Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!
Moscow Mule - Recept på vodka & ingefära drinken som får alla att bli lätt galna.

Vi forsätter med drinkinspiration. Vi har gått igenom 4 olika sockerlager (Glöm inte att kika på tidigare inlägg) och på menyn idag står kioskvältaren Moscow Mule; vodkadrinken med ingefära som får alla att bli lite lätt galna.

Vid år 1939 hade John G Martin ordnat ett avtal med Smirnoff vodka om att få vara deras leverantör via butiken Heublein, en liten mat-och dryckesbutik i Connecticut. Samtidigt skulle hans vän Jack Morgan lansera hans egna ginger beer på den legendariska brittiska puben Cock n' Bull på Sunset Strip. Tyvärr lyckades inte Jack speciellt bra, och historien säger att de två männen träffades i New York under ett kort möte och bestämde sig för att servera John's vodka med Jack's ginger beer och en skiva lime. Kanske tog man inspiration från Cuba Libre (rom, coca-cola, lime), vem vet?

År 2007 publicerades dock en artikel av Eric Felton i Wall Street Journal, där han påstår att drinken skapades på Cock n' Bull i Hollywood 1940 av dåvarade barchefen Wes Prince. Wes skapade drinken främst för att bli av med det enorma lagret av ginger beer, men när han serverade drinken till skådespelaren Broderick Crawford blev han så förtjust och därmed föddes drinken och spred sig som en löpeld.

Vilken historia du vill tro på är helt upp till dig =)

Vad som är säkert är att detta hjälpte både Jack och John med försäljningen, men drinkens storhet hjälptes däremot av att den vid ett senare tillfälle började serveras i en kopparmugg med en ingraverad bild av en sparkande åsna. Initiativet togs av John's flickvän som ärvt en kopparfabrik som producerade lågkvalitetsmuggar, därav ser man ofta drinken i sådan servering. Kopparmuggen är dock inget måste, ett glas går absolut lika bra.

Bilden är från Barkonsult. https://www.barkonsult.se/sv/copper-mug-60-cl-01257.html

Recept

  • 50ml Vodka
  • 25ml Limejuice
  • 20ml Ingefärssocker
  • 1 droppe Angostura bitters
  • Sodavatten

 

 

Pressa lime, plocka sedan fram ingefärssocker, vodka (valfri), sodavatten och Angostura bitters. Jag tycker om att tillsätta Angostura bitter, det höjer kryddigheten och ger drinken mer ryggrad. Du kan hitta Angosturabittern på Systembolaget.

 

 

Fram med shakern och blanda vodka, lime, ingefärasocker och Angostura bitters i lilla delen. Blanda inte i sodavattnet, att skaka med kolsyra är inte att rekommendera!

 

 

Nu är det såhär. Eftersom du ska tillsätta sodavatten och is i glaset ska du inte skaka den lika länge som om du skulle servera utan is. Skulle du skaka den precis lika hårt och länge som en drink som ska serveras utan is riskerar du att övervattna drinken och den kommer inte smaka bra. Ta några bitar is, skaka snabbt i 4-5 sekunder, fyll på sodavatten i botten av glaset och sedan sila ner din drink från shakern.

 

Så, nu är det bara att fylla glaset med is och garnera med en limeskiva. Låt det smaka och tack för att du läste.

 

Ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på kylskåpet t.ex.

SaveSave

Skriv en kommentar