Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!
Ett recept på allas favorit, Whiskey Sour

Whiskey Sour... hatkärlek bland bartenders och älskad av gäster. Hatkärleken kommer ifrån dess otroliga populäritet, det är en svingod drink men som tar lite tid att göra och vissa kvällar känns det som det är det enda gästerna beställer. Du ska få lära dig att göra denna kioskvältare hemma, men även förstå att göra olika varianter av denna drink är inte så svårt som man kan tro.

En Traditional Sour ska innehålla en typ av sprit (Whiskey, Rom, Vodka, Gin, Pisco osv), citronjuice, sötma och äggvita. Den serveras antingen i kort glas med is eller i ett glas på fot utan is, och med ett körsbär och/eller apelsinzest som garnering. Garneringen anses som traditionellt, men det är absolut inte ett måste. Använder du inte äggvita kallas det för en Non-Traditional Sour. Det som är lite kneppigt är att när du byter ut tex sockerlag mot en annan sötma, eller om du inte använder äggvita, är att det fortfarande är en sour drink men då har drinken helt plötslig fått ett annat namn.

Angostura Bitter - Sockerlag - Citronjuice

 

Exempel på Sours

Namn Sprit Syra Sötma Äggvita Angostura  Glas
Whiskey Sour 50 ml Bourbon 30 ml citronjuice 20 ml sockerlag X X Coupette
Gold Rush 50 ml Bourbon 30 ml citronjuice 20 ml honungslag     Rocks
Gin Sour 50 ml Gin 30 ml citronjuice 20 ml sockerlag X X Coupette
Bee's Knee's 50 ml Gin 30 ml citronjuice 20 ml honungslag     Coupette
Fitzgerald 50 ml Gin 30 ml citronjuice 20 ml sockerlag   X Coupette

 

Historia

Det första nedskrivna och publicerade receptet av en Whiskey Sour sågs 1862 i ”The bartender’s guide” av Jerry Thomas, men receptet sägs ha varit känt i över ett sekel tidigare. Resor vid den tiden var komplicerade och tidskrävande, möjligheten att kyla råvaror fanns inte och vetskapen om bakterier var knapp. Resor över land gav möjlighet att stanna till och fylla på med mat, dryck och kanske till och med slå läger och jaga, vilket underlättade otroligt. Det var dock en helt annan historia när du begav dig ut till sjöss, speciellt mellan Europa och Nordamerika. Det var inte ovanligt att besättningen under historiens utforskningsresor led av bland annat skörbjugg (brist på c-vitaminrik föda) och det sägs att engelskmännen påvisade att citrusfrukter kunde bota sjukdomen.

Lime och citron blev obligatoriska råvaror på resorna och till sjöss blandades sprit, vatten och citrusfrukter för att inte få en sjuk besättning. Man skulle alltså kunna sträcka sig till att säga att detta var ett väldigt tidigt recept på en Sour. Väl i hamn förfinades sedan receptet och hamnade i baren.

Recept

  • 50 ml bourbon
  • 30 ml citronjuice
  • 20 ml sockerlag
  • 1 dash Angostura bitters
  • Äggvita

Blanda Bourbon, citron, socker och äggvita i en shaker, skaka först utan is, tillsätt sedan is i shakern och skaka ordentligt. Sila upp i ett kylt cocktailglas och garnera med ett stänk Angostura bitter.

Allt blandat, skakat utan is. Nu drar du i ordentligt med is i stora delen. Skaka och sen sila upp. Här ser ni hur jag garnerat med ett sträck av Angostura, det är både stilrent och doften från kryddorna i bittern är jävligt trevlig. Kör hårt och lycka till.

 

Eller ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på exempelvis kylskåpet

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Skriv en kommentar

Agnes L.

Bästa drinken! Minns fortfarande när vi hade cocktailskola med dig på Edrington, så kul!

Johan E.
· Svar till Agnes L.

Ja, det är som sagt mångas favorit. Den skolan va grymt kul !

Kommentera