Den vegetariska trenden växer - men på helgen äter vi fortfarande kött

För sjunde året presenterar matkommunikationsbyrån Food & Friends Matrapporten - en undersökning som kartlägger svenskarnas matvanor och matbeteenden.

En fjärdedel av svenskarna planerar att minska sin köttkonsumtion, 43% äter vegetariskt en gång i veckan och vegetariskt är fortsatt på första plats som den ”trendigaste maträtten”. Kyckling står dock kvar som Sveriges populäraste vardagsrätt.

Svensken har blivit mer intresserad av matlagning, där man ser en ökning bland de som angett att de är mycket intresserade av mat och matlagning. Det är framförallt de yngre grupperna som har ett mycket stort matintresse där nästan hälften (46%) av de svarande i åldern 15-24 år anger att de är mycket matintresserade. Matinspirationen hämtas främst från de digitala kanalerna, där matsajter och sociala medier dominerar medan inspiration från traditionella matmagasin står för endast 17%.

En fjärdedel ska minska sin köttkonsumtion
Att fler vill äta vegetariskt är en tydlig trend. 26% av svenskarna uppger att de ska fortsätta minska sin konsumtion av nöt-och griskött, och att äta vegetariskt toppar trendlistan tillsammans med tacos. När det kommer till vegetariska rätter är det grönsakssoppan och sallad som vinner, och anledningen till att äta mindre kött är att man vill få bättre hälsa.

- Ett sensoriskt och pedagogiskt arbete återstår för att öka det gröna ätandet. Visst är sallad bra, men att etablera fler varma vegetariska rätter borde vara ett sätt att få fler att äta grönt, säger Pontus Dahlström, projektledare på Food & Friends.

Misstro, okunskap och osäkerhet bland svenskarna
Endast en fjärdedel litar till fullo på det som står på matförpackningarna och fyra av fem har ingen aning om vad den feta stilen betyder i en ingredienslista.

- Endast 21% vet vad den feta stilen i en ingredienslista på en matförpackning betyder att det är en allergen. Kunskapen är dock högre bland våra yngre konsumenter som också äter mer hållbart och vegetariskt, fortsätter Pontus Dahlström.

Klassiska rätter fortfarande favoriter hemma
Topplistan för vardagsmaten innehåller en del överraskningar där ”soppa” kommer in på en tionde plats och biff med tillbehör petas från vardagsmatstoppen. Kyckling, som fortfarande är Sveriges vanligaste vardagsrätt, tappar något. Spagetti med köttfärssås, som varit etta under många år men stadigt tappat, ökar för första gången sedan 2012.

Topplistan för helgmaten är så gott som oförändrad. Förra årets etta ”biff med tillbehör” försvarar sin plats i år. Däremot lämnar den före detta vardagsettan spagetti med köttfärssås helgmattoppen och ersätts av lasagne.