Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Små och stora händelser

Jag sitter här och hör mina barn andas. För dig kanske det låter som något trivialt, för mig är det hela världen. Det är just det jag tänker på; små och stora händelser och vad som gör sig bra i skrift här. Vill ni veta vad som sker i det dagliga mammalivet, vilka framsteg min snart fyramånaders bebis gör, hur underbart stolt jag var när min dotter hade sin första dansuppvisning och hur frustrerande det kan vara när jag verkligen vill njuta av av att vara föräldraledig men samtidigt längtar ihjäl mig efter att vara kreativ och jobba?

Kanske är det bara restauranger och resor som ska få plats här men vad händer då när det inte sker så mycket sådant? Som nu till exempel, när vi flyttat ut till landet för sommaren. Här blir det hemmamat, pärlpyssel, en hel del loppisbesök och förhoppningsvis mycket bad! Ska det vara tomt här eller bara en massa matminnen?

Den här mackan är värd att minnas; har du ännu inte besökt Scandwich är det dags, MUMS!

Det skulle vara intressant med inputs redan nu, då vet jag hur jag ska tänka och det blir lättare att vara kreativ. Jag må skriva i min egen lilla bubbla men om det är något som är extra roligt eller inspirerande att läsa om vill jag dela det.

På tal om mina barns andning; de har båda en dålig ovana att ta små andningsuppehåll och då åker mammahjärtat upp i halsgropen och katastroftänkadet tar över. Sen kommer den lilla pusten och jag kan själv andas ut. Att vara mamma är inte en dans på rosor alla gånger. Det är små och stora händelser och alldeles alldeles underbart!

Gör Hotel Skeppsholmens goda strömming till midsommar

Hallå hej igen. Jag kom på att midsommar är rätt runt hörnet och jag har ju otroligt goda recept på strömming från Hotel Skeppsholmen att dela med mig av. Du hinner alltså fortfarande göra egen strömmning/sill.

Orkar du inte så köp fem-minuters-sill och blanda bara ihop med rörorna. Håll det enkelt min vän, det ska va gött o leva.

I våras inför Strömmingsfesten var jag inbjuden att tillsammans med kökschefen och vice VD Magnus Johansson göra egna strömmingsinläggningar. Samtidigt berättade han om sin passion för strömming. Rekommedenderas varmt, både att lyssna på men också att besöka för en brunch, lunch eller middag. Skeppsholmen är så fantastiskt vackert och vi höll till i Skridskopaviljongen, hett tips inför nästa fest.

Strömming eller sill?

Den lilla fisken ändrar namn beroende på om det är över eller under Kalmar sund som den simmar. Under Kalmar Sund är det sill och över är det strömming. Du ser också storleksskillnad men inte alltid. Bäst är att veta vad det är helt enkelt eller så skiter en i det och bara njuter av den feta fisken.

Vill du göra recepten vegetariska så byter du ut fisken mot zucchini, gå inte på det där med aubergine *ryser inombords* det är är lättkokt zucchini i salt som är the shit. Det finns äggfri majonnäs och Oatly gör en kanonbra iMat Fraiche som du byter till. Allt är möjligt, blir knäpp på folk som ska göra det svårt, HÅLL DET ENKELT!

Nämen nu ska jag sluta snacka, här kommer de tre recepten i den ordning jag tycker är godats, bon app!

Grundrecept gravad strömming

600g dragen strömming

1liter vatten

1dl ättika 12%

1dl salt

Blanda samman lagen tills saltet löst sig
Vänd ned strömmingen och låt marinera 2-4 timmar
Tag ur strömmingen och låt vila i kyl över natten

 

Senaps-strömming

1 recept av ovan gravad strömming

Senapssås

5dl crème fraiche

2dl Helkornig senap tex. Skeppsholms originalsenap

1dl skuren gräslök

1dl skuren dill

Salt och vitpeppar

Blanda samman, smaka av

Låt stå 1-2 dagar i kyl och ”smaka ihop sig”.

 

Örtströmming

1 recept av ovan gravad strömming

Örtsås

5dl majonnäs

0,5dl dijonsenap

1 knippe dragon

1 knippe ramslök

1 knippe persilja

Salt och vitpeppar

Blanda samman, smaka av

Låt stå 1-2 dagar i kyl och ”smaka ihop sig”.

 

Kastellholms-strömming

1 recept av ovan gravad strömming

8 dl  socker

4 st  hackade gula lökar

4 st  hackade röda lökar

2 msk krossad kummin

2msk  krossad kryddpeppar

2 msk  krossad vitpeppar

st  smulade lagerblad

2 st  stor knippa hackad dill ink stjälkar

Varva i trång bunke och låt smälta 1 dygn i kylen

 

Halva grejen är fina burkar så fixa det innan.

Hoppas du kommer älska recepten och får en magiskt fin midsommar, vi vet redan att det kommer regna men sånt är livet!

Fantastisk fisk - och skaldjursrestaurang i Lissabon

Tänk så knäppt det kan bli när en inte förberett inlägg att publiceras automatiskt när en är upptagen av att packa ihop och åka hem. Det är så det märks att jag är ny i bloggosfären. Som tur är lyckades jag med det på Instagram så kika alltid in där om jag är tyst här.

Jag har ju glömt att dela med mig av vår grymma kväll på Sea Me Peixaria Moderna (säg det fort fem gånger) som nog får anses vara en av Lissabons bästa fisk - och skaldjursrestauranger.

Restaurangen skapades som en hyllning till den gamla sortens fiskbutiker som försvunnit från Lissabon och 8 år senare är succén ett faktum. Numera finns de även i Time Out Lisboa - en matmarknad väl värd att besöka om du har tålamod.

Vår kväll var verkligen lyckad från start till slut. Personalen var briljanta och hade full koll på barn på restaurang. Sen igen, min Babyzen YoYo är världsbäst. Tar bara upp en vanlig stol så det är inte ens jobbigt att ha med vagn, Halleluja! Nästa gång ska jag vara en bra bloggare och ta bild på det. Igen, det kom upp både film och bilder på Instagram, pinsamt.

Svågern tog in en blandad skaldjursplatå med bland annat medan Percebes. Ser ju onekligen skumt ut men ack så gott.

Hela fiskdisken var så där vacker. Redo för bildkavalkad? Voilà.

Maken beställde till oss och jag lämnade det gröna livet och åt en fantastisk bit grillad fisk. Inget att hurra för bildmässigt men wow så gott. Det är så jag vill äta fisk, bara perfektion rakt igenom.

Kvällen var verkligen strålande bra och både barn och vuxna njöt av att bli omhändertagna, bubbelvin (inte barnen), stojet i lokalen och maten. Avslutningsvis tog alla ovanligt nog dessert och min chokladmousse var som en mörk och len saga, BÄST! Dottern blev helt till sig och tog också in en. Vi behöver inte mer för att bli nöjda. Tips till framtida makar eller till alla killar för den delen: även vägen till kvinnans hjärta går genom magen, chokladmagen...

Avslutningsvis så vill jag igen poängtera hur enkelt det kan vara med barn på restaurang. Se bara till att miljön är lagom stökig, personal svinbra på sitt jobb, att du har koll på dina barn (nej, de kan inte krypa under borden, leka kull mellan borden eller ha ljud på paddan) och att du är avslappnad. Barn är som små rovdjur och kan lukta sig till rädsla och stress.

Ser ni uttrycket i mitt ansikte? Det är glädjen och bubbelviner som talar.

puss på er underbara!

Dåligt väder och sjukdom på semestern

Håll i hatten, här kommer ett gnällinlägg!

Den här semestern skulle vara den första ihop vi fyra som familj och tillsammans med mina föräldrar, bror och syster med familj. Det låter hur mysigt som helst eller hur? Vi skulle sola, bada, umgås, laga mat ihop och bara njuta av ett fantastiskt hus mina föräldrar hyrt med anledning av pappas 70-årsdag.

Allt började bra med fina dagar i Lissabon men sen blev jag sjuk och idag lördag är sjunde dagen jag är febrig, svullen i halsen och allmänt låg. Hurra verkligen och så flyger vi hem imorgon söndag.

50 % av semestern förstörd, 50 % av semestern då jag spenderat merparten av tiden i sängen med pappas födelsedag som undantag. Då var jag med hela dagen men då gav förkylningen mig en käftsmäll och jag blev riktigt dålig på kvällen.

För att göra den här sista veckan ännu bättre har det varit kallt, runt 16-17 grader, och regn hela veckan. Första natten i huset när bebisen vaknade för att äta vid 03:30 var det som att plocka upp en isbit ur spjälsängen. Vi har sedan dess bäddat med dubbla madrassen, tjocka täcken och filtar så nu sover han varmt och gott. Det är ju det knasiga med den typen av tjocka stenhus. De skyddar bra när det är varmt ute och ger svalka men är det kallt ute är det som att vara instängd i en fuktig grotta. TUR att huset är underbart och varmt kan rekommenderas att bokas, hojta för detaljer.

Nu är det utlovat sol idag och imorgon så jag tar min förkylning och lägger mig i solen för värma upp kroppen som blivit kall ändå in till benet. Hoppas den svenska sommaren levererar nu, annars längtar jag till att förhoppningsvis fira nyår på Zanzibar.

Portugal Förtjänar en ny chans av mig men det kommer ta ett tag vill jag lova. Först måste jag både bli frisk och tina upp.

Den ultimata sommardesserten

Bebisvänlig restaurang + finlunch - går det att kombinera?

Självklart! Det är snarare så att i den lite högra prislappen är det mer barnvänligt och omhändertagande än på exempelvis Mr French, no offense Frenchie.

Jag har ett samarbete med BokaBord på Instagram och det är en smart app om du är som jag - lite lat, men ändå vill ha ett bord på en riktigt bra restaurang en specifik tid. Smart app, ladda ner den tycker jag.

Med hjälp av BokaBord-appen valde jag och kärleken Bobergs Matsal för en senare lunch ihop. Vi hade en vision av att lugnt skåla i champagne, äta god mat och titta in i varandras ögon och minnas varför vi älskar varandra. Bebis hade som vision att bajsa ner sig själv fullständigt, amma mer än vanligt och sen vara otröstlig fram till desserten. Gissa vems vision som vann... Tur att både mat och dryck var kanonbra och bebisen är söt. Vi kom ihåg kärleken ändå. Plus för sjysst amningsrum på NK,

Jag åt en svensk mozzarella med rökt (?) grädde och sparris till förrätt och maken skagentoast. Inget speciellt men gott. Varmrätten däremot var riktigt god med friterad ägg, nässlor, sparris och majjo. Ser ni också hur fantastiskt vacker den är, wow.

Maken åt en vacker och god blodpudding med äpple, lingon, rökt sidfläsk, örter och skirat smör. Bra smak men kanske mer åt olja än smörhållet så det var trist.

Håll i er, nu kommer den! Försommarens mest ultimata dessert: vaniljbavaroise med jordgubbar, maräng och glass stående på en tunn skiva av vit choklad. Vilken rätt, vilken smakexplosion. Wow! Vi blev som besatta, vilken dessert!

Den fick glasrabarbern - som skulle kunnat vara stjärna, att blekna helt och kännas dålig. Sorgligt men sant.

Tyvärf finns inte desserten kvar på menyn men utöva påtryckningar ni också, den behöver ätas av fler.

vi hade en härlig lunch och rullade sen ut. Boka bord och besök Bobergs Matsal snart. Låt oss avsluta med ännu en bild på deömdesserten.