Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Hemmabaren

Blood & Sand

Blood & Sand är en utmärkt cocktail att blanda hemma. Här behöver du inte så mycket förberedelser och receptet är enkelt att komma ihåg.
Denna klassiska cocktail är en Scotch (whisky) baserad drink, men oroa dig inte - gillar du inte whisky kan detta vara drinken som förändrar dig.

Blood & Sand

1 del Scotch
1 del Söt Vermout
1 del Cherry Heering
1 del färskpressad apelsinjuice

Skaka samtliga ingredientser med is.
Sila upp i glas, garnera med apelsinzest.

Inspirationen till namnet kommer från filmen Blood and Sand från 1922 som handlar om en matador. Denna cocktail går att hittas redan 1930 i Harry Craddock’s  - The Savoy Cocktail Book.

Året börjar närma sig mot sitt slut och det är snart dags för att fira in det nya året. De flesta firar nyårsafton med stor middag med nära och kära, vilket är fantiastiskt.
Vad passar då inte bättre med en välkomstbål?
Något lite enklare som ändå känns festligt, som går snabbt och inte är för krångligt. För det handlar väl ändå om att umgås med nära och kära och inte slita sig blodig i köket (som man dessutom redan gjort i jul).

Här kommer några drinkideer och tips för en Nyårsbål att servera till många.

#1
Ta vara på det du har hemma.
Har du t .ex. frukt över från julen se till att använda upp den. Gör bålen till din och smaksätt den med dina favorit smaker.

#2
Glöm inte bort isen.
Se till att frysa in is i förväg. Det kan kännas lite surt att betala pengar för fryst vatten. Se därför till att du fryser in is i förväg antingen i frysen eller om det är tillräckligt kallt för att frysa på utomhus.
Ta vad du har, du behöver inte använda isform. Det går bra att använda de flesta olika plastförpackningar - se bara till att de går att försluta.
Om du fryser i större förpackning ta fram isen en kvart innan och slå sedan sönder isen med hjälp av kavel eller hammare.

#3
Strunta i isen.
Använd istället frysta frukter eller bär och kyl drinken med.

Nyårsbål baserad på Sprit

4 delar Sprit
2 del Syra (Citronjuice / Limejuice etc.)
2 delar Sötma ( Sockerlag / Saft etc.)
5 delar Bubbelvatten

Nyårsbål med Bubbel

1 Del Sprit
1 Del Syra (Citronjuice / Limejuice etc.)
1 Del Sötma ( Sockerlag / Saft / Likör etc.) 
2 Delar Mousserande Vin

Detta är två bas recept, men våga justera drinken efter just din smak.
Om du gillar sötare drinkar - tillsätt mer socker. Det finns inget rätt eller fel, men våga testa dig fram.
Om du t.ex. vill göra en fruktigare bål kan du ersätta bubbelvattnet med cider och använda dig av flädersaft istället för socker.

Glöm inte att tillsätta riktligt med is och garnera med olika frukter eller blommor.
Det är viktigt att det ser lika smarrigt ut som det smakar!

Lycka till !

Margarita är en av mina favorit cocktails. Dels då jag har en förkärlek till tequila men också för att det är en perfekt sommardrink eftersom den är väldigt uppfriskande med en sälta. Här går det även bra att twista till det genom att t.ex. tillsätta din favorit frukt, vem säger nej till en Margarita med färska hallon eller kanke kiwi?

Margarita

4 cl Tequila
2 cl Apelsinlikör ( eller annan favoritlikör)
3 cl Limejuice
2 cl Sockerlag
ev. Frukt eller bär
Salt till glaskant

Fukta kanten av ett glas
Doppa i salt
Skaka samtliga ingredienser med is
Sila upp i det saltkantade glaset
Garnera med lime eller valfritt.

Sockerlag
1 del socker
1 del vatten
Koka upp under omrörning och rör till sockeret löst uppp sig. 
Låt svalna och kyl ner.

Negroni

Negroni sägs ha uppfunnits år 1919 på baren Casoni i Florens. Där stamgästen Greve Camillo Negroni bad bartendern att twista till hans favoritdrink Americano. Americano är en drink med campari, söt vermouth och sodavatten. Bartendern använde sig då av samma bas men bytte ut sodavattnet och ersatte med gin.
Cocktailen blev starkare men väldigt smakrik och balanserad.

Negroni är en väldigt enkel drink att blanda och passar väldigt bra innan maten. Drinken passar perfekt att förblanda och förvara i kylen. Bara att servera på is (behöver ej röras med is) med en fräsch garnityr.

Negroni

1 del Campari Bitter
1 del Söt Vermouth
1 del Gin
(1 del vatten om drinken ska förblandas och inte röras med is)

Rör Campari, Söt Vermouth och Gin med is i ca 15 sekunder
Sila upp i glas och tillsätt is
Garnera med Apelsinzest eller Apelsinskiva

Påsken är äntligen här och vad passar inte bättre än en äggtoddy.
Passar bra efter maten och går att avnjutas både varm och kall.

Äggtoddy

1 st Äggula
1,5 msk strösocker
3 cl Lagrad rom ( eller valfri sprit men gärna lagrad)
2 dl Varm mjölk

Värm mjölken
Vispa äggula och socker pösigt.
Tillsätt den varma mjölken försiktigt under omrörning i äggsmeten.
Vispa tills det blir skummigt.
Tillsätt rom och häll upp i varma glas. (var noga med att använda glas som tål värme)

Sockermängden går att minska om du vill ha en mindre söt äggtoddy.
Detta är ett grundrecept, om man vill får man gärna krydda till äggtoddyn.
Exempel på smaksättning :
Sherry, Portvin, Punch
Choklad (tillsätt lite kako i mjölken)
Muskot, Kanel, Kardmumma