Semmelsäsongen är igång, och på bagerier och caféer runt om i Stockholm bakas såväl klassiska som kreativa semlor. De senaste åren har just alternativa sorter fått allt större utrymme, och både vaniljsemlan och croissantsemlan har blivit närmast vardagsmat. Ett ställe som satsar på ett helt unikt utbud är Rosendals Trädgård, som i år ställer till med “Semmelbonanza” där den traditionella semlan får sällskap av varianter med allt från älgörtsgrädde till gråärtsmarsipan.
Idén till Semmelbonanzan uppkom redan i november när köket och bageriet på Rosendals Trädgård började planera inför semmelsäsongen. Med utgångspunkten att “en semla ska fortfarande vara en semla” har man arbetat fram fyra unika varianter som bygger på ingredienser från det egna skafferiet – såväl vinterns råvaror som sparade trädgårdssmaker från fjolåret. Ett koncept som går hand i hand med verksamhetens filosofi om svenska, ekologiska råvaror i säsong.
– Semmelbonanzan är egentligen framför allt en rolig grej, och en möjlighet att låta fantasin flöda och göra något helt eget. Visst vill vi utmana och provocera en smula – semlan är ju ett närmast heligt bakverk som för många är förknippat med tradition. Men vi tycker det är kul att testa nya saker, även när det kommer till semlor. För tänk om man hittar något som är ännu godare än en klassisk fastlagsbulle? Nyligen var mandelmassa med rostade Valenciamandlar något nytt, nu är det standard på många bagerier, säger Jonas Bolling, mat- och dryckesansvarig på Rosendals Trädgårdskafé.
Först ut att presenteras är en kardemummabulle fylld med gatkamomilldiplomat, saffran, inkokta päron från höstens skörd och hasselnötspralin. Varje semla kommer att serveras i två veckor vardera, och i slutet av säsongen – lagom till fettisdagen – ska den godaste varianten utses. Detta genom att de gäster som provat sig igenom samtliga semlor bjuds in att rösta fram sin favorit. Bland dem som varit med och röstat dras dessutom en vinnare som får en prydnadssemla i återvunnet glas av Stockholmsbaserade glaskonstnären Linnéa Hedeneus.
– Hur vi äter och tänker på mat förändras hela tiden. Just semlan väcker både engagemang och känslor hos många, så vi balanserar det traditionella med det nya genom att behålla den ursprungliga formen och fokusera på nya smaker. Under hela semmelsäsongen serverar vi även våra klassiska semlor med hemgjord mandelmassa, fluffig kardemummabulle och lättvispad grädde, så vill man ha en vanlig semla går det såklart också bra.
Vad är hemligheten bakom en riktigt god semla?
– En balans mellan sött, salt och fett. Det får inte heller vara för mycket eller för lite bröd. Själv äter jag faktiskt hellre två små semlor än en stor.
Semmelbonanzan pågår den 14 januari till den 10 mars, och varannan tisdag byts den tillfälliga semlan ut. Vinnarsemlan utses på fettisdagen den 4 mars.