Guiden till rombarer i Stockholm

Den destillerade spritdrycken rom framställs av jäst sockerrörssaft, eller av melass från sockerrör, och är en av världens vanligaste spritdrycker. Rom finns i många olika varianter, som exempelvis ljus eller mörk och naturell eller smaksatt, och kan drickas som den är eller i cocktails som Mojito, Daiquiri, Cuba Libre och Piña Colada. I Stockholm finns det flera barer som satsar på att erbjuda ett brett utbud av rom och ofta anordnar man även romprovningar för den som vill dyka ner ordentligt i dryckens historia och smak. I den här guiden har vi samlat riktigt bra rombarer i Stockholm.

Cane Rum Society

Ninni Kronbergs gata 1, Solna

Över 1 200 sorter

Den karibiska restaurangen Cane Rum Society i Hagastaden erbjuder ett unikt rombibliotek med Skandinaviens största samling av sällsynta och limiterade vintage- och premiumrom från några av världens ledande varumärken. I baren och biblioteket hittar man över 1 200 olika typer av rom och krogen är även Nordens första ”brand home” för Zacapa Rum.

Tiki Room

Birkagatan 10, Vasastan

Tikidrinkar från Söderhavet

I en källare på Birkagatan hittar du en bit av Hawaii och Polynesien i form av den renodlade tikibaren Tiki Room, som bjuder på bambu, kokosnötter och romfyllda drinkar från öarna i Söderhavet. Rommen kommer främst från Jamaika och Kuba, och man lägger stor vikt vid att fylla upp glasen med färsk frukt.

Lasse i Gatan

Västerlånggatan 60, Gamla stan

Drick rom på piraternas vis

På E-Types piratkrog i Gamla stan ligger drycken rom varmt om hjärtat, precis som den gjorde för piraterna, och här vill man erbjuda olika typer av rom för att möta alla smaker. Här serveras rom från världens alla länder och spritsorten kan drickas i ren form, eller i en välblandad karibisk drink.

Paladar de Cuba

Tegnérgatan 19, City/Vasastan

Rom från hela världen

I en rolig och utsmyckad miljö käkar du karibisk och kubansk mat på Paladar de Cuba, som även erbjuder ett gediget utbud av rom i baren Havana RomBar med över 400 sorter. Det spelar ingen roll om du redan är en frälst romentusiast eller en nyfiken nybörjare, här finns något för alla. Man anordnar även frekventa romprovningar med kunniga ledare.

PS Matsal

Nytorgsgatan 42, Södermalm

Guidad tur i romvärlden

Rom tillverkas av sockerrör och kan vara antingen av sockerrörssaft eller av melass, vilket är en restprodukt vid sockerframställning. På PS Matsal kan du exempelvis dricka Diplomático, som är en rom i världsklass från Venezuela. I den lilla rombaren på PS Matsal kan du lära dig mer om drycken genom att beställa olika sorter eller få en guidad tur i romvärlden.