Med en fot doppad i Västerhavets salta vågor och den andra fast förankrad i den västgötska myllan är Göteborg en stad där närproducerat ses som något naturligt. Genom att boka bord hos restauranger som baserar menyn på närodlade råvaror slår du inte bara ett slag för miljön, du gynnar även den lokala fiskaren och bonden. Låt oss guida dig bland stadens ekologiska och säsongsanpassade krogar, kök som tillreder nyplockade svampar och örter samt ställen med menyer som dignar av dagsfärsk röding och havskatt. Här är guiden till restauranger som satsat på närodlat i Göteborg.
Restauranger som satsar på närproducerat i Göteborg
-
Bästa restaurangerna med närproducerad mat i Göteborg
-
1VRÅ En hållbar vrå
-
2Restaurang Natur Grönt och skönt
-
3Bord 27 Närproducerade råvaror och naturvin
-
4Pivo Vällagat vilt
-
5Pigalle Ett hållbart val
-
6West Coast Fiskar upp rätterna
-
7Tiljan Moderna klassiker på teatern
-
8Noot Så ända in i Norden
-
9Nola Bistro Manifestation av kärleken till maten
-
10Eggers Närproducerat efter säsong
-
Scrolla till
Bästa restaurangerna med närproducerad mat i Göteborg
En hållbar vrå
Med råvaror från samma postnummer som köket, kryddat med japanska influenser, är VRÅ en minst sagt omskriven del av stadens krogliv. Man valde att höja nivån ytterligare när man efter sju år flyttade restaurangen en våning upp till posthallen, invid Norda. Menyn växlar fortfarande efter säsong och rymmer mat från både havet och växtriket.
-
Drottningtorget 10, Centrum
-
Hemsida
•
VRÅ
031-61 90 00 - Läs mer på Thatsup
Grönt och skönt
Bygger den här restaurangen i Lorensberg menyn på närproducerade råvaror? Naturligtvis! I matsalen är det inte bara grönt och skönt, här serveras rätter med fokus på grönsaker som ofta är i säsong. Spanar du in dryckesmenyn ser du att temat fortsätter här, i form av välvalda naturviner och hantverksöl.
-
Geijersgatan 12, Centrum
-
Hemsida
•
Restaurang Natur
031-16 08 88 - Läs mer på Thatsup
Närproducerade råvaror och naturvin
Restaurang Naturs systerkrog vill inte vara sämre. Här är man mån om såväl gäster som grisar, således serveras närproducerade råvaror och kött. Stanna till för en ”Liten moules marinière med potatistrassel” eller slå på stort med en hel meny. Maten sköljs med fördel ner med ett glas naturvin eller lokal öl.
-
Haga Kyrkogata 14, Centrum
-
Hemsida
•
Bord 27
031-10 90 50 - Läs mer på Thatsup
Vällagat vilt
När du strövar längs Avenyn får du plötsligt upp vittringen… En doft av vilt, mitt i city? Japp, Pivo är stadens första viltrestaurang och här ligger fokus på vilda råvaror från skog, hav och sjö. I menyn finns godbitar såsom kronhjortsfilé och vildsvinsschnitzel. Perfekt för dig som saknar jaktlicens, eller bara vill göra ett klimatsmart val.
-
Arkivgatan 9, Centrum
-
Hemsida
•
Pivo – Passion för vilt
031-18 22 39 - Läs mer på Thatsup
Ett hållbart val
Ta den fransktalande hissen upp till toppen av Hotel Pigalle, där restaurangen Atelier breder ut sig med en öppen eld som fond. Här fokuserar man på god mat med schyssta råvaror.
-
Södra Hamngatan 2 A, Centrum
-
Hemsida
•
Hotel Pigalle
031-80 25 21 - Läs mer på Thatsup
Fiskar upp rätterna
West Coast är en av de konstanta gästerna i Hotell Gothia Towers och man bjuder på en spektakulär inredning, i form av stora akvarier där innehållet i menyn simmar omkring. Fokus ligger på närproducerat, där det förutom fiskar och ostron erbjuds en del välkomponerade kötträtter.
-
Mässans Gata 10, Centrum
-
Hemsida
•
West Coast
031-750 88 05 - Läs mer på Thatsup
Moderna klassiker på teatern
På Göteborgs Stadsteaters restaurang kan du äta allt från en mellanrätt till en trerättersmeny, eller bara ta ett glas i baren, oavsett om du ska se en föreställning eller inte. Tiljans köksmästare Stefan Stenbom har tagit fram menyn tillsammans med stjärnkocken Ulf Wagner och bland rätterna hittar du Tiljans tolkningar av klassiska favoriter, tillagade på noggrant utvalda råvaror.
-
Götaplatsen 4, Centrum/Avenyn
-
Hemsida
•
Restaurang Tiljan
076-843 40 90 - Läs mer på Thatsup
Så ända in i Norden
Nordik Kitchen, eller Noot, huserar i Radisson Blu Scandinavia Hotel. Menyn är packad med nordiska smaker och ingredienserna kommer från Göteborg med omnejd, inte minst fisken.
-
Östra Larmgatan 4, Centrum
-
Hemsida
•
Noot Nordik Kitchen & Bar
031-758 50 05 - Läs mer på Thatsup
Manifestation av kärleken till maten
En plats som GoCo Health Innovation City kräver sitt käk. Gänget på Nola vill genom bistron manifestera sin kärlek till mat, smaker, miljö och innovation – och förstås till råvaruproducenterna i nejden. Här står dörrarna öppna till välsmakande lunch som gör gott för både människa och miljö.
-
Gemenskapens gata 9
-
Hemsida
•
Nola Bistro
070-235 85 17 - Läs mer på Thatsup
Närproducerat efter säsong
Den här hotellrestaurangen slog upp portarna på Drottningtorget redan på 1800-talet och har varit ett självklart inslag i Göteborgs krogliv sedan dess. Även om miljön är svept i La belle époque är det mer moderna tankar som skapat menyn, under såväl lunch som middag serveras nämligen närproducerade råvaror utefter vad säsongen har att erbjuda.
-
Drottningtorget 2-4, Centrum/Gullbergsvass
-
Hemsida
•
Eggers Restaurang & Bar
031-333 44 44 - Läs mer på Thatsup
- Göteborg
- Guider
- Restaurang
- Restauranger som satsar på närproducerat i Göteborg