, 1/2 dl hackad persilja, en liten klick sambal oelek, 2msk majsstärkelse och ca 1 msk smör.

Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Hacka löken och mixa sen kikärter, lök, vitlök, spiskummin, salt, peppar, persilja, sambal oelek, majsstärkelse och ca 1 msk smör
Forma smeten till små ovala, platta bullar. Stek dem på medelvärme i smör i ca 3 min på varje sida.

Tabbouleh: ca 100 g bladpersilja, 1 dl bulgur, 1gul lök, 4 tomater, 1 dl färskpressad citron, 1 dl olivolja och salt och peppar.

Gör så här: Koka bulgurn och låt den svalna. Skär bort de grova stjälkarna på persiljan och hacka resten. Skala öken och skär tomaterna i små delar. Blanda alla ingredienser med bulgurn och krydda med salt och peppar!

För hummus tycker jag att ICAs recept här är bra, skulle dock lägga till Mee citron och vitlök! Smaka av och se vad ni gillar. https://www.ica.se/recept/hummus-479

Njut nu av falafel i en wrap fylld med hummus, grönsaker ni gillar och tabbouleh!

Blåbärspaj med världens godaste vaniljsås

Vänner. När jag är hemma och hälsar på hos min familj har jag ett mission: att göra vaniljsås. Min pappa älskar MIN vaniljsås (hej hybris) så jag brukar göra ett redigt lass så han har. Så här kommer ett recept på den jag brukar göra, och det blir så sjukt gott.

Vaniljsås
Du behöver:
5 deciliter mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
3 matskedar maizena
1.5 deciliter socker
1 sked smör
1 dl vispgrädde

Börja med att koka upp mjölken med vaniljstång+utskrapade frön. Ta av från plattan när det kokat upp. Blanda ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Tillsätt den varma mjölkblandningen i äggblandningen försiktigt, rör hela tiden. Häll sedan hela krämen i kastrullen, och sätt plattan på svag/medelstark värme. Nuuuuu börjar det kritiska. Rör hela tiden medan krämen tjocknar. Det får inte koka, för då skär det sig. Värm upp under omrörning och ta av från plattan när krämen är tjock och len. Tillsätt då en sked smör och blanda. Låt sedan krämen kallna i kyl. Vispa grädden lätt och blanda med vaniljkrämen. Det blår SÅ lent och krämigt. NJUUUUUT!

Lägger till ett recept på den blåbärspajen jag gjorde igår, som blev knäckig och god.

Knäckig blåbärspaj
Du behöver:
300 gram blåbär
1 matsked potatismjöl
2 deciliter mjöl
1 deciliter havregryn
0.5 deciliter socker
1 nypa flingsalt
1 matsked sirap

Lägg blåbären i botten på en form. Strö på ett par matskedar socker plus potatismjöl. Blanda ihop övriga ingridienser förutom sirapen, och strö på blåbären. Avsluta med att ringla på sirapen över pajen, så blir det härligt knäckigt.

Tips på bästa plåtmaten!

Man står på mataffären. Inspirationen existerar ej. Paniken börjar smyga sig på. Vaaaaaaaaaaaad ska vi äta ikväll? HUR många gånger i livet har man sagt den meningen? Ständiga frågan. Min nya standard har blivit att om jag inte vet vad jag ska laga, då lagar jag allt. Allt jag är sugen på. Plockar på mig de grönsakerna som ser fräscha ut, den osten jag är sugen på och sen kompletterar man med vad man har hemma. Hepp, bästa maten är kirrad. Här om dagen lagade vi den här varianten med potatis, morötter, tomater, rödlök. In i ugnen i 30 minuter, och när den kom ut toppade vi med stekt halloumi, vitlöksfrästa champinjoner, bladspenat, fetaost och rödlök. Vi serverade spektaklet med en tsatsiki. HEPP, och middagen är klar. Andra grejer som är gott på plåten är sparris, broccoli, blomkål, kål av alla dess slag, nötter, örter och ädelost. Ta vad ni har helt enkelt. SÅ GOTT!