Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Mammaliv

Listan om mig

Listor är helt fantastiska och något jag verkligen gillar att läsa på bloggar. Knäppt ändå att jag inte gör det så ofta. Ska införa det. En lista i veckan eller?

Sandra Beijer är listexperten.

Hur gammal är du?
37 år. Knasigt men sant.

Hur gammal känner du dig?
Ibland jätteung och ibland jättegammal. Ofta precis min ålder.

Vart bor du?
Tillsammans med kärleken och barnen i en fyra i Hammarby Sjöstad. Precis granne med Magnus Johanssons bageri, älskar när det luktar kardemummabullar i hela huset.

Vad har du gjort idag?
Jag är sjuk och hemma från jobbet så har legat och vilat hela dagen med undantag för när jag satte på mig plasthandskar och vek och runddrev bröd så klart.

Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?
Hösten när den är som vackrast och sommaren när det inte så ilska getingar.

Är du beroende av något?
Gud, har sjukt lätt för att bli beroende av saker. Får jag en perfekt pasta vill jag äta det jämt, ett gott bubbelvin osv osv. Men ost, jag är beroende av ost.

Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?
Jag skulle bara vilja vara frisk och tillsammans med min familj, plats är oviktigt..

Vad är du på för humör just nu?
Jag känner mig rastlös, trött och orkeslös. Det gör mig lite irriterad och skulle behöva träna.

Vilket är ditt favoritgodis?
Colaflaskor och salta sillar. Fast godare med chips.

Vilken är din favoritaffär?
Jag är så tråkig och gillar inte affärer. Saluhallar däremot, MAJ GAD! Ta mig till Madrid tack.

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?
Egentligen båda och det är ett problem. Stefan jobbar ju mycket kvällar och jag är uppe och väntar på honom så är alltid trött på morgnarna. Ska skärpa mig.

Har du blivit sydd någon gång?
Lite märklig fråga. Har bara blivit sydd i samband med operationer och barnafödande. Heheh.

Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?
Min svärmor Gunilla som hämtar Jacques idag så jag slipper hasa iväg sjuk till förskolan. Det är extra speciellt.

Är du blyg?
Ingen skulle kalla mig blyg, tvärtom kanske. Skulle säga att jag är väldigt bra på att prata om ingenting med folk jag inte känner.

Vad heter du i andranamn?
Evelina. Släktnamn. Mamma heter det liksom mormor och hennes mor.

Vill du gifta dig?
Ha, är ju redan gift. :-)

Har du något smeknamn?
Nej är det korta svaret men min man kallar mig olika saker ibland som SF, SP, bulfy osv osv. Ibland även Peter Pan.

Surdegsbiten

Det här med att vara ledig har varit fantastiskt faktiskt. Jag har tränat i princip varje dag, besökt Egypten (kommer ett inlägg om det) och kanske det mest otippade: blivit biten av surdegen.

JAG ÄLSKAR MIN SURDEG OCH HAR GJORT SÅ FINA BRÖD ATT JAG GRÅTER AV LYCKA.

Här kommer lite bilder på härligheterna.

Ja, det är dustbags som nu blivit brödpåsar. Mycket smart kände jag mig.

Kram

Jag har varit mamma i 9 år

Nio år, det är en halv evighet på ett sätt och bara ett andetag på ett annat. Jag minns mitt liv innan Miriam men det var inget liv. Det var när hon kom som jag kunde förstå den där djupa rena kärleken. Kärleken till mitt barn.

Varje år har haft sin charm; som när hon vid 9 månaders ålder bestämde sig för att börja amma igen (hon hade slutat vid 6 månader) och blev arg när det var tomt. Eller som när hon rotade igenom min väska vid ett års ålder och hittade mitt läppglans. Sen den dagen fick jag aldrig ha läppglans ifred. Egentligen knappt numera heller.

Jag minns också alla våra resor ihop. Hur hon stod på en Grand Cru-odling i Champagne och ogillade druvorna, när hon dansade sig igenom Boardwalken i Santa Cruz med århundradets dyraste ansiktsmålning på sig.

Resan till kinesiska muren är bäst. Vi sa att hon kunde vänta nere så gick jag och Stefan upp i omgångar. Efter en kort stund hör jag hennes rätt bestämda röst. Då har alltså Miriam - nyss fyllda fem år, klättrat upp för trappsteg lika höga som hon själv. Sådan är hon, alltid kavat och orädd.

Jag har lagt upp en höjdpunkt på Instagram som heter Miriam 9 år. Titta på den. ‚̧ԳŹ

Det senaste 2 åren har varit en prövning för oss alla men mest för henne. Att få en lillebror och samtidigt se den hon trodde var en nära vän vara med om att frysa ut och inte vara hennes vän när det väl gäller har varit svårt. Vi är inte ute ur det ännu men i hennes samtalsterapi får hon bra redskap för att hantera det och förhoppningsvis så blir det ett naturligt avslut när trean tar slut.

Miriam - min älskade Miriam. Tack för att jag får vara din mamma.

Vardagspusslet - maten

Jag tänkte att vi skulle ta och prata om vardagspusslet framöver. Det som för vissa bara är ett ord och för oss andra är ett rent jävla helvete. Jag känner få föräldrar som inte upplever den som om någon slog en med en stol varje morgon och kväll. Kul liv jag vet. Blir du sugen på att skaffa barn? Allt är värt det ändå. Bara så vi gör det klart.

Nu är det ju inte så att jag har svaren på allt utan jag tänker att det här inlägget och de framöver i samma serie kan läggas som bokmärke i telefonen och när du desperat behöver en lösning finns de här för dig.

Här kommer länkar till de recept som funkar hemma hos oss och som inte tar mer än 30 minuter att göra ELLER kan förberedas och bara värmas. Jag tycker nog att det är värt 2 timmar i köket på söndagen för 15 minuters uppvärmning på onsdagen. Avslutningsvis kommer bra att ha saker i kyl och frys. Varsågod, du klarar det! Det kommer också gå över en dag.

Vardagsmaten - följ recepten bara.

Grönkålspasta

Pastasås på röda linser

Chili Sin Carne. Lägg till koriander, picklad lök och mer grönsaker.

Krämig citronpasta

Gröna pannkakor - här slänger du på typ grekisk yoghurt, kikärtor, grönsaker och sånt som är gott. Förbered allt medan smeten smäller. Lyxa till det när du har tid och gör ALLT som står med i receptet till rullarna. Mmm.

Ugnspannkaka. 40 min. Sorry. Och du, bacon behövs inte tycker jag.

Pasta Carbonara. Paolos är det närmaste du kommer den vi gör. Jag äter inte det så brukar äta pasta pesto med ägg och massa ost.

Recept som jag tycker ska förberedas och sen bara värmas.

Zucchinifritters med bulgursallad. Förbered fritters.

Vegansk Boeuf Bourguignon. Förbered allt. Ät dagen efter. Går att frysa.

Godaste lasagnen. Byt ut till vegofärs så klart. Var inte "smart och gör direkt i matlådor. Då blir den här goda krämiga lasagnen torr och äcklig.

Pumpa- & grönkålssallad. Väldigt mycket höstsäsong men dressingen är livets dressing.

Min egna linsgryta. BÄST är den. Följ receptet men lova att du smakar av och kokar ner den. Den ska inte vara vattnig.

Saker att ha i frysen för snabba middagar eller svinnmat

Cevapcici. Köp på Lidl. 97 % kötthalt. Låt barnen äta med pasta och skär upp massa grönsaker på ett fat. Ät själv typ pesto till. Du överlever det.

Liba-bröd eller stora som typ tortillas. Lidl igen. Lägg i allt som finns kvar i kylen, rulla ihop. Barnen gillar saker i bröd. Hoppas du också gör det.

Quornbitar. Stek med lök. Ät med potatis typ.

Laxfiléer eller en hel laxsida. Tina, kör i ugn. Ät med bulgur, ärtor, tomater och citron.

Färdiga matlådor med ovan gjorda maträtter. Hjälp dig själv.

Falafel. Änglamarks är goda.

Saker att ha i kylen för snabba middagar eller svinnmat

Picklad rödlök eller annat roligt picklad. Lyfter all mat.

Kimchi - samma igen.

Zaatar. Gör själv, lägg i bröd med mat som måste ätas upp.

Fetaost. Jag är ledsen alltså men fetaost är livets krydda. Har gjort egen vegansk på tofu flera gånger. Också jävligt bra, här är receptet. Har aldrig stekt det pga glömt. Gott ändå.

Snabbmat i familjen Lindbergs hus

En hel grillad kyckling. Ät med sallad och kanske överbliven potatis/ris/pasta.

Färsk tortellini. Bara med smör och Parmigiano Reggiano för barnen. För de vuxna: hacka ner rödlök, pesto, sojabönor, fetaost, tomater och andra grönsaksrester. Toppas med olivolija och Parmigiano Reggiano.

Max Hamburgare. Sluta, det måste få hända. Ta minimorötter till alla + en liten pommes att dela på, drick smaksatt bubbelvatten.

Frukost till middag. Koka ägg, bred mackor, skala morötter och ge alla en varsin paprika. Voila.

Sammanfattningsvis

Hos oss är grönsaker det viktigaste till varje mål och den enda matfilosofi jag har till barnen är just grönsaker. Det ska finnas, alltid. Oftast inte som en sallad utan som en hel paprika, en morot, groddar och sockerärtor innan maten. Då är barnen hungriga, använd det.

Jag har blivit med podd!

Du vet när du var liten och någon frågade chans på dig? Den pirriga känslan, nästan som att du blev lite hedrad även fast du inte visste vad det var som 9åring.

Så kände jag mig när Andreas Ivarsson hörde av sig till mig en dag i augusti och frågade om jag ville starta podd med honom. Jag låg på en bänk på Södermaln och tittade upp på en klarblå himmel och blev alldeles varm och glad. Kände också lite att Äntligen! Jag har pratat om att starta podd med en kompis men inte kommit till skott.

Jag blir nästan lite svamlig nu, lite pirrigt att presentera själva podden men här är första avsnittet:

Vi valde Föräldrasplaining eftersom det både kan vara som "plaining" dvs klagande men också som "splaining" som att förklara. Vi är inte experter men vi är en mamma och en pappa som har båda två barn.

Det kommer ett nytt avsnitt varje vecka och ibland lite oftare. Som nu, det finns ETT TILL AVSNITT! Sök efter Föräldrasplaining där du lyssnar på poddar.

Har du förslag på ämnen, vill ställa frågor eller kanske vara med som gäst så hojta här eller till mig på Instagram.

Kram!