När våra kära politiker brände 1,4 miljarder spänn på att i blind panik köpa in vaccin till Sverige var det inte många som tänkte klart. Sverige blev det land som lyckades trycka i mest vaccin i sina medborgare. Media hejjade på paniken och ett tag var folk så oroliga att det var löjligt. Men nu kommer kritiken...

""Pandemin som inte var någon pandemi", sammanfattar den brittiske parlamentarikern Paul Flynn från Labourpartiet året med svininfluensa i en starkt kritisk rapport till Europarådet.

Han vänder sig främst mot WHO:s agerande men också mot alla som ansvarat för svininfluensahanteringen som EU-organisationer och smittskyddsmyndigheter i respektive länder.

- Ett slöseri av enorma summor skattepengar och en omotiverad skräck som spreds till befolkningen i Europa, är ytterligare en slutsats."

Helt rätt. Faktum kvarstår att man ändrade begreppet "pandemi" strax innan paniken kom igång (exakt hur längre ned i inlägget). Suck. Men folkhälsoministern vill absolut inte ha en oberoende granskning. Åh, nej. Då kan det ju bli lite jobbigt. I Sverige ska man väl som ansvarig inte behöva ställas mot väggen heller? Då krävs det ju att man är kompetent för att inneha politiska positioner! Så kan vi väl ändå inte ha det?!

Svinifluensan blev dyr och sjukvårdsinsatsen ska utvärderas. Men folkhälsominister Maria Larsson (KD ) avvisar kravet på oberoende granskning.
– Det är inte lätt att hitta fristående kompetens utanför myndigheterna och läkemedelsindustrin, säger hon.

Inte lätt? Tja... vi försöker förenkla det hela lite istället. Testa att jämföra Polens (som struntade helt i vaccinet, för att de tänkte själva) statistik med Sveriges. Två ytterligheter i sammanhanget. Ta sedan hänsyn till befolkningsmängd etc så ser ni tydligt att vi lika gärna kunde ha skitit i vaccinet.

Sweden   
Lab confirmed cases: 2126
Total deaths: 25

Poland
Lab confirmed cases: 2041   
Total deaths: 158

Båda siffrorna är ifrån slutet på december 09. Siffrorna varierar lite beroende på var man hämtar in dem... vi lär inte veta exakt förrän om ett halvår ungefär. Men ändå... färre insjuknande och fler dödsfall i Polen... som nog beror på sämre folkhälsa och inte själva influensans dödlighet. I vilket fall... så motiverar det inte alla de där pengarna.

Dessutom:

Definitionen för pandemi var enligt WHO (tills maj 2009) följande:

"En influensapandemi kan uppstå när ett nytt influensavirus dyker upp som människor saknar immunitet mot, vilket resulterar i samtidiga epidemier över hela världen med ett stort antal döda och sjuka."

I maj 2009 ändrades definitionen av pandemi till:

"En influensapandemi kan uppstå när ett nytt influensavirus dyker upp som människor saknar immunitet mot."

Det tar bort rätt mycket av "farligheten" i begreppet "pandemi" den där "lilla" ändringen. Eller hur? Suck. Man tar bort lite om döda, sjuka samt det där med hela världen och - vips! - så kan man äntligen kalla något för pandemi. Faktum är att varje gång det kommer ett nytt - om än harmlöst - influensavirus så är det alltså en pandemi. Det där kommer ta ett tag att vänja sig vid.

Jag tog fan inte den där sprutan. För jag höll huvudet kallt och TÄNKTE SJÄLV. Däremot var jag med och betalade c:a 150 kronor för vaccinfesten. I onödan. Funderar på att skicka en faktura till folkhälsoministern.

Bra jobbat alla ansvariga. Not.

Bara nu folk inte är för påverkade av det här "Vargen kommer!"-utspelet när det blir skarpt läge någon gång i framtiden. För det lär hända.

Nu ska jag läsa om alla mina inlägg från den tiden och njuta av det faktum att jag hade rätt. Jag är inte speciellt överraskad eftersom all information fanns där från början.

Jag är så nöjd... att jag överväger att ta några nya bilder på mig själv och döpa dem till "awesome2009.jpg". Tror jag gör det... kanske till och med en hel serie...

:D

SvD - SvD - SvD -

De flesta inläggen (äldst först - så det blir rätt):

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - finns säkert fler... insåg att jag tydligen skrivit lite mer än vad jag trodde om den där influensan...


Skriv en kommentar

Var på samma sida som dig när det skreks "vargen kommer". Känns tröttsamt sucka och säga vad var det jag sa...
Visst i detta fallet vill jag inte ha fel. Trodde i o f inte för en minut att jag skulle ha fel.

Pezster 
· Svar till Geniusloci

Det kommer jag ihåg. :D Vi var ett gäng "back then" som hade koll.

Det var länge sedan! Varit på glidarsemester?

:D

*Flexar lite* Tur man kan kalla sig själv för intelligent, chattar varken med ryskor från nigeria, betalar inte för skit, tex. sånt som telefonförsäljare försöker pracka på en (för att sedan försöka kräva pengarna tillbaka utav ett företag med boxadress för att "jag blivit lurad"), och har ingen hemtelefon. Nuff said

Jobbat, jobbat, jobbat. Men jag står bakom dig även om jag inte är här. Sviker inte gänget. Andra sidan får se upp, man vet aldrig när Genius poppar upp i loci. Mohahahaha!

Vaccinerade mig inte vi visste för lite, saker och ting stressades och då brukar det fan inte bli bra, Men skulle gärna vilja ha en förklaring till varför ett gäng lobbyister någonstnas lär ha skrattat tills de kippade efter andan av att ha blåst majoriteten av en nation på en jävla massa pengar. Fast jag beundrar det lite också. Men någon måste hållas ansvarig för detta fiasko.

Pezster 
· Svar till Dr. Dum

Håller med dig. Nu bor vi i Sverige där politiker och ansvariga kan fucka up hur mycket som helst.

Det blir ett litet:
"Ajjabajja" och sedan får de nya uppdrag och nya miljoner att kladda bort.

Jag kan tänka mig i ett mörkt rum någonstans... där män i mörka dyra kostymer puffade på cigarrer och smed planer. Tills en sa:
"Kan vi inte lura hela världen?"
Alla nickade instämmande och se... Visa hela »

Jag tror också att det förmodligen (eller till och med troligt) att exempelvis läkemedelsindustrin lobbat för den här hysterin som uppstod. Speciellt med tanke på att ex. TamiFlu faktiskt inte ens har någon bevisad effekt på den här virusstammen.

Men.

Något som statistiken inte visar är om det gav någon effekt. Om det räddades liv. Något som även en utredning kommer få svårt att visa. Visa hela »

Pezster 
· Svar till Roger

På sätt och vis har du helt rätt i det du säger.

Det jag är lite arg över är hela "vargen kommer"... har vi otur när det gäller så kommer folk inte lyssna. DÅ kan det bli allvarligt.

appropå om hur fint land vi lever i; Saxat från DN.se...

Flaggskuggan

Ett Värmdöpar har på sin tomt en flaggstång, i vilken de emellanåt hissar en svensk flagga. Grannarna störs av flaggans ”starkt irriterande och stressande rörliga artificiella skuggformationer”. Dessutom är ljuden från lina och fästhakar ”från lätt irriterande till närmast olidliga”. Därför klag... Visa hela »

Allt handlade om pengar.
Rupert Murdochs son, samt ytterligare nån snubbe med mediaanknytning som jag inte längre minns namnet på, i styrelsen för GlaxoSmithKline och allt är klappat och klart för en mediahausse och en marknadsföringskampanj utan motstycke.

jag tycker det snarare är bra att politiker reagerade och gav de som ville möjlighet att vaccinera sig.

det som sket sig HELT var mediabevakningen och den information som gick ut. bedrövlig skrämselpropaganda med otillräcklig information och ensidig debatt. vaffan. förklara tillgängliga fakta, var ärlig med riskbilder och låt folk ta ställning istället.

Pezster 
· Svar till Tinky

Njae... jag gillar ändå Polens beslut mer.

Håller dock helt med dig med mediabiten. Helt sjukt hur alla kritiker tystades eller inte fick mediatid.

Kommentera