Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Hemmabaren

Denna klassiker är hyllad och älskad världen över. En lite spritigare cocktail som passar bra att avnjuta de första höstkvällarna med.
Old Fashioned består av Sprit, Socker & Bitters. Här kan du justera både recept och ingredientser efter din smak.

Börja med Sprit - vad är du sugen på?
Vanligtvis brukar man använda Bourbon (Amerikansk Whiskey) men det går lika bra att använda t.ex. rom eller tequila. Välj det som du gillar bäst, men förslagsvis någon lagrad sprit.

Socker
Ta vad du har eller gillar. Ljust, mörkt, lönnsirap eller agave, möjligheterna är oändliga.

Bitters
Vanligvis använder man Aromatic cocktailbitters (t.ex. Angostura bitters) men här går också att exprimentera med.

Old Fashioned
5 cl Sprit
0,5 cl Sockerlag (eller 1 mindre sockerbit)
2 Skvättar Bitters
Rör med is i ca 15 sekunder.
Sila upp i glas, servera med is och garnera med apelsinzest och bär.

Denna cocktail går även att förbereda innan och förvara i flaska.
Tillsätt då 1,5 cl vatten för varje drink i flaskan.
Förvara i kyl eller frys. Vid servering häll direkt från flaskan i ett glas med is och garnera.

 

 

Margarita är en cocktialklassiker som aldrig kommer försvinna. En vacker uppfriskande cocktail med sälta. De flesta har säkert druckit en men har ni provat hemma?

Här kommer ett recept som är enkelt att göra hemma i köket och imponera på dina nära och kära.
Många klassiska recept på syrliga drinkar bygget på Sprit + Likör + Citrus (i detta fall lime). Om man tycker drinken blir för bitter, spritig, sur eller känns sträv, tillsätt lite extra socker. Det viktigaste är att man dricker det man tycker är gott och inte följder recept till punkt och pricka.

När det kommer till att välja Tequila går det bra att välja vilket som. Det vanligaste att använda är en "Blanco Tequila " dvs. en olagrad tequila, men inget måste, välj din favorit!

5 cl Tequila
2 cl Triple Sec
1,5 cl limejuice
Socker efter behag (använd gärna sockerlag)
Salt för att rimma kanten

 

Fukta kanten på ett cocktailglas med lite limejuice.
Häll salt på en tallrik och doppa kanten på glaset i saltet.
Häll ingredienserna i en shaker.
Fyll upp med is och skaka i ca 8 sekunder.
Sila upp i glaset och garnera med lime.

Går även bra att servera på is eller köra i blender och då göra en Frozen Margarita.
Men väljer man att göra en frozen är det viktigt att öka sötman annars blir balansen i drinken helt fel.

Det är viktigt att stanna hemma om man är sjuk men det betyder inte att man inte kan unna sig något gott att dricka.

Därför får du nu rota i din kyl och skafferi och sen ta fram din påhittiga sida.

Vi har 5 smaksinner
Surt, Sött, Bittert, Salt & Umami

För sig är ingen av dem speciellt god, det är när man kombinerar de olika smakerna som man kan balansera smaker.
T.ex.
är något för surt kan man tillsätta socker för att balansera.
är något för bittert kan man tillsätta salt för att balansera bitterheten.
Ju fler smakämnen som används destå större smakexplosion.

Så vad kan du använda för att blanda en spontan drink hemma?
Här kommer några exempel på sura & söta ingredientser du ofta hittar hemma.

Surt:
Citron,Apelsin, Lime, Citron syra, Vinäger

Sött:
Honung, Socker, Sirap, Sylt, Marmelad, Saft

Grundrecept till en Lemonad
(glöm inte bort att det är du som ska dricka, så justera efter just din smak)

3 Delar Surt (t.ex. 3 cl citronjuice)
2 Delar Sött (t.ex. 2 cl ljus sirap)
5 Delar Bubbelvatten
Garnera med valfri garnityr

Vill du ha lite drag i den ?
- Tillsätt 4 delar sprit :)

ps. Glöm inte att frysa in is!

 

Blood & Sand

Blood & Sand är en utmärkt cocktail att blanda hemma. Här behöver du inte så mycket förberedelser och receptet är enkelt att komma ihåg.
Denna klassiska cocktail är en Scotch (whisky) baserad drink, men oroa dig inte - gillar du inte whisky kan detta vara drinken som förändrar dig.

Blood & Sand

1 del Scotch
1 del Söt Vermout
1 del Cherry Heering
1 del färskpressad apelsinjuice

Skaka samtliga ingredientser med is.
Sila upp i glas, garnera med apelsinzest.

Inspirationen till namnet kommer från filmen Blood and Sand från 1922 som handlar om en matador. Denna cocktail går att hittas redan 1930 i Harry Craddock’s  - The Savoy Cocktail Book.

Året börjar närma sig mot sitt slut och det är snart dags för att fira in det nya året. De flesta firar nyårsafton med stor middag med nära och kära, vilket är fantiastiskt.
Vad passar då inte bättre med en välkomstbål?
Något lite enklare som ändå känns festligt, som går snabbt och inte är för krångligt. För det handlar väl ändå om att umgås med nära och kära och inte slita sig blodig i köket (som man dessutom redan gjort i jul).

Här kommer några drinkideer och tips för en Nyårsbål att servera till många.

#1
Ta vara på det du har hemma.
Har du t .ex. frukt över från julen se till att använda upp den. Gör bålen till din och smaksätt den med dina favorit smaker.

#2
Glöm inte bort isen.
Se till att frysa in is i förväg. Det kan kännas lite surt att betala pengar för fryst vatten. Se därför till att du fryser in is i förväg antingen i frysen eller om det är tillräckligt kallt för att frysa på utomhus.
Ta vad du har, du behöver inte använda isform. Det går bra att använda de flesta olika plastförpackningar - se bara till att de går att försluta.
Om du fryser i större förpackning ta fram isen en kvart innan och slå sedan sönder isen med hjälp av kavel eller hammare.

#3
Strunta i isen.
Använd istället frysta frukter eller bär och kyl drinken med.

Nyårsbål baserad på Sprit

4 delar Sprit
2 del Syra (Citronjuice / Limejuice etc.)
2 delar Sötma ( Sockerlag / Saft etc.)
5 delar Bubbelvatten

Nyårsbål med Bubbel

1 Del Sprit
1 Del Syra (Citronjuice / Limejuice etc.)
1 Del Sötma ( Sockerlag / Saft / Likör etc.) 
2 Delar Mousserande Vin

Detta är två bas recept, men våga justera drinken efter just din smak.
Om du gillar sötare drinkar - tillsätt mer socker. Det finns inget rätt eller fel, men våga testa dig fram.
Om du t.ex. vill göra en fruktigare bål kan du ersätta bubbelvattnet med cider och använda dig av flädersaft istället för socker.

Glöm inte att tillsätta riktligt med is och garnera med olika frukter eller blommor.
Det är viktigt att det ser lika smarrigt ut som det smakar!

Lycka till !