Skridskoåkning i Kungsträdgården. Foto: Pierre Goiffon Skridskoåkning i Kungsträdgården. Foto: Pierre Goiffon

Här kan du åka skridskor i Stockholm

Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup
Lisa Melin Johansson

Vill man åka skridskor utomhus i Stockholm på vintern finns det flera ställen där man kan snöra på sig skrillorna och glida ut på isen. Riktigt kalla dagar erbjuder stans sjöisbanor en härlig och naturnära inramning på skridskoåkningen, medan konstis är ett säkrare kort vid lite mildare temperatur. Stockholm stad plogar och sköter flera av naturisarna under vintern, men all åkning sker på eget ansvar – så se till isen är tillräckligt tjock och att du har sällskap med dig. Eller välj helt enkelt en isbana med konstfrusen is, där man dessutom många gånger kan hyra skridskor och hjälm. Kika bara så att banan är öppen när du har tänkt åka. Här är guiden till isar där du kan åka skridskor utomhus i Stockholm!

  1. Konstfrusna isbanor
    1. 1
      Kungsträdgården Mitt i city
    2. 2
      Vasaparken Med parken som kuliss
    3. 3
      Medborgarplatsen Öppet dygnet runt
    4. 4
      Zinkensdamms IP Stort på Söder
    5. 5
      Östermalms IP Kombinera med korvgrillning
    6. 6
      Bäverdalens Bollplan En bit utanför stan
    7. 7
      Spånga IP Både skridskor och skidor
  2. Naturisbanor
    1. 1
      Trekantens sjöisbana Citynära
    2. 2
      Brunnsviken I kungliga omgivningar
    3. 3
      Drevvikens sjöisbana Ut på långfärdstur
    4. 4
      Källtorpssjön Poppis året runt
    5. 5
      Judarns sjöisbana Skridskoåkning i naturreservatet
    6. 6
      Kottlasjön Smidigt med buss eller bil
    7. 7
      Albysjöns rundisbanor Yta för lek och spel

Scrolla till

Konstfrusna isbanor

Isbanor med konstfrusen is i Stockholm

Kungsträdgården

Hemsida

Mitt i city

Stockholms troligtvis mest populära konstisbana hittas mitt i city, närmare bestämt i Kungsträdgården, där det åkts skridskor sedan 1884. Här har man skapat en magisk liten vintervärld med ljusslingor och musik som vanligtvis håller öppen från november till mars. Både skridskor och hjälm finns att hyra på plats, glöm bara inte att kika på öppettiderna innan du åker dit. 

Vasaparken

Hemsida

Med parken som kuliss

Så fort temperaturen är tillräckligt låg förvandlas Vasaparkens fotbollsplan till en konstfrusen isbana där allmänheten är välkommen att åka skridskor. Här kan man glida fram över isen från morgon till sen kväll, med undantag för ett par tillfällen varje dag då banan stängs av för service. Vill man spela med klubba ska man sikta in sig på att besöka skridskobanan mellan klockan 19 och 21. I Vasaparken finns ingen uthyrning av skridskor så se till att ta med egen utrustning. Däremot är parken omgiven av flera mysiga caféer såsom Ritorno, Snö och Bistro Guld, där man kan värma sig med en fika efter åkandet. 

Medborgarplatsen

Hemsida

Öppet dygnet runt

Vill du åka skridskor på Södermalm – eller inte behöva ta hänsyn till några öppettider – är Medborgarplatsen ett bra alternativ. Den lilla isbanan på torget håller nämligen öppet dygnet runt, med undantag för service två gånger per dag. Du tar dig enkelt hit med tunnelbana, pendeltåg eller buss, kom bara ihåg att ta med egna skridskor då det inte finns någon uthyrning på plats.

Zinkensdamms IP

Hemsida

Stort på Söder

En av Stockholms större konstisbanor hittas vid Zinkensdamms IP. Vintertid spolar man is på bandyplanen som sträcker sig över hela 6 700 kvadratmeter. Isbanan har öppet för allmänheter vissa tider varje dag, och då är det bara att ta med familjen eller vännerna, eller för all del sticka hit på egen hand, och snöra på sig skrillorna för en tur på isen.

Östermalms IP

Kombinera med korvgrillning

Anrika Östermalms IP har sedan 1906 varit en plats för idrott och rörelse såväl sommar som vinter. Under årets kallare månader spolas en 400 meter lång isrundbana runt bandyplanen, som vissa tider är öppen för allmänhetens skridskoåkning. Extra mysigt är att det även finns grillar där man kan tillaga korv, marshmallows och annat gott över elden. Har du inga egna skridskor kan du hyra på plats. 

Bäverdalens Bollplan

Hemsida

En bit utanför stan

Den som föredrar att åka skridskor en liten bit utanför city kan bege sig till Bäverdalens Bollplan som ligger söder om innerstan. Under vintern blir bollplanen en konstisbana som står till förfogande för allmänhetens åkning. Banan har öppet från morgon till sen kväll och du tar dig enkelt hit genom att åka tunnelbana till Rågsveds station och därefter promenera sista biten. 

Spånga IP

Hemsida

Både skridskor och skidor

En kort resa norrut med pendeltåget tar dig till Spånga, där du på vintern kan åka skridskor på idrottsplatsen. Här finns både en konstfrusen isyta för allmänhetens åkning och en konstfrusen bandyplan. Om vädret tillåter anlägger man även skidspår – perfekt ifall någon i sällskapet föredrar längdskidor framför skridskor.

Naturisbanor

Naturisbanor och sjöisar i Stockholm där man kan åka skridskor

Trekantens sjöisbana

Citynära

Stockholms mest centrala sjöisbana är den i Liljeholmen/Gröndal, bara en station utanför tullarna. På Trekanten plogas det upp en kilometerlång skridskobana som lockar åkare i alla åldrar. Hit tar du dig enkelt med tunnelbana, tvärbana eller buss.

Brunnsviken

I kungliga omgivningar

Under sommaren besöker många stockholmare Brunnsviken för att bada och sola, medan det från januari till mars ofta går bra att åka skridskor på sjön. Vill du fika eller äta lunch i anslutning till åkandet är Brunnsvikens Trädgård & Café en trevlig destination.

Drevvikens sjöisbana

Hemsida

Ut på långfärdstur

Så fort vattnet frusit tillräckligt bjuder Drevvikens sjöisbana in till härlig vinterlek för både stora och små. Här åker du längs en 6,5 kilometer lång rundisbana, vilket passar särskilt bra för den som vill ge sig ut på en tur långfärdsskridskor. Det går såklart även bra att bara hålla sig kring starten av banan, som ligger vid Hökarängsbadet.

Källtorpssjön

Poppis året runt

Källtorpssjön är lika populär bland stockholmarna vintertid som sommartid. Sjön, som till största del ligger inom Nackareservatet, plogas när förutsättningarna finns till en stor skridskobana. Alldeles intill ligger Hellasgården där man kan hyra skridskor eller stanna för en matbit. 

Judarns sjöisbana

Hemsida

Skridskoåkning i naturreservatet

Judarns sjöisbana ligger nära Ängbyplans tunnelbanestation i Bromma och är således ett bra val för den som inte har bil, eller helt enkelt vill åka skridskor nära city. Isbanan är omkring 800 meter lång och fint belägen i Judarskogen naturreservat, så passa gärna på att se dig omkring i omgivningarna när du promenerar till eller från sjön. 

Kottlasjön

Smidigt med buss eller bil

När vädret tillåter plogar Lidingö stad en cirka 3 kilometer lång isbana på Kottlasjön, där de också mäter isens tjocklek med jämna mellanrum. Intill sjön finns en stor parkering, och vill man ta sig hit med kollektivtrafik så stannar bussen strax intill. 

Albysjöns rundisbanor

Yta för lek och spel

Familjen som framför allt är ute efter lek och skoj på isen, och som inte har något emot att ta sig en liten bit utanför stadskärnan, kan ta sikte på Albysjön. Här plogas nämligen inte bara två olika skridskoslingor, utan även en större yta avsedd för lek och spel. I närheten finns även skidspår och pulkabackar – som gjort för en riktigt vintrig heldag.

Skridskoåkning – om guiden

Skridskoåkning i Stockholm – Guiden till isbanor och naturisar i Stockholm där man kan åka skridskor uppdateras löpande. Kom gärna med tips om du vet någon bra naturis eller isbana där man kan åka skridskor i Stockholm under vintern som vi har missat. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden. Har du besökt någon isbana som omnämns? Glöm inte att recensera ditt besök på Thatsup.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.