Guiden till Vasastans bästa sushi

Guiden till Vasastans bästa sushi

I Sverige serverades sushi för första gången 1973 på en restaurang i Stockholm, men det var inte förrän långt senare som den japanska delikatessen slog igenom på riktigt bland svenskarna. Numera anses sushi vara en favoriträtt bland många som är sugna på något snabbt och enkelt – men ändå spännande och gott. Oavsett om du föredrar att käka din sushi på en kvarterskrog, eller på en finare restaurang i Vasastan, så finns det en uppsjö av ställen att välja mellan. Här guidar vi dig till Vasastans bästa sushi.

Innehållsförteckning
 1. Vasastans bästa sushi
  1. Hattori Sushi Devil – Blandar gärna in udda råvaror
  2. Sushi Sho – Stockholms första Michelin-sushi
  3. Izakaya Sthlm – Nytänk och finess
  4. Minako – Daglig variation
  5. Raw – Lika snygg som god
  6. Kimama Sushi – Enkel sushibar
  7. Esa Sushi – Perfekt som takeaway
  8. Makoto Bento – Annorlunda och centralt
  9. Shiro Sushi – Avskalat men gott

Vasastans bästa sushi

Hattori Sushi Devil

Blandar gärna in udda råvaror

Sushikockarna levererar både traditionell och nouveaux sushi. Restaurangens strävan är att följa sushins grundrecept som innebär att all fisk ska vara så färsk som möjligt – de över 20 olika fisksorterna skärs därför upp först efter din beställning. Om du vill testa sushi med udda råvaror, så som exotiska frukter eller färska kryddor, så är det hit du ska gå.

Sushi Sho

Hemsida

Stockholms första Michelin-sushi

Strax efter Sushi Shos öppning på Upplandsgatan 2014, blev restaurangen den första i sitt slag att få en stjärna i Guide Michelin. Stället är en edomae sushibar som servererar den japanska delikatessen enligt samma tradition som i Tokyo, men med främst skandinaviska och europeiska råvaror.

Izakaya Sthlm

Nytänk och finess

På Odengatan hittar du denna pärla, tidigare Itamae Izakaya, som sommartid har en uppskattad uteservering. Här jobbar kockarna efter konceptet nytänk och finess. Förutom sushi serveras en rad andra smårätter, välj mellan fishtacos och bowls eller avnjut en mikrobryggd öl eller sake i baren.

Minako

Daglig variation

På Minako står "omakase" i fokus, vilket betyder ”jag lämnar det åt dig”. Du lämnar alltså över ditt beslut i kockens händer. Variation är därför ett bra ord för att beskriva sushin här – inget besök är det andra likt. Restaurangen rekommenderar att du sätter dig i baren om du vill få en fullständig omakase-upplevelse och bli serverad färsk fisk direkt från kocken.

Raw

Lika snygg som god

Är du sugen på riktigt bra sushi? På Raw möter Japan Europa. Här samsas sushi och sashimi med varmrätter från grillen – både kött och skaldjur. Som namnet antyder är det mesta råtillagat och serveras i olika spännande och intressanta utföranden. Det är högt tryck på platserna, så det är en god idé att boka i tid. Under sommaren öppnar restaurangen upp sin uteservering.

Kimama Sushi

Hemsida

Enkel sushibar

Låt dig inte luras av Ki-Mamas enkla utseende. Restaurangen är nämligen ett mycket populärt tillhåll för de sushiälskare som rör sig i och runt Vasastan. Här kan du lita på att klassikerna alltid serveras tillagade på rätt sätt med färska råvaror och lagom stora munsbitar.

Esa Sushi

Perfekt som takeaway

Nära Sankt Eriksplan hittar du detta omtyckta sushiställe som passar perfekt för den som hellre tar med sig maten, än äter direkt på plats. Esa Sushi ligger en trappa ner från markplan, och förutom att servera god sushi finns det även varma rätter att beställa från restaurangens meny.

Makoto Bento

Hemsida

Annorlunda och centralt

Makoto betyder ärlighet och äkta, medan bento är det japanska ordet för matlåda. Här serveras enkel, fräsch och smakrik sushi men också en hel del japansk streetfood. Testa chirashi sushi; en spännande variant av sushi där du, i stället för rullar, får en skål fylld med sushiris toppat med färsk fisk och olika grönsaker.

Shiro Sushi

Avskalat men gott

Lokalen får en inte direkt att tappa hakan, men det är ju trots allt maten som är det viktigaste. På den avskalade kvarterskrogen kan du äta sushi till antingen lunch eller middag. På menyn hittar du klassisk sushi, men även varianter som är lite mer nytänkande. Allt serveras i fina uppläggningar, vilket definitivt sätter guldkant.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;