Här firas Beaujolais Nouveau 2023 i Stockholm

Torsdagen den 16 november kan alla vinälskare fira premiären av Beaujolais Nouveau i Stockholm, helt enligt fransk tradition. Många barer och restauranger korkar upp de första flaskorna.

Startskottet för försäljningen av Beaujolais Nouveau går den tredje torsdagen i november varje år, bara ett par månader efter årets skörd. Då öppnas de första Beaujolais Nouveau-flaskorna på franska ställen världen över, inte minst i Stockholm.

Några som firar premiären av “Bojo Noveau” är vinbaren Grus Grus, som öppnar årets skörd och även har en miniprovning av Beaujolais. På Brasserie Balzac blir det som vanligt fransk fest med mycket vin. Också Kungsholmens Vinbar korkar upp årets skörd. Likaså Vineriet.

Stadshuskällaren firar premiärdagen med franskt barhäng, bojo på glas, snacks och fransk musik så länge vinet räcker. I baren står frankofilen och Instagram-profilen ”sommelier-Maria” och häller upp.

På Söder skålar gastrobaren Viníoní in årets årgång av Beaujolais Nouveau och utlovar magnumflaskor, vin på kran, coq au vin, lantpaté och friterad camembert. Även vinbarerna Alba, Bar Ninja, Bambi och Gemla är värda ett besök för den som längtar efter att sippa på ett glas Beaujolais dagen till ära.