Pressbilder. Foto: Annika Berglund Pressbilder. Foto: Annika Berglund

Veganska matautomater sätts ut i Stockholm

Svenska företaget Veat står bakom matautomaterna som är fyllda med växtbaserade lunchrätter i tunnelbanan. Restaurangrätterna är framtagna tillsammans med en framstående tidigare kock från Noma.

Matautomaterna med de växtbaserade rätterna står utställda i Stockholms tunnelbana, för närvarande vid Odenplan, Rådmansgatan och T-Centralen. Men bolaget har planer på att expandera ännu mer – både i Sverige och internationellt.

”Det mest tillgängliga lunchutbudet gällande pris och plats är tyvärr ofta förknippat med lågt näringsinnehåll. Vill man äta god och näringsrik mat innebär detta ofta att man måste avsätta tid för att hinna med ett restaurangbesök som i många fall kan kosta långt över hundralappen. Vi vill minska barriärerna till hållbara matvanor och vi tror att god mat, pris och plats är nyckeln till detta”, säger Andreas Karlsson, grundare och VD för Veat, i ett pressmeddelande.

Menyn är säsongsanpassad men erbjuder alltid ett brett utbud av sallader, wraps och andra rätter att värma upp.

”Trots att medvetenheten kring matens klimatpåverkan är stor bland konsumenter fortsätter många att äta kött och andra animaliska produkter. Vi är övertygade om att vårt alternativ som kommer att vara nära till hands för många verkligen kan förändra beteenden och bidra i det gröna skiftet”, säger Andreas Karlsson.

Automaterna planeras att kunna nyttjas av andra restauranger och Veat vill på så sätt skapa en ny distributionskanal för lokala restauranger.