Avgjort: Stockholms bästa kanelbulle 2020 är utsedd

Äntligen är Stockholms bästa kanelbulle 2020 korad. Stadens största test av kanelbullar, som anordnas av Thatsup och Smakdomarna, gick av stapeln under måndagen på 7A Strandvägen. Efter att 21 kanelbullar från olika bagerier och konditorier runtom i Stockholm smakats och poängsatts, utsågs kanelbullen från Tössebageriet som den bästa med 3,72 poäng av 5 möjliga. Tvåa kom Kosterheds Konditori med 3,48 poäng, följt av en delad tredjeplats mellan K-märkt och Ritorno med 3,44 poäng.

I ett blindtest på 7A Strandvägen fick juryn, som bestod av 26 utvalda smakdomare, testa alla 21 kanelbullar som var med och tävlade i år. Bedömningen gjordes utifrån utseende och smak och varje jurymedlem fick sätta ett betyg mellan 1-5 på varje kanelbulle. Den slutgiltiga poängen räknades sedan ut genom att totalen delades på antalet jurymedlemmar som testat respektive bulle. Det stora kanelbulletestet 2020 anordnades som vanligt av Thatsup och Smakdomarna. Vinnaren blev Tössebageriet, som i år presenterade en helt ny kanelbulle, men ny knytning och nytt innehåll.


Vinnarbullen från Tössebageriet.

Juryn var hårda i sin bedömning och inte alltid helt ense, och ingen kanelbulle lyckades kamma hem full pott på testet. Det var en blandning av höga och låga betyg, men kanelbullarna som kom etta och tvåa var de två bullar som det pratades mest om vid alla bord. Smakdomarna i år bestod av bland andra Elisabeth Johansson (domare i tv-programmet Hela Sverige Bakar), Sofia Henriksson (vinnare av Sveriges Mästerkock), Benjamin Ingrosso, Thatsups ambassadörer, mat-influencers och smakexperter.


Alla kanelbullar som var med och tävlade om att bli årets bästa.

Listan över konditorier och bagerier som deltog i årets test hittar du nedan. Saknas just din favorit? Tipsa dem om testet så att de kan vara med och tävla nästa år!


Juryn i full gång med att testa sig igenom 21 kanelbullar.

Resultat för årets kanelbulle 2020:

  1. Tössebageriet 3,72
  2. Kosterheds Konditori 3,48
  3. K-märkt och Ritorno 3,44
  4. Bullar & Bröd Stenugnsbageri 3,40
  5. Pocket Café by Pontus 3,24
  6. Bröd & Salt 3,08
  7. Vallentuna Stenugnsbageri 3,0
  8. Spånga Konditori 2,80
  9. Skeppsbro Bageri och Ett Bageri 2,72
  10. Ingrid och Lidingö Bröd & Pâtisserie 2,68

Övriga deltagare utan inbördes ordning:
Bageriet BAK
Art Bakery
Brioche
Gunnarsons Specialkonditori
Haga Tårtcompani & Bageri
Magnus Johansson Bageri & Konditori
Pesso Bageri & Café
Valhallabageriet

Sagt om vinnarbullen från Tössebageriet:
”Jämn fin knut, personlig”, ”Kryddig, god bulle, fint bett”, ”Väldigt fint flätad, snål med pärlsocker”, ”Saftig, bra smak och lite krispig yta”, ”Mycket kanel, fluffig och snygg”.

Så gick testet till:
Konditorierna och bagerierna valdes ut genom föregående års test, tips, lokalkännedom samt ett visat intresse från deltagarnas sida (som eftersöktes via sociala medier). Det finns bagerier som har avböjt att vara med och tävla. De 26 personerna i juryn valdes ut genom personlig smakpalett, lokalkännedom, expertis och personliga kontakter. Resultatet räknades ihop och delades sedan på antalet personer som bedömt kanelbullen. Hamnade två kanelbullar på samma poäng fick den med exempelvis flest fyror den högre placeringen. Testet genomfördes enligt Folkhälsomyndighetens restriktioner gällande avstånd och hygien och arrangerades därför i större och luftigare lokaler än tidigare år. Kanelbullarna hanterades och delades upp i ett separat rum och borden var utrustade med handsprit och handskar.

Här hittar du fler bilder från Kanelbulletestet 2020.