Befinner du dig i Malmö och känner för lite miljöombyte, eller bara vill upptäcka något nytt? Då finns det mängder av mysiga utflykter att göra både i närheten av Malmö, samt lite längre bort mot Österlen eller grannlandet Danmark. Max en timme med bil behövs för att få uppleva pittoreska byar, gårdsbutiker, historiska platser, vackra stränder och omtalade slott. Självklart kan du även åka på utflykt runt Malmö med buss eller tåg. I den här guiden har vi samlat våra bästa tips på trevliga utflykter nära Malmö – från den tropiska sandstranden Sandhammaren i Skånes sydöstra hörn, till väster över sundet och Köpenhamn.
Guiden till utflykter utanför Malmö
-
Utflykter runt Malmö
-
1Sandhammaren Tropisk strand i sydöst
-
2Söderåsens Nationalpark Skånes Grand Canyon
-
3Marsvinsholms slott Ett av Skånes vackraste
-
4Ängavallens Gårdsbutik Skandinaviens första gårdsbutik
-
5Ystad Historisk kuststad
-
6Hjularöd slott Sveriges mest kända slott?
-
7Köpenhamn Heldagsutflykt
-
8Uppåkra Arkeologiska Center En av järnålderns största boplatser
-
9Helsingborg Med historia från vikingatiden
-
10Lund Mer än bara en studentstad
-
11Skanör-Falsterbo Sommarparadis
-
12Hällåkra Vingård Promenera i vinfältet
-
Scrolla till
Utflykter runt Malmö
Tropisk strand i sydöst
En dryg timme med bil från Malmö hittar man den flera kilometer långa sandstranden Sandhammaren, som gång på gång har blivit framröstad som Sveriges vackraste. Den finkorniga vita sanden och det blågröna vattnet för inte helt oväntat tankarna till tropikerna.
Skånes Grand Canyon
Strax öster om Helsingborg kan man vandra i urgammal bokskog och otroliga dalgångar, samt njuta av milsvid utsikt från höjderna, i Söderåsens Nationalpark. Här hittar man exempelvis den 200 meter höga utsiktspunkten Kopparhatten samt den djupa sprickdalen Skäralid, som skär sig åtta kilometer in i Söderåsen och som ibland kallas för Skånes Grand Canyon.
Ett av Skånes vackraste
Det kryllar av slott och herresäten i Skåne, varav flera från den danska tiden, men även från tiden efter då landskapet blivit svenskt. Marsvinsholm tillhör den första kategorin och det nuvarande slottet byggdes 1644–1648 av den danske adelsmannen Otte Marsvin. Slottet, som omges av en stor damm, har två pampiga renässanstorn, slottspark och restaurang. Själva slottet är en privat bostad.
Skandinaviens första gårdsbutik
Sedan 1971 har familjen Nordström drivit Ängavallen, med bland annat slakteri och gårdsbutik som erbjuder gott om ekologiska delikatesser. På gården, som ligger drygt 20 minuters bilfärd från Malmö, finns också egen kvarn, mejeri, ysteri, bageri, restaurang, café, picknickpark, örtagård och ett gårdshotell. På Ängavallen är allt hundra procent ekologiskt och det mesta som säljs i butiken kommer från den egna gården.
Historisk kuststad
På den skånska sydkusten ligger den medeltida tätorten Ystad, som kanske framför allt charmar turisterna med kullerstensgator och små pittoreska hus i skiftande färger. Här kan man promenera runt och insupa historien, särskilt i gamla staden där gatunätet i stort sett är oförändrat sedan medeltiden och där flera byggnader finns bevarade. Exempelvis är Apotekarhuset från 1400-talet ett av de äldsta ännu bebodda husen i Skandinavien. Många kommer säkert att känna igen sig i Ystad, åtminstone om man har sett Wallander-filmerna som är inspelade här. Utöver historia och kultur kan man njuta av vackra stränder, och kanske ett besök på Ystad Saltsjöbad?
Sveriges mest kända slott?
År 1996 trollband SVT:s julkalender Mysteriet på Greveholm hundratusentals familjer runt om i Sverige. Slottet, som den lite tokiga familjen Olsson flyttar in på för att fira jul, heter i verkligheten Hjularöd slott och ligger ungefär 40 minuter från Malmö. Utomhusscenerna spelades in på slottets borggård, då själva slottet och området innanför vallgraven är stängt för allmänheten. Har man vägarna förbi är det dock värt att stanna till och titta på håll, särskilt om man är uppvuxen på 90-talet.
Heldagsutflykt
Fördelen med att ha Malmö som utgångspunkt är att du kan uppleva en svensk och en dansk storstad inom loppet av samma timme, om du vill. På andra sidan Öresundsbron kan man shoppa på Strøget, åka karuseller på Tivoli, besöka oasen och konstmuseet Glyptotek, se vaktavlösningen på Amalienborg, ta ett foto vid den lille havefruen, strosa runt i Nyhavn, äta smørrebrod eller varför inte besöka Hans Christian Andersen Experience. I Köpenhamn finns det något för hela familjen!
En av järnålderns största boplatser
I Uppåkra ligger mötesplatsen för arkeologi och en av järnålderns största och mest betydelsefulla boplatser. Hittills har man hittat över 28 000 metallföremål av koppar, silver, brons och guld vilket gör Uppåkra till en av de mest fyndrika fornlämningarna i Skandinavien. Järnålderns Uppåkra sträckte sig från cirka 100 år f.Kr. till 1000-talet e.Kr. Sommartid håller centret öppet för allmänheten och man erbjuder då guidade visningar för den som är nyfiken.
Med historia från vikingatiden
I nordvästra Skåne ligger staden Helsingborg vid Öresunds smalaste del. Här kan man shoppa på Sveriges äldsta gågata, besöka Sofiero slott, dricka vatten direkt från Ramlösas källa, vara kulturell på välkända Dunkers eller ta båten över till danska Helsingör. Färjan tar cirka 20 minuter och väl över på den danska sidan kan man bege sig till Kronborg, som är slottet där William Shakespeares teaterpjäs Hamlet utspelar sig. När man är i Helsingborg bör man inte missa att besöka Zoégas café och butik, där kaffehjulen i skyltfönstret snurrat sedan 1931. Under soliga dagar kan man åka till Rydebäcksbadet, där det finns en 190 meter lång badbrygga och en flera hundra meter lång sandstrand.
Mer än bara en studentstad
Lund är kanske mest känd i övriga Sverige som en riktig studentstad, och det är den ju också. Men här finns så mycket mer än bara universitetet att upptäcka. Exempelvis kan staden stoltsera med domkyrkan, som man tror började byggas under tidigt 1100-tal. Här finns även friluftsmuseet Kulturen i Lund, som sträcker sig över två kvarter och som rymmer flera kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer från medeltiden fram till 1930-talet, som går att besöka. Missa inte heller ett besök i Botaniska trädgården som är hem åt över 7000 arter.
Skanör-Falsterbo
Sommarparadis
Vita stränder, badbodar i olika färger och gott om bra restauranger. Det sammanfattar ganska väl vad man kan förvänta sig vid ett besök i Skanör-Falsterbo, de två medeltidsbyarna som med tiden växt ihop men som fortfarande är två olika postorter. På Sveriges sydvästligaste spets kan man strosa runt bland pittoreska hus, leta bärnsten eller kitesurfa på Ljunghusenstranden, spela golf eller äta en sillamacka i Skanörs hamn. Missa inte heller att äta på restaurang Badhytten, som ligger ett stenkast från havet. Om man är förtjust i hästar bör man boka in ett besök på den årliga Falsterbo Horse Show.
Promenera i vinfältet
Cirka 40 minuter med bil från Malmö ligger Hällåkra Vingård. Sedan 2003 har man försiktigt låtit vinrankorna utvecklas efter de förutsättningar som naturen skapat, vilket ger vinerna sin karaktäristiska skandinaviska karaktär. Från cirka 22 000 vinplantor produceras röda, vita, mousserande och söta viner. Här kan man promenera i vinfältet, njuta av drycker och äta mat på restaurangen som även bjuder på en mysig uteservering.