Bebis i sommarvärmen - tänk på det här

Något jag tänker en hel del på när den här värmen härjar som värst är på hur gamla, barn och andra riskgrupper mår. Min gamla mormor på 94 år i Skellefteå hade det väldigt jobbigt när vi var där och jag upplever även att bebis Jacques påverkas.

Det är bara knäppt när fullt friska vuxna individer inte får i sig tillräckligt med vätska och drabbas av överhettning men om ett litet barn eller en gammal person drabbas kan det gå fort utför och de behöver ofta hjälp. När det kom till mormor så såg vi till att hon började dagen med vätskeersättning och sen hällde vi upp en kanna vatten för att hålla koll. Hon fick även melon, saft ibland och grönsaker med mycket vätska i sig. Hon påverkades fortfarande mycket då värmen fanns i huset men stor skillnad gentemot första dagen vi var där.

När det handlar om varma bebisar har jag ett gäng tips att dela med mig av.

  • Tunt bomullslakan mellan dig och bebis för att svalka och slippa den svettiga kontakten. Annars bara i blöja i total skugga. Sol och bebisar är inte bra.
  • Tunna sjalar som du tvättar lätt och som är perfekta när du sköljer i kallt vatten och baddar bebis varma panna, nacke, kinder och fötter. Se till att det är sjalar som torkar på en halvtimme. Se nedan bild.
  • Håll koll på sovtider och väck bebis. Låter helt knäppt jag vet men de blir så medtagna att de gärna sover bort dagen och de behöver vätska som du.
  • Ammar bebis hela tiden? Klart den är törstig som du är. Kanske kan du introducera vatten för första gången. Se bara till att du vet när bebis äter så den inte dricker sig mätt på vatten.
  • Bada bebis och om du inte kan så skölj av händer, fötter, rumpa och huvud. Det hjälper.
  • Var uppmärksam på hur bebisen reagerar och lita på dina instinkter som mamma. Känns det bra är det säkert det och känns något off ring 1177 och få hjälp.

Jacques har testat vattenmelon för första gången nu i värmen och det var en hit. Vi har börjat med att låta honom smaka lite och snart ska jag berätta mer om det. :-)

kramar!

Skriv en kommentar

Som hjälpmamma måste jag dock inflika att vatten inte behövs om du helammar :), då får bebisen i sig precis den vätska hen behöver :). Brösten är bra på det viset, om man inte helammar så erbjud bröstet så får den vätska därifrån. Man behöver alltså inte ge vatten till ammade barn/bebisar. Däremot annat vid ersättning :).

Agnes L.
· Svar till www.saramadeleine.se

Sant så sant. Ska ändra och lägga till det. Vi ger honom vatten när vi är på språng och jag känner att han är törstig och tutten är instängd i tex ett bilbälte. :-)

Viktigt med vätska och lurigt när man inte känner törst.
Hoppas nu på regnet som anlände igår 💦💦💦💦

Agnes L.
· Svar till Kicki

Ja, älskade regn som jag har längtat!

Kommentera