Gänget bakom Triton: ”Bara att spänna fast säkerhetsbältet”

Med erfarenhet från krogar som Oaxen Slip, Woodstockholm, Gastrologik och Ett Hem har kockarna Erik Eriksson och Patric Kling slagit ihop sig med sommelieren Adrià Lorenzo från Ekstedt. Den 25 november öppnar trion Restaurang Triton i Skanstull, där konceptet är en fast trerättersmeny som kan ändras så ofta som dag till dag. Med sig i matsalen har de Saga Söderman.

Hur uppstod idén till en gemensam restaurang?
– Vi började bli sugna på att göra något ihop för flera år sedan när jag var ansvarig på Gastrologik och Erik på Speceriet. Sedan kom vi i kontakt med Adrià, som jobbade på Tyge & Sessil där vi började hänga ofta, säger Patric.

– Ni drack alltid öl… På en vinbar, säger Adrià.

– Vi hade något av en cynisk plan att få med oss Adrià, men det tog ett tag innan vi vågade fråga chans på honom, säger Erik.

Vad är Triton?
– Vi gillar att jobba men inte i onödan, så vi ville ha ett enkelt koncept. Det som finns på menyn är det man äter. Vi vill kombinera det enkla från kvarterskrogen och det som är bra med finkrogen.

– Vi vill också vara med och modernisera branschen och jobba mer hållbart. Göra några riktigt bra rätter, istället för många som är helt okej, och laga bara den mat som ska ätas, inte bara för utbudets skull, säger Patric.

Vad kan ni säga om menyn?
– Det känns lite sagt – men råvarorna får bestämma vad det det blir. Vi har privilegiet att ha ett bra kontaktnät av fina producenter. Det är förutsättningen, sen får det styra vägen. Det kommer att vara tre salta rätter per kväll, sedan kan man köpa till dessert om man vill det. Teknikerna vi använder kan vara ganska klassiska, men vi är unga och vill inte stänga några dörrar.

– Ett traditionellt sätt att laga mat som filtreras genom oss. Sedan kan det bli franskt, spanskt, palestinskt, svenskt…

Vad kan man förvänta sig som gäst?
– Bra musik, nylagad mat, att bli mätt och få hänga med härlig matsalspersonal.

Och god mat?
– Och god mat. Man startar ju den restaurangen man själv vill gå till. Så det är bara att spänna fast säkerhetsbältet...

Hur tänker ni kring dryck?
– Där gäller samma koncept som för maten. Det ska vara dynamiskt, samtidigt som vi vill begränsa valen. Jag kommer att ta fram dryckespaket till maten med vin, öl – allt möjligt, och förhoppningen är att vinna gästernas förtroende där de litar på våra val. Vinlistan kommer att vara relativt kort. Tjugo vita, tjugo röda, jag tar in ett gäng och när de är slut så är de slut, säger Adrià.

– Vi kommer att fokusera på europeiska viner. Vinimport kan aldrig vara helt utan miljöpåverkan, men man kan åtminstone minska transporterna. Jag har jobbat mycket med naturviner, så det blir mycket av det också, men mer av miljöskäl än enbart för smaken.

Beskriv lokalen!
– Den är bra! Visserligen lite större än vi tänkt, men det gav oss dryckesdelen som kommer att fungera som en mellanlandning för den som kommer hit för att äta, men också om man bara vill komma hit på ett glas eller lite snacks. Finns det plats kan man bli flyttad till matsalen.

– Vi hade lätt kunnat ta över en klassisk indier och köra igång, men så här blir det en mer seriös arbetsplats – nu är det vårt värv, säger Erik.

De pekar på en vägg, där en stor bild av en Medelhavsö dominerar.

– Vi ville gärna spara något från den förra restaurangen och då blev det den här. Det är Capri – tror vi.

Ni har fått pröva era Triton-vingar på ett gästspel på Prospero för några veckor sedan – hur var det?
– Skitfett! Vi är nära kompisar med dem och de var superbjussiga som lånade ut lokalen. Det blev en kväll i sann Triton-anda. Shoutout till Prospero, bäst i Vasastan. Det var första gången vi jobbade med Saga och det var en fullträff. Vi märkte också att det funkar att gästerna inte kan välja själva.

– Sedan kommer det att ta ett tag att få det förtroendet, att de inte får välja någonting. Samtidigt som det är väldigt logiskt – våra leverantörer vet ju vad som är bäst exakt just nu.

Nu är det ungefär en vecka till er egen öppning – hur känns det?
– Skönt. Skitbra. Nervöst, förstås, men så jävla gött att få göra det man vill och slippa leka hantverkare.

– Nu har vi varit här så gott som varje dag i två och en halv månad och sett fram emot öppningen. Förstås har vi förväntningar, och det känns lite nervöst, men det är det här vi har jobbat mot.

Bordsbokningen är redan öppen till Triton, som öppnar dörrarna den 25 november. Men redan söndagen den 20 november invigs restaurangen med mingel, dryck, pizza och musik. Köket är stängt, men baren öppen.