Brödfabriken i Jonsered Brödfabriken i Jonsered

Semmelsäsong – här finns Göteborgs godaste semlor

Varje år säljs över 40 miljoner semlor i Sverige och den gräddiga bullen kvalar utan tvekan in som ett av våra allra mest populära bakverk. På senare år har semlan kommit i alla möjliga smaker och former, vilket har blivit något av en vattendelare bland semmelfantaster. I den här guiden hittar du Göteborgs bästa semlor: stans godaste, oavsett om du tillhör teamet som tycker att semlan ska vara kardemummabulle, mandelmassa och grädde, eller om du hör till det mer experimentella laget som vill prova en kremla – det vill säga en hybrid av kanelbulle och semla. Nu återstår bara att utse just din favorit.

  1. Bästa semlorna i Göteborg
    1. 1
      Konditori Kampanilen Göteborgs bästa semla 2023
    2. 2
      Brödfabriken i Jonsered Lokal bulle
    3. 3
      Ahlströms Konditori Anrikt konditori med kreativa semlor
    4. 4
      Cum Pane Proffsens favorit
    5. 5
      Bullen & Brödet Börja frossa tidigt
    6. 6
      Nordgårdens Bageri Eko-semlor
    7. 7
      Cederleüfs & Svenheimers Prisad semla med tidig premiär
    8. 8
      Alvar & Ivar Surdegsbageri Poppis surdegssemla
    9. 9
      Wærnet Rustik semla
    10. 10
      Sol Bageri och Kaffe Hantverkssemla
    11. 11
      Koopmansgatans Bageri Kö från gatan upp till hallen
    12. 12
      MR Cake Semlor à la Fares
    13. 13
      Lasse-Maja En klassiker och mångas favorit
    14. 14
      Steinbrenner & Nyberg Lättillgänglig favorit
    15. 15
      Lilla Sur Sugen på kremla?
    16. 16
      Da Matteo Kaffe eller traditionell?
    17. 17
      Portens Bageri Bröd blir till bulle
    18. 18
      Brogyllen Traditionellt eller kreativt?
    19. 19
      Sylvain Marron Poppis croissantsemla
    20. 20
      Arket Svensk semla möter danskt bakverk
    21. 21
      Nova Bakery Vegansk prinsessa
    22. 22
      Margaretas Olika varianter
    23. 23
      Löfgrens Bröd & Fika Både klassiskt och påhittigt
    24. 24
      Vegofika Vegansk semla

Scrolla till

Bästa semlorna i Göteborg

Här kan du mumsa på goda semlor i Göteborg

Konditori Kampanilen

Hemsida

Göteborgs bästa semla 2023

På det lilla bageriet Kampanilen i Majorna står råvarorna i fokus och allt är noga handplockat. Ekologiskt och närodlat är ledorden när det gäller alla ingredienser. Semlorna bakas förstås från grunden och har förärats med rejält av både grädde och mandelmassa. Kampanilens semla utsågs till Göteborgs bästa av en jury i Thatsups stora blindtest 2023. Läs mer här: Avgjort: Göteborgs bästa semla 2023 är utsedd.

Brödfabriken i Jonsered – Semlor
Brödfabriken i Jonsered
Brödfabriken i Jonsered – Semlor
Brödfabriken i Jonsered

Brödfabriken i Jonsered

Hemsida

Lokal bulle

Namnet till trots är det inte bara bröd som bakas på löpande band här, utan till mångas glädje även semlor. Så pass väl att den utsågs till Göteborgs bästa semla 2023 och 2024. Hemligheten är en fyllning på rostade mandlar som blandas med mandelmassa från Valdéngården och mandelpraliné, strösslad med rostad, hackad mandel och på det nyvispad fluffig grädde. Allt detta i en bulle som är bakad med mjölk från Kåhögs gård, grönbetesägg från Furulunds gård och mjöl från Limabacka Kvarn. Vill du vara säker på att få tag på den populära semlan kan du förboka via mejl.

Ahlströms Konditori

Hemsida

Anrikt konditori med kreativa semlor

På Ahlströms Konditori har göteborgare ätit godsaker ända sedan 1901. Kanske får det en att tro att de skulle vara traditionalister i semmelfrågan, men låt dig inte luras, Ahlströms kan vara bland stans mest progressiva semmelbakare. De senaste åren har man kunnat äta både saffranssemla, vaniljsemla och wienersemla på det anrika konditoriet. De erbjuder även glutenfria semlor.

Proffsens favorit

Den ekologiska bakverkstaden Cum Pane har tidigare kammat hem Sveriges Bagare & Konditorers utmärkelse Göteborgs bästa semla, och bageriet verkar ladda för att hamna överst på prispallen i år igen. Man kör lika hardcore som förr, med KRAV-certifierade ingredienser och lokalt producerat mjöl.

  • Mariagatan 17, Majorna Kobbarnas Väg 4

Bullen & Brödet

Börja frossa tidigt

På det lilla hål-i-väggen-bageriet bakas det för fullt mest hela tiden. Semlorna brukar finnas på plats redan tidigt i januari och många vallfärdar uppför backen i Masthugget för att påbörja semmelfrossan. Bullen & Brödet håller sig till semlor av det traditionella slaget och kardemummabullarna bakas på surdeg, precis som allt annat på bageriet.

Nordgårdens Bageri

Eko-semlor

Nordgårdens Bageri i Billdal har rent mjöl i påsen, här bygger bakverken nämligen på ekologiskt råg- och vetemjöl. Det är mästerbagaren Susanne Winroth som ligger bakom den växande populariteten, och semlorna är inget undantag.

Cederleüfs & Svenheimers

Hemsida

Prisad semla med tidig premiär

Cederleüfs & Svenheimers är kända för sina ambitiösa tårtor och bakverk, och semlorna är förstås inget undantag. Enligt Göteborgspostens jury har just Cederleüfs de bästa i stan, flera år i rad. Om man håller med om det eller inte kan avgöras redan några dagar in på det nya året, konditoriet brukar nämligen ha ovanligt tidig premiär för semlor.

Alvar & Ivar Surdegsbageri

Hemsida

Poppis surdegssemla

Alvar & Ivar är vida kända för sitt surdegsbröd – och självklart bakas även bageriets populära semlor på surdeg. Precis som vanligt bakar de med ekologiska råvaror och många är de som väntar på Alvar & Ivars semmelpremiär, som traditionsenligt inträffar relativt nära fettisdagen.

Wærnet

Rustik semla

Hållbarhet och kvalitet värderas högt på Wærnet, som är både café och showroom för Kulladals Kitchens. Semlan är en rustik variant med en mörkt gyllenbrun bulle, fluffig grädde och mandelmassa med grovmalen mandel.

Sol Bageri och Kaffe

Hantverkssemla

Hantverksbageriet Sol slog upp portarna hösten 2024 och blev snabbt en favorit hos många göteborgare. I ljusa lokaler med skandinavisk touch kan du mumsa på en semla med mandelmassa gjord på rostade mandlar, en fluffig kardemummabulle och riktigt lättvispad grädde. Kanske får även ett nybakat bröd följa med hem?

Koopmansgatans Bageri

Kö från gatan upp till hallen

Koopmangatan Bröd och Bakverk, eller Boulangerie Ducoin, är mångas absoluta favorit. Den här Majornabullen är riktigt saftig och snålar inte med varken mandelmassa eller grädde, vilket ofta får kön att ringla sig lång längs gatan.

MR Cake

Hemsida

Semlor à la Fares

Roy Fares-ägda Mr Cake är kanske främst känt för sina överdådiga tårtor som går i amerikansk-svensk fika- och cafétradition, men semlorna görs enligt svenskt recept. Vill du hellre montera din semla hemma brukar du kunna köpa med dig bara mandelfyllning här.

Lasse-Maja

Hemsida

En klassiker och mångas favorit

Lasse-Maja är en klassiker och ett givet bageri för semmel-inköp för många göteborgare. De har bland annat vunnit GP:s semmeltest, vilket resulterade i långa köer till det lilla bageriet som bakar semlor redan från januari. Semle-fikan kan intas i det lilla caféet eller köpas med hem.

Lättillgänglig favorit

Steinbrenner bakar omtyckta semlor som dessutom är lättillgängliga – de finns nämligen på flera platser i stan. Här kan man välja mellan vanliga semlor och vaniljsemlor, och den som letar efter en bulle utan gluten och/eller laktos blir också glad.

  • Centralstationen, Centrum/Gullbergsvass Vintergatan 6, Hisingen Alfagatan 22 Linnégatan 2, Linné Stora Saluhallen 90-92, Centrum Brogatan 38 Södra vägen 47, Centrum Östra Larmgatan 6, Centrum

Lilla Sur

Hemsida

Sugen på kremla?

I Kålltorp ringlar köerna långa till hantverksbageriet Lilla Sur. Anledningen? Det är givetvis kremlorna som lockar folk från när och fjärran! Vi pratar alltså om en hybrid av kanelbulle och semla – två favoriter i en alltså. Kom i tid!

Kaffe eller traditionell?

Semmelsäsongen är kort men ljuvlig på da Matteo, hantverksbageriet som kör stenhårt på mjöl från Limabacka. Ibland känner de sig lite wild and crazy och kör kaffesemlan sida vid sida med den klassiska.

  • Magasinsgatan 17A, Centrum Södra Larmgatan 14, Centrum Vallgatan 5, Centrum Lindholmsallén 8a, Hisingen

Portens Bageri

Hemsida

Bröd blir till bulle

Portens satsar oftast på rustika surdegsbröd, med en blandning mellan klassiskt och modernt. Och utbudet varierar enligt säsong – så kring februari hittar du självklart semlor på hyllorna, alltid pinfärska.

Traditionellt eller kreativt?

Många anser att Brogyllen är bäst i stan på bakelser, ett rykte konditoriet förstås gör allt för att leva upp till även under semmelsäsongen. Brogyllen har under åren serverat trendiga skapelser, såsom vaniljsemla och prinsessemla – alltså en hybrid mellan semla och prinsesstårta. Men för traditionalisten finns förstås även vanliga semlor.

  • Västra Hamngatan 2, Centrum Kungstorget 15-18, Centrum

Sylvain Marron

Hemsida

Poppis croissantsemla

På det franska patisseriet Sylvain Marron bakas inte bara vanliga semlor, de erbjuder också en frasig croissantsemla som blivit omtalad bland semmelfans i stan. Fyllningen varierar: ibland är det klassisk mandel man hittar däri, andra dagar blir det hasselnötter eller pistage. De håller öppet torsdag–söndag, perfekt när man vill köpa helgsemlan.

Arket

Hemsida

Svensk semla möter danskt bakverk

En lite oväntad semmelfavorit i Göteborg är Arket – ja, klädbutiken – som förutom kläder även kränger semlor. Men förvänta dig ingen klassisk semla; här görs den med inspiration av de danska tebirkesbullarna. Mjuk på insidan, krispig på utsidan och med vallmofrötopping.

Nova Bakery

Hemsida

Vegansk prinsessa

Både veganska semlor och udda semlor hittas numera lite varstans, men just udda semlor som är veganska är desto mer sällsynt. På helveganska Nova Bakery har man gjort något åt saken, och serverar en växtbaserad prinsessemla med marsipan och lättvispad havregrädde. Även en traditionell variant finns förstås, vars mandelmassa rostad lätt för extra mycket mandelsmak.

Margaretas

Hemsida

Olika varianter

Det här nästan hundraåriga bageriet har haft gott om tid på sig att bemästra semmelkonsten. Här kan man därför njuta av genuint hantverksbageri i form av både klassiska semlor, och även vaniljsemlor och frasiga Kouign-amann-semlor brukar gästa sortimentet – liksom glutenfri semla.

Både klassiskt och påhittigt

Alltid ekologiskt, alltid gjort från grunden – det kan du räkna med när du köper bröd och bakverk från Löfgrens i Mölndal. Det gäller förstås även semlorna, som görs med mandelmassa på rostade mandlar och len grädde. Då och då experimenterar de med det älskade bakverket och har erbjudit både pina colada-semla och saffranssemla.

  • Gärdegatan 2e Hollandsgatan 5

Vegofika

Hemsida

Vegansk semla

Vill du ha din semla helt vegansk? Vegofika erbjuder växtbaserade semlor, både i traditionell tappning och som raw food-semlor. Precis som i alla bakverk konditoriet tillverkar så är allt helt växtbaserat, miljömedvetet och djurvänligt.

Semlor – om guiden

Goda semlor i Göteborg – Guiden till Göteborgs bästa semlor uppdateras varje år. Kom gärna med tips om du vet någon riktigt bra semla som vi har missat. Säg även till om du ser några felaktigheter. Har du besökt något ställe som omnämns i guiden? Glöm inte att recensera ditt besök på Thatsup.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

Frågor och svar

När är fettisdagen?

Fettisdagen infaller alltid 47 dagar före påsk, vilket gör att datumet varierar varje år. Det är den sista dagen före fastan, som traditionellt markerar starten på den kristna fastan innan påsk. Fettisdagen kan alltså vara mellan den 3 februari och den 9 mars.

Varför firas fettisdagen?

Fettisdagen firas som en festdag före fastan, där man äter fetare och sötare mat, traditionellt semlor, för att använda upp ingredienser som inte skulle konsumeras under den kommande fastan. Det markerar den sista chansen för fest innan fastan börjar på askonsdagen.

Varför äter man semlor?

Semlor äts på fettisdagen eftersom de historiskt var en festmåltid innan fastan började. De är fyllda med grädde och mandelmassa, som var ingredienser man ville använda upp innan den fasta perioden då man avstod från sådana lyxiga och feta livsmedel. Semlan blev en symbol för att njuta av det sista innan den mer avhållsamma fastan.