Göteborg har, med sin närhet till havet, ett otvivelaktigt gott rykte om sig att vara riktigt bra på fisk och skaldjur. Det finns ett gäng mycket välkända fiskrestauranger i Göteborg som länge haft en speciell och självklar plats i göteborgarnas saltstänkta hjärtan. För den riktiga entusiasten finns dessutom möjligheten att stiga upp i ottan för att följa den rafflande fiske-auktionen nere i hamnen. Här listar vi Göteborgs bästa fiskrestauranger, såväl utpräglade fiskekrogar som andra ställen med grymma rätter från havet.
Guiden till Göteborgs bästa fiskrestauranger
-
Fiskrestauranger i Göteborg
-
1Lorensbergs Fisk & Bar Färskt och nyfångat
-
2Sjömagasinet I Ostindiska Kompaniets lagerhus
-
3VRÅ Där Sverige går hand i hand med Japan
-
4Fiskbar 17 Hyllning till hemmahamnen
-
5Fiskekrogen Fisk och skaldjur sedan 1972
-
6Hoze Stilistisk minimalism på hög nivå
-
7Champagnebaren Mat och vin
-
8Hasselssons Matlucka Streetfood
-
9Sjöbaren En omtyckt klassiker
-
10River Mitt i Göta Älv
-
11Feskekörka Allt under samma tak
-
12Feskar Brittas Kro Till havs
-
13Brasserie Lavette Blandad meny
-
14Project Fisk på Michelinkrog
-
15Ma Cuisine Inspiration från Frankrike
-
16Heaven 23 Mer än bara en räkmacka
-
17Harvest Husmanslunch
-
18Tullhuset Granne med Vinga Fyr
-
19Luckans Fisk & Skaldjur Butik och restaurang
-
20Hovås Kallbadhus Fisk på strandkanten
-
Fiskrestauranger i Göteborg
Här äter du fisk i Göteborg
Färskt och nyfångat
Ambitionen på den här havspassionerade matbaren är att göra pinfärsk fisk och nyfångade skaldjur mer lättillgängliga för Lorensbergs hemmahörande och besökare. Droppa in på ett par ostron och ett krispigt glas vitt, eller ät en riktig pangmiddag i flera serveringar och med passande dryck. Får du inte nog av havets läckerheter kan du köpa med dig något från butiken.
-
Berzeliigatan 5, Centrum
-
Hemsida
•
Lorensbergs Fisk & Bar
031-730 47 02 - Läs mer på Thatsup
I Ostindiska Kompaniets lagerhus
Denna berömda krog, som huserar i en byggnad från 1775, serverar förstklassiga råvaror och klassiska smaker som möter moderna influenser, alldeles vid Göteborgs hamninlopp. I fokus för matlagningen står givetvis fisk och skaldjur, och menyn är minst sagt välfylld av pinfärska läckerheter från havet.
-
Adolf Edelsvärds Gata 5, Majorna
-
Hemsida
•
Sjömagasinet
031-775 59 20 - Läs mer på Thatsup
Där Sverige går hand i hand med Japan
På Clarion Hotel Post, innanför Postbaren, ligger restaurangen VRÅ där nordisk gastronomi möter japansk tradition. Här serveras endast fisk från vilda bestånd på västkusten, bland annat i form av lyxig sushi. Restaurangens exklusiva inramning speglar de konstfullt upplagda rätterna.
-
Drottningtorget 10, Centrum
-
Hemsida
•
VRÅ
031-61 90 00 - Läs mer på Thatsup
Hyllning till hemmahamnen
Fiskbar 17 är en kärleksfull hyllning till hemmahamnen Göteborg. Här vill gänget visa på det bästa från havet, med inspiration från hamnstäder världen över och förstås med stort fokus på fisk och skaldjur. Det gör de så väl att de tog hem priset för Göteborgs bästa räkmacka 2024.
-
Magasinsgatan 17, Centrum
-
Hemsida
•
Fiskbar 17
073-689 76 56 - Läs mer på Thatsup
Fisk och skaldjur sedan 1972
Lars Ahlström driver sedan 1996 år denna klassiska restaurang med stor entusiasm. Vackert belägen på Lilla Torget ligger krogen som omsorgsfullt tar till vara förstklassiga råvaror och serverar dem i en sober miljö. Mitt inne i lokalen öppnar sig en restaurang i restaurangen, Fêskens Bar, som serverar smårätter och dryck.
-
Lilla Torget 1, Centrum
-
Hemsida
•
Fiskekrogen
031-10 10 05 - Läs mer på Thatsup
Stilistisk minimalism på hög nivå
Mannen bakom den öppna köksdelen bär samma namn som restaurangen själv. I en intimt möblerad lokal med endast sex sittplatser tillagas exklusiva råvaror, och smakerna bär influenser från det japanska köket. Hit kommer man för att uppleva stor skicklighet och passion till avancerad matlagning. Rätterna tillagas framför dig och serveras vartefter.
-
Stigbergsliden 17
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup
Mat och vin
Champagnebaren är belägen på en av stans mysigaste innegårdar, och här är det mat och vin som gäller. Beställ in ett glas champagne och lite ostron till, eller välj bland rätter med svenska och franska influenser. De serverar även lyxig helglunch med moderna klassiker från havet.
-
Kyrkogatan 13, Centrum
-
Hemsida
•
Champagnebaren
031-309 99 69 - Läs mer på Thatsup
Streetfood
Hasselssons populära streetfood med fisk i fokus har blivit en storfavorit i stan, och denna enhet på Mariagatan är inget undantag. Räkna med rätter som fish & chips, fiskburgare och moules på menyn.
-
Mariagatan 27, Majorna/Linné
-
Hasselssons Matlucka
076-020 23 60 - Läs mer på Thatsup
En omtyckt klassiker
Sjöbaren är en klassisk Göteborgsrestaurang där fokus ligger på fisk- och skaldjursrätter. Här avnjuter man pinfärsk fisk i en gemytlig miljö som präglas av trä, hav och fiske.
-
Haga Nygata 25, Linné Lorensbergsgatan 14, CentrumSjöbaren Haga
Haga Nygata 25, LinnéSjöbaren Lorensberg
Lorensbergsgatan 14, Centrum -
Sjöbaren Haga
sjobaren.seSjöbaren Lorensberg
sjobaren.seSjöbaren Haga
031-711 97 80Sjöbaren Lorensberg
031-711 97 80 -
Sjöbaren Haga Sjöbaren Lorensberg
Mitt i Göta Älv
Längst ut på en egen pir ligger denna klassiska sjökrog. Här sitter du i ljusa lokaler med älven och hamninloppet alldeles utanför de saltstänkta fönstren. Restaurangen serverar både à la carte och hela menyer, samt egna klassiker. Vill du lyxa till det ordentligt kan du välja att gå loss på en hel skaldjursplatå med tillbehör.
-
Dockepiren, Hisingen
-
Hemsida
•
River Restaurant on The Pier
031-51 00 00 - Läs mer på Thatsup
Allt under samma tak
Feskekörka har varit Göteborgs fiskhall sedan 1874 och idag finns här flera restauranger och fiskdiskar där du kan äta fisk- och skaldjursrätter till lunch och middag, ta ett glas bubbel och sondera utbudet av färsk fångst.
-
Fisktorget 4, Centrum
-
Hemsida
•
Feskekörka
031-12 72 27 - Läs mer på Thatsup
Till havs
Ombord på en båt i Eriksberg huserar Feskar Brittas Kro, en restaurang med många strängar på sin lyra. Här kan man äta både lunch och middag, köpa skaldjur och fiskprodukter, beställa catering och hämta takeaway. Allt kretsar kring fisk och skaldjur, vilket ju hörs på namnet.
-
Dockepiren, Eriksberg, Hisingen
-
Hemsida
•
Feskar Brittas Kro
070-741 12 50 - Läs mer på Thatsup
Blandad meny
Här satsar man på kvalitet framför kvantitet när det kommer till fiskrätterna. I klassiskt brasseristuk finns ett gäng fiskrätter att välja mellan, trots att det inte är huvudfokus. Både snacksen, förrätterna och varmrätterna bjuder på godsaker från hav och sjö i olika varianter.
-
Södra Vägen 30, Centrum
-
Hemsida
•
Brasserie Lavette
031-320 43 63 - Läs mer på Thatsup
Fisk på Michelinkrog
Michelinkrogen Project drivs av äkta paret Anna och Cameron Irving, som skapar en ambitiös mötesplats för matälskare som vill ha det där lilla extra. Fisk har en given plats på menyn, i lyxiga serveringar som går att kombinera med generösa vinpaket.
-
Södra vägen 45, Centrum
-
Hemsida
•
Project
031-18 18 58 - Läs mer på Thatsup
Inspiration från Frankrike
Mat lagad från grunden med svenska råvaror i säsong är specialiteten på Ma Cuisine, där kockarna gärna finner inspiration i det franska köket. Här samsas fiskrätterna med kötträtter på menyn, vilket gör restaurangen till ett lämpligt val för såväl köttätaren som pescetarianen.
-
Kyrkogatan 32, Centrum
-
Hemsida
•
Ma Cuisine
031-711 77 11 - Läs mer på Thatsup
Mer än bara en räkmacka
Restaurangen, högst belägen i Hotell Gothia Towers, har rykte om sig att servera en riktigt maffig räkmacka – och ryktet stämmer. Men här finns det mer att upptäcka i både fisk- och skaldjursväg på menyn som består av säsongsanpassade rätter gjorda på noga utvalda råvaror. Dock är just krogens berömda räkmacka en klassiker där du kan frossa i hela 200 gram handskalade ishavsräkor på rågbröd tillsammans med majonnäs, ägg och sallad.
-
Mässans gata 22, Centrum
-
Hemsida
•
Heaven 23
031-750 88 05 - Läs mer på Thatsup
Husmanslunch
“Husmanskost med stor variation” – så beskriver sig Harvest, som är Sebastian Mannerströms krog. Han står för en aningen modernare mat som ligger i tiden och han brinner även för matlagning från grunden, något man kan få ett smakprov på här. I stilren miljö, som präglas av inredning i trä, serveras lunch där det alltid finns fisk bland rätterna.
-
Volvo Jakobs Väg 17, Hisingen
-
Hemsida
•
Harvest by Mannerström
070-831 82 20 - Läs mer på Thatsup
Granne med Vinga Fyr
Två mil utanför Göteborg, på Hönö Klåvas kajkant, ligger restaurangen där man helt och fullt hänger sig åt rätter från havet. Här kan du välja bland ett flertal menyer, och allt bär smak av Västkusten.
-
Västra Vägen 3 Hönö
-
Hemsida
•
Tullhuset
031-97 69 00 - Läs mer på Thatsup
Butik och restaurang
Till Luckans Fisk & Skaldjur sticker sig många in för att köpa färsk fisk och skaldjur från auktionen i hamnen, men det går också att avnjuta maten på plats. Slurpa ett par ostron över disk, hugg in på en god räkmacka eller lyxa till det med en plocktallrik av blandade skaldjur.
-
Slottsskogsgatan 37, Majorna
-
Hemsida
•
Luckans Fisk & Skaldjur
031-14 07 78 - Läs mer på Thatsup
Fisk på strandkanten
Restaurangen på Hovås Kallbadhus komponerar innovativa rätter, ofta med fisk och skaldjur i centrum. Denna naturnära oas strax söder om Göteborg erbjuder en lugn plats att varva ner på med god mat och vackra omgivningar.
-
Fjordvägen 51
-
Hemsida
•
Hovås Kallbadhus
031-28 61 71 - Läs mer på Thatsup
- Göteborg
- Guider
- Restaurang
- Guiden till Göteborgs bästa fiskrestauranger