Varje år säljs över 40 miljoner semlor i Sverige och den gräddiga bullen kvalar utan tvekan in som ett av våra allra mest populära bakverk. På senare år har semlan kommit i alla möjliga smaker och former, vilket har blivit något av en vattendelare bland semmelfantaster. I den här guiden hittar du Göteborgs bästa semlor: stans godaste, oavsett om du tillhör teamet som tycker att semlan ska vara kardemummabulle, mandelmassa och grädde, eller om du hör till det mer experimentella laget som vill prova en kremla – det vill säga en hybrid av kanelbulle och semla. Nu återstår bara att utse just din favorit.
Semmelsäsong – här finns Göteborgs godaste semlor
-
Bästa semlorna i Göteborg
-
1Konditori Kampanilen Göteborgs bästa semla 2023
-
2Ahlströms Konditori Anrikt konditori med kreativa semlor
-
3Cum Pane Proffsens favorit
-
4Bullen & Brödet Börja frossa tidigt
-
5Lasse-Maja En klassiker och mångas favorit
-
6Nordgårdens Bageri Eko-semlor
-
7Brödfabriken i Jonsered Lokal bulle
-
8Cederleüfs & Svenheimers Prisad semla med tidig premiär
-
9Alvar & Ivar Surdegsbageri Poppis surdegssemla
-
10Lilla Sur Sugen på kremla?
-
11Koopmansgatans Bageri Kö från gatan upp till hallen
-
12Da Matteo Kaffe eller traditionell?
-
13Portens Bageri Bröd blir till bulle
-
14Brogyllen Traditionellt eller kreativt?
-
15Steinbrenner & Nyberg Lättillgänglig favorit
-
16Mr Cake Semlor à la Fares
-
17Arket Svensk semla möter danskt bakverk
-
18Nova Bakery Vegansk prinsessa
-
19Margaretas Olika varianter
-
20Löfgrens Bröd & Fika Både klassiskt och påhittigt
-
21Vegofika Vegansk semla
-
Bästa semlorna i Göteborg
Göteborgs bästa semla 2023
På det lilla bageriet Kampanilen i Majorna står råvarorna i fokus och allt är noga handplockat. Ekologiskt och närodlat är ledorden när det gäller alla ingredienser. Semlorna bakas förstås från grunden och har förärats med rejält av både grädde och mandelmassa. Kampanilens semla utsågs till Göteborgs bästa av en jury i Thatsups stora blindtest 2023. Läs mer här: Avgjort: Göteborgs bästa semla 2023 är utsedd
-
Karl Johansgatan 5, Majorna
-
Hemsida
•
Konditori Kampanilen
031-14 48 11 - Läs mer på Thatsup
Anrikt konditori med kreativa semlor
På Ahlströms Konditori har göteborgare ätit godsaker ända sedan 1901. Kanske får det en att tro att de skulle vara traditionalister i semmelfrågan, men låt dig inte luras, Ahlströms kan vara bland stans mest progressiva semmelbakare. De senaste åren har man kunnat äta både saffranssemla, vaniljsemla och wienersemla på det anrika konditoriet. De erbjuder även glutenfria semlor.
-
Korsgatan 2, Centrum
-
Hemsida
•
Ahlströms Konditori Korsgatan
031-13 48 93 - Läs mer på Thatsup
Proffsens favorit
Den ekologiska bakverkstaden Cum Pane har tidigare kammat hem Sveriges Bagare & Konditorers utmärkelse Göteborgs bästa semla, och bageriet verkar ladda för att hamna överst på prispallen i år igen. Man kör lika hardcore som förr, med KRAV-certifierade ingredienser, och mjölet mals fortfarande med stenkvarn.
-
Mariagatan 17, Majorna Kobbarnas Väg 4Cum Pane Majorna
Mariagatan 17, MajornaCum Pane Olskroken
Kobbarnas Väg 4 -
Cum Pane Majorna
cumpane.coopCum Pane Olskroken
cumpane.coopCum Pane Majorna
031-12 15 41Cum Pane Olskroken
031-19 99 96 -
Cum Pane Majorna Cum Pane Olskroken
Börja frossa tidigt
På det lilla hål-i-väggen-bageriet bakas det för fullt mest hela tiden. Semlorna finns på plats redan tidigt i januari och många vallfärdar uppför backen i Masthugget för att påbörja semmelfrossan. Bullen & Brödet håller sig till semlor av det traditionella slaget och kardemummabullarna bakas på surdeg, precis som allt annat på bageriet.
-
Fjällgatan 34, Majorna/Masthugget
-
Bullen & Brödet
031-388 07 36 - Läs mer på Thatsup
En klassiker och mångas favorit
Lasse-Maja är en klassiker och ett givet bageri för semmel-inköp för många göteborgare. De har bland annat vunnit GP:s semletest, vilket resulterade i långa köer till det lilla bageriet som bakar semlor redan från januari. Bullarna bakas i stenugn och precis som allt som bakas på Lasse-Maja får det kalljäsa på franskt vis. Semle-fikan kan intas i det lilla caféet eller köpas med hem.
-
Långedragsvägen 134
-
Hemsida
•
Lasse-Maja Bageri & Café Långedrag
031-69 00 53 - Läs mer på Thatsup
Eko-semlor
Nordgårdens Bageri i Billdal har rent mjöl i påsen, här bygger bakverken nämligen på ekologiskt råg- och vetemjöl. Det är mästerbagaren Susanne Winroth som ligger bakom den växande populariteten, och semlorna är inget undantag.
-
Bolshedens industriväg 28, Kungsbacka
-
Nordgårdens Bageri
031-93 00 03 - Läs mer på Thatsup
Lokal bulle
Namnet till trots är det inte bara bröd som bakas på löpande band här, utan till mångas glädje även semlor. Så pass väl att den utsågs till Göteborgs bästa semla 2023. Hemligheten är en fyllning på rostade mandlar som blandas med mandelmassa från Valdéngården, strösslad med rostad, hackad mandel och på det nyvispad fluffig grädde. Allt detta i en bulle som är bakad med mjölk från Kåhögs gård, grönbetesägg från Furulunds gård och mjöl från Limabacka Kvarn. Vill du vara säker på att få tag på den populära semlan kan du förboka via mejl.
-
Fabriksstråket 27, Partille
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup
Prisad semla med tidig premiär
Cederleüfs & Svenheimers är kända för sina ambitiösa tårtor och bakverk, och semlorna är förstås inget undantag. Enligt Göteborgspostens jury har just Cederleüfs de bästa i stan, flera år i rad. Om man håller med om det eller inte kan avgöras redan några dagar in på det nya året, konditoriet har nämligen ovanligt tidig premiär för semlor.
-
Industrivägen 39b, Partille
-
Hemsida
•
Cederleüfs & Svenheimers
031-26 50 35 - Läs mer på Thatsup
Poppis surdegssemla
Alvar och Ivar är vida kända för sitt surdegsbröd – och självklart bakas även bageriets populära semlor på surdeg. Precis som vanligt är alla råvaror som används ekologiska och många är de som väntar på Alvar och Ivars semmelpremiär, som traditionsenligt inträffar relativt nära fettisdagen.
-
Kastellgatan 11, Linné
-
Hemsida
•
Alvar & Ivar Surdegsbageri
031-13 03 13 - Läs mer på Thatsup
Sugen på kremla?
I Kålltorp ringlar köerna långa till hantverksbageriet Lilla Sur. Anledningen? Det är givetvis kremlorna som lockar folk från när och fjärran! Vi pratar alltså om en hybrid av kanelbulle och semla – två favoriter i en alltså. Kom i tid!
-
Solrosgatan 11
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup
Kö från gatan upp till hallen
Koopmangatans Bröd och Bakverk, eller Boulangerie Ducoin, är mångas absoluta favorit. Den här Majornabullen är riktigt saftig och snålar inte med varken mandelmassa eller grädde, vilket ofta får kön att ringla sig lång längs gatan.
-
Koopmansgatan 3, Majorna
-
Koopmansgatan Bröd och Bakverk Boulangerie Ducoin
031-14 06 41 - Läs mer på Thatsup
Kaffe eller traditionell?
Semmelsäsongen är kort men ljuvlig på da Matteo, hantverksbageriet som kör stenhårt på det ekologiska mjölet. Ibland känner de sig lite wild and crazy och kör kaffesemlan sida vid sida med den klassiska.
-
Magasinsgatan 17A, Centrum Södra Larmgatan 14, Centrum Vallgatan 5, Centrum Lindholmsallén 8a, HisingenDa Matteo Magasinsgatan
Magasinsgatan 17A, CentrumDa Matteo Viktoriapassagen
Södra Larmgatan 14, CentrumDa Matteo Vallgatan
Vallgatan 5, CentrumDa Matteo Lindholmsallén
Lindholmsallén 8a, Hisingen -
Da Matteo Magasinsgatan
damatteo.seDa Matteo Viktoriapassagen
damatteo.seDa Matteo Vallgatan
damatteo.seDa Matteo Lindholmsallén
damatteo.seDa Matteo Magasinsgatan
031-380 33 10Da Matteo Viktoriapassagen
031-380 33 10Da Matteo Vallgatan
031-380 33 10Da Matteo Lindholmsallén
031-380 33 10 -
Da Matteo Magasinsgatan Da Matteo Viktoriapassagen Da Matteo Vallgatan Da Matteo Lindholmsallén
Bröd blir till bulle
Portens satsar oftast på rustika surdegsbröd, med en blandning mellan klassiskt och modernt. Och utbudet varierar enligt säsong – så kring februari hittar du självklart semlor på hyllorna, alltid pinfärska.
-
Munkebäckstorget 8
-
Hemsida
•
Portens Bageri
031-21 11 20 - Läs mer på Thatsup
Traditionellt eller kreativt?
Många anser att Brogyllen är bäst i stan på bakelser, ett rykte konditoriet förstås gör allt för att leva upp till även under semmelsäsongen. Brogyllen har under åren serverat trendiga skapelser, såsom prinsessemlan – alltså en hybrid mellan semla och prinsesstårta. Men för traditionalisten finns förstås även vanliga semlor.
-
Västra Hamngatan 2, Centrum Kungstorget 15-18, CentrumBrogyllen Västra Hamngatan
Västra Hamngatan 2, CentrumBrogyllen Kungstorget
Kungstorget 15-18, Centrum -
Brogyllen Västra Hamngatan
brogyllen.seBrogyllen Kungstorget
brogyllen.seBrogyllen Västra Hamngatan
031-13 87 13Brogyllen Kungstorget
031-27 00 37 -
Brogyllen Västra Hamngatan Brogyllen Kungstorget
Lättillgänglig favorit
Steinbrenner bakar omtyckta semlor som dessutom är lättillgängliga – de finns nämligen på flera platser i stan. Här kan man välja mellan vanliga semlor och vaniljsemlor, och den som letar efter en bulle utan gluten och/eller laktos blir också glad.
-
Centralstationen, Centrum/Gullbergsvass Vintergatan 6, Hisingen Alfagatan 22 Linnégatan 2, Linné Stora Saluhallen 90-92, Centrum Södra vägen 47, Centrum Östra Larmgatan 6, CentrumSteinbrenner & Nyberg Centralen
Centralstationen, Centrum/GullbergsvassSteinbrenner & Nyberg Sannegården
Vintergatan 6, HisingenSteinbrenner & Nyberg Mölndal
Alfagatan 22Steinbrenner & Nyberg Linnégatan
Linnégatan 2, LinnéSteinbrenner & Nyberg Saluhallen
Stora Saluhallen 90-92, CentrumSteinbrenner & Nyberg Södra vägen
Södra vägen 47, CentrumSteinbrenner & Nyberg Östra Larmgatan
Östra Larmgatan 6, Centrum -
Steinbrenner & Nyberg Centralen
steinbrenner-nyberg.se/butiker-bageriet/centralstationenSteinbrenner & Nyberg Sannegården
steinbrenner-nyberg.se/butiker-bageriet/sannegardenSteinbrenner & Nyberg Mölndal
steinbrenner-nyberg.seSteinbrenner & Nyberg Linnégatan
steinbrenner-nyberg.seSteinbrenner & Nyberg Saluhallen
steinbrenner-nyberg.seSteinbrenner & Nyberg
steinbrenner-nyberg.seSteinbrenner & Nyberg Södra vägen
steinbrenner-nyberg.se/butiker-bageriet/sodra-vagenSteinbrenner & Nyberg Östra Larmgatan
steinbrenner-nyberg.se/butiker-bageriet/ostra-larmgatanSteinbrenner & Nyberg Centralen
031-787 81 30Steinbrenner & Nyberg Sannegården
031-787 83 78Steinbrenner & Nyberg Mölndal
031-333 33 88Steinbrenner & Nyberg Linnégatan
031-12 71 28Steinbrenner & Nyberg Saluhallen
031-711 19 31Steinbrenner & Nyberg
031-333 33 83Steinbrenner & Nyberg Södra vägen
031-16 56 20Steinbrenner & Nyberg Östra Larmgatan
031-80 20 28 -
Steinbrenner & Nyberg Centralen Steinbrenner & Nyberg Sannegården Steinbrenner & Nyberg Mölndal Steinbrenner & Nyberg Linnégatan Steinbrenner & Nyberg Saluhallen Steinbrenner & Nyberg Steinbrenner & Nyberg Södra vägen Steinbrenner & Nyberg Östra Larmgatan
Semlor à la Fares
Roy Fares-ägda Mr Cake är kanske främst känt för sina överdådiga tårtor som går i amerikansk-svensk fika- och cafétradition, men semlorna görs enligt svenskt recept. Vill du hellre montera din semla hemma kan du också köpa med dig bara mandelfyllning här.
-
Lilla Badhusgatan 2, Centrum
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup
Svensk semla möter danskt bakverk
En lite oväntad semmelfavorit i Göteborg är Arket – ja, klädbutiken – som förutom kläder även kränger semlor. Men förvänta dig ingen klassisk semla; här görs den med inspiration av de danska tebirkesbullarna. Mjuk på insidan, krispig på utsidan och med vallmofrötopping.
-
Östra Hamngatan 39, Centrum
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup
Vegansk prinsessa
Både veganska semlor och udda semlor hittas numera lite varstans, men just udda semlor som är veganska är desto mer sällsynt. På helveganska Nova Bakery har man gjort något åt saken, och serverar en växtbaserad prinsessemla med marsipan och lättvispad havregrädde. Även en traditionell variant finns förstås, vars mandelmassa rostad lätt för extra mycket mandelsmak.
-
Byvägen 10, Partille
-
Hemsida
•
Nova Bakery
070-844 48 79 - Läs mer på Thatsup
Olika varianter
Det här nästan hundraåriga bageriet har haft gott om tid på sig att bemästra semmelkonsten. Här kan man därför njuta av genuint hantverksbageri i form av både klassiska semlor, vaniljsemlor och frasiga Kouign-amann-semlor. Även glutenfri semla finns.
-
Frölundagatan 35A, Mölndal
-
Hemsida
•
Margaretas Bröd & Bakverk
031-27 18 58 - Läs mer på Thatsup
Både klassiskt och påhittigt
Alltid ekologiskt, alltid gjort från grunden – det kan du räkna med när du köper bröd och bakverk från Löfgrens i Mölndal. Det gäller förstås även semlorna, som görs med mandelmassa på rostade mandlar och len grädde. Då och då experimenterar de med det älskade bakverket och har erbjudit både pina colada-semla och saffranssemla.
-
Gärdegatan 2e
-
Hemsida
•
Löfgrens Bröd & Fika
031-18 32 03 - Läs mer på Thatsup
Vegansk semla
Vill du ha din semla helt vegansk? Vegofika erbjuder växtbaserade semlor, både i traditionell tappning och som raw food-semlor. Precis som i alla bakverk konditoriet tillverkar så är allt helt växtbaserat, miljömedvetet och djurvänligt.
-
Ånäsvägen 20
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup