Marion Ringborg, Johan Jureskog och Karin Jamil berättar om sina julfiranden. Foton: press. Marion Ringborg, Johan Jureskog och Karin Jamil berättar om sina julfiranden. Foton: press.

Så firar krogprofilerna julafton: “Jag har spelat Josef”

Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup
Lisa Melin Johansson

Fjärde advent är här och julen knackar på dörren. Med ett par gråa månader i ryggen är det lite extra välkommet med julmys, saffran, tända juleljus och värmande glögg. För att spä på julstämningen ytterligare har vi på Thatsup pratat med några av Sveriges främsta kockar och matprofiler om deras firande och tips för en ännu härligare jul. 

Marion Ringborg

Matkreatör, kokboksförfattare, krögare och kock på Studio Canteen, driver catering- och eventkonceptet Studio Marion.

Marion Ringborg. Foto: Patric Johansson/press

Hur firar du jul i år?
– Jag kommer fira jul hos min mans familj ute i Harbo på landet utanför Uppsala. Väldigt mysigt, är ute mycket, dricker varm choklad. Förhoppningsvis är det snö. Äter traditionell julmat och har det härligt.

Vilka är dina "måsten" på julbordet"?
– Min man skrattar åt mig men jag älskar rödbetssallad. Jag älskar kombinationen av potatis, rödbetssallad och senap.

Har du några tips på hur man kan göra julen lite extra god?
– Ett tips är att om man har en paradrätt eller något man är väldigt bra på, känner sig trygg med i köket, ta det och tänk “hur kan jag göra det här lite juligt?” istället för att ställa sig och göra det mest avancerade och sätta sig i skiten, det blir inte kul och bara stressigt. Julen är till för familj och att man ska ha tid att umgås med varandra. Håll det nära det du känner till och ge det lite julig krydda bara. 

Johan Jureskog

Krögare på Restaurang AG, Rolfs Kök, Rolfs Hav och Jureskogs, tidigare tävlingskock och OS-guldmedaljör med Svenska kocklandslaget.

Johan Jureskog. Foto: press

Hur firar du jul i år?
– Det blir en lite speciell jul i år eftersom min syster tagit över vårt familjehem i Duvbo, då mamma efter 70 år där flyttat till lägenhet, och min pappa är dement och har flyttat in på hem. Så vi ska fira jul där och det kommer bli en riktig drömjul. Vi älskar att spela Bingolotto kvällen innan julafton, det är sådär Svensson-härligt. Då äter vi alltid Falu rågrut-mackor, själv tar jag sjuka mängder dijonsenap och så nytillagad skinka från ugnen. På julaftonsförmiddagen går vi på julkrubban i Duvbo kyrka, vi är egentligen inte så kyrkliga men det är fint att samla hela familjen och se skådespelet. Dessutom brukar jag ofta ställa upp som deltagare – under åren har jag spelat allt från Herodes till Josef. Sedan går vi hem och äter julbord innan det är dags att kolla på Kalle Anka, därefter leker ungarna med julklapparna och vi ser någon julfilm och bara myser.

Vilka är dina "måsten" på julbordet"?
– På mina restauranger har vi inga julbord, men på Rolfs Kök serverar vi alltid julgrishuvud samt julpudding till dessert. Istället går vi alltid på något julbord med familjen och där är sillen min favorit, det är verkligen något av det godaste jag vet: sill och snaps. Jag älskar även grisfötter, men tyvärr är det ganska sällan det serveras.

Har du några tips på hur man kan göra julen lite extra god?
– Ring den du annars inte hade ringt och sprid julkärlek till alla i din omnejd. Försök vara härlig och snäll. Man ska ju alltid vara snäll, men lite extra nu inför julen. Bry sig om dem du annars kanske inte tänker så mycket på.

Frida Ronge

Prisbelönt kock, kokboksförfattare och kreativ ledare för Hållbara Matupplevelser på Strawberry.

Frida Ronge. Foto: press.

Hur firar du jul i år?
– Vi ska hyra en hytte och åka skidor i norska fjällen, det blir en mindre jul med mindre stress i år. Det är välbehövligt! 

Vilka är dina "måsten" på julbordet"?
– Sillen och allt därtill har en riktigt stark plats, och i år blir det pinnekjøtt med klassiska tillbehör som det varma! Min sambo står för maten.

Har du några tips på hur man kan göra julen lite extra god?
– Sänk ribban på allt! Förväntningar, matprepp och presenter, försök se julen lite mer som semester för dig än hundra måsten hit och dit. Det finns många genvägar att ta som sparar tid, ork och energi. 

Albin Wessman

Krögare bakom enstjärniga Adam/Albin, Solen, Misshumasshu och Nori Bar.

Albin Wessman. Foto: press

Hur firar du jul i år?
– Vi firar hemma hos oss i Stockholm med hela min stora familj. Dock så kör jag en liten specialare på julafton i år, då har jag bokat julbord på Gamla Riksarkivet för hela familjen, det är otroligt trevligt och gott – och så slipper jag stå själv hemma och laga. Och vi kan fokusera på det sociala och själva julmyset efteråt istället. Ett lifehack!

Vad kan du inte vara utan på julbordet?
– Jag är stort fan av det ”kalla” bordet, så sillen är nummer ett för mig. Och då framförallt matjessillen med tillbehör.

Har du några tips på hur man kan göra julen lite extra god?
– Något hembakat till adventsfikat känns viktigt, och gärna prova att göra egen glögg, det är enkelt och blir väldigt gott. Annars mycket levande ljus och mys med nära och kära.

Karin Jamil

Tvåa i Sveriges Mästerkock 2024, Thatsup-ambassadör.

Karin Jamil.

Hur firar du jul i år?
– Först och främst ska jag vara ledig, inga måsten, inga krav. Bara mys. Så sällan man tillåter sig själv det. Jag åker ut till min killes familj som bor ute på landet i Skåne. Där bor massa hundar, katter, får och höns. Vi kommer baka, pyssla, pussla, laga mat, dricka drinkar, sitta framför brasan, gå skogspromenader och pynta julgran.

Vad kan du inte vara utan på julbordet?
– Prinskorv och köttbullar, jag förstår inte hur det kan vara så gott. 

Har du några tips på hur man kan göra julen lite extra god? 
– Till och börja med: sänka kraven. Medveten närvaro. Men sen också piffa lite extra med saker man redan brukar göra. Exempelvis toppa sin äggmacka med lite roliga kryddor, örter eller grönsaker. Tänd ett ljus. Skumma mjölken till sitt kaffe. Jag har precis köpt en mjölkskummare och det verkligen bidragit med ökad kvalitet på den lilla stund man har på morgonen med sitt kaffe, som man ofta dricker samtidigt som man gör sig i ordning. Mjölken skummas, blir då lite varmare och resulterar i att man inte halsar ner koppen utan hinner njuta lite av den också.

Jonas Lagerström

Vinnare av Kockarnas kamp 2020 och Kockarnas Kamp All Stars 2024, krögare på bland annat stjärnkrogarna Etoile och Celeste, finalist i Årets Kock 2020 och tidigare tävlingskock i Svenska kocklandslaget.

Jonas Lagerström. Foto: press

Hur firar du jul i år?
– Jag firar jul med den närmaste familjen, mina syskon och föräldrar hemma hos min bror ute på Ekerö.

Vilka är dina “måsten” på julbordet”?
Viktigast på julbordet är definitivt Jansson och sillen.

Något matigt tips till den som vill göra julen lite extra god?
– Jag tycker det är härligt att göra sin egen glögg eller att smaka upp en färdig glögg med något lite extra, det krävs inga stordåd att piffa till och göra den lite mer personlig och spännande.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.