RECEPT

Pasta och rödvin

Det är helg, man vill äta gott, och vill man inte göra det så komplicerat finns det inget som slår en riktigt god tomatpasta. Det är en av mina favoriträtter, och den är vegetarisk! Nej, du behöver inte köpa något protein till detta. Respektera rätten.

Hacka en röd chili, 2 vitlöksklyftor och en rödlök, stek i olivolja. Låt fräsa. Tillsätt basilika, ca tio körbärstomater och lite rödvin, låt koka upp och tryck i tomatpuré. Salta, peppra och riv ner muskot och parmesanost. Smaka. Tillsätt lite vatten så det inte bränner. Koka upp pastavatten med salt i en kastrull. Häll i en burk krossade tomater i såsen och låt puttra på svag värme medan du dricker rödvin och äter ostar. Jag gjorde en förrätt med Burratina och färgglada körbärstomater och ställde fram Chevrette, Pecorina och Manchego.

När pastan är klar häll av nästan allt vatten (lämna ca 1 dl), sitter stärkelse i pastavattnet som gör sig bra i såsen. Häll sedan ned pastan i såsen och blanda runt några minuter så smakerna binder sig. Servera med massa parmesan, basilika och peppar.

Slurp!

Recept | Pumpasoppa med svartkålschips

Nu ska jag dela med mig av ett superenkelt recept du kan slänga ihop en vardag, men som funkar lika bra som till exempel förrätt när det vankas lite finare middag.

Spicy pumpasoppa med svartkål och västerbottenost, skippa det sistnämnda för en helt vegansk måltid.

Du behöver:

  • Gul lök
  • Ingefära
  • Sambal Oelek
  • Olja
  • Butternut pumpa
  • Kokosmjölk
  • Vatten
  • Grönsaksbuljong
  • Salt
  • Peppar
  • Svartkål
  • Västerbottenost eller liknande.
  • Någon form av mixer

Jag försöker ju att inte jobba så mycket med mått, då det inte är så jag själv lagar mat, och i det här receptet har det faktiskt inte så jättestor innerbörd. Våga gå på känsla och smak.

Gör så här:

  • Sätt ugnen på ca 175 grader, grill.
  • Skär bort skalet på pumpan och hacka i lika stora bitar, lägg i en ugnsform emd salt, peppar och olja, ställ in i ugnen ca 30 minuter.
  • Riv en bit ingefära och hacka en stor gul lök.
  • Tillsätt olja i en gryta och stek ingefära, lök och sambal oelek på svag värme.
  • Ta ur pumpan men låt ugnen stå på, häll pumpan i grytan
  • Tillsätt ca 3 dl vatten och en grönsaksbuljong tärning.
  • Koka upp och tillsätt sedan en burk kokosmjölk.
  • Låt puttra med lock på tills pumpan har mjuknat och fått smak
  • Mixa ingredienserna med en mixer och smaka av om du behöver salta, peppra eller tillsätta mer hetta.
  • Skär bort skaften från svartkål och lägg i en ugnsform som du ställer i ugnen, ca 5 minuter (vakta så de inte bräns). Riv ost över svartkålen och ställ i ugnen sista 1-2 minutrarna.
  • Ta da, färdigt att servera!

Alla bilder är tagna av min fantastiska vän Zowie Bubalo Orvelind som flyttade till NY igår.

Recept | Tryffelpasta av egen pasta

Jag ansträngde mig lite extra på Allhelgonadagen och slängde ihop en trerätters till min familj efter att vi besökt kyrkogården. Ost, tryffel, hjortron och saffran skulle vara huvudnummer för kvällen, och jag tänkte att ni skulle få följa med.

Är inte ost livet? Här ser ni några av mina favoriter; Manchego, Tryffelpecorino och Sotad Chevré med gröna vindruvor, tryffelhonung och fikonmarmelad som inte syns inte bild. Till detta drack cava som sig bör.

Jag bestämde mig för att göra egen ravioli, med tryffel, kantareller och ricotta.

Du behöver detta för att göra egen pasta:

  • 3 ägg
  • 5 äggulor
  • 4 dl durumvetemjöl
  • 1 matsked olivolja
  • 0,25 dl vatten

Blanda ägg, äggulor och mjöl samman till en deg, tilsätt olivolja och vatten och knåda till den är slät. Är den för kletig kan du tillsätta lite mjöl, är den för torr tillsätter du lite vatten. Ställ sedan in degen i kylen minst 30 minuter.

Börja sedan med fyllningen, du behöver detta:

  • Svamp, jag valda trattkantareller
  • 1 Schalottenlök
  • 2 Vitlökar
  • Muskotnöt
  • Tryffelolja
  • Tryffelsmör
  • 250 g Ricotta
  • Citron
  • Salt
  • Peppar

Har du inte tryffelolja och tryffelsmör kan du använda andra smaker, eller bara skippa det.

Lägg svampen i en tom panna och stek på hög värme tills allt vatten avdunstat, tillsätt vitlök, lök, och efter behag: tryffelsmör och tryffelolja. Stek. Salta och peppra.

I en bunke: blanda ricotta med citronskal från en hel citron samt citronjuice från en halv citron. Salta, peppra och tillsätter 1-2 matskedar tryffelolja.

Ta ut pasta degen och kavla ut så tunt som möjligt, eller använd en pastamaskin om du har. Ta sedan hjälp av ett glas med ganska stor diameter och markera ut cirklar, en till botten och en till toppen för varje ravioli.

Börja med en klick av ricottan, topp med svampen, och lägg sedan på locket. Använd en gaffel runt kanterna och tryck till.

Koka upp vatten och lägg i raviolin, beräknad tid för att koka är ca 5 minuter, detta varierar på hur tunna eller tjocka de är.

Jag valde att skippa gräddsås och köra på smörsky med salvia och hasselnötter.

Du behöver:

  • Smör
  • Salvia
  • Hasselnötter
  • Salt
  • Peppar

Och om du har:

  • Tryffelsmör
  • Tryffelolja

Bryn smör på ganska hög värme, tillsätt salvia, hackade hasselnötter, salt och peppar. Ställ av så det inte bräns.

Tada! Servera med lite finriven parmesan och ett gott rödvin.
Tips! Fråga Systembolaget och vad som passar till.

Till efterrätt serverade jag saffransvåffla med vaniljglass och varma hjortron. Sen spelade vi Alfapet resten av kvällen, väldigt mysig lördag.

 

Glasnudelsallad med räkor, koriander och jordnötter

Du behöver:

- Glasnudlar
- Mango
- Vårlök
- Rättika
- Morötter
- Japansk soja
- Sesamolja
- Chili, piri piri, sriracha eller sambal oelek (någon typ av hetta)
- Sesamfrön
- Lime
- Koriander
- Ingefära
- Jordnötter
- Skalade räkor

Så här gör du:

1. Tina mango (eller skär upp i bitar om du har färsk) och räkor, skala räkorna om du inte köpte utan skal.

2. Skala rättika och morot, använd sedan skalaren för att göra strimlor. Samla detta i en bunke. Hacka vårlök och tillsätt i bunken.

3. Koka upp vatten i en kastrull.

4. Rosta sesamfrö i en stekpanna (jag hade färdigrostade, du kan även använda orostade) och lägg i en skål. Blanda i soya, sesamolja, lime, riven ingefära, chili (eller valfri hetta) och gör till en dressing. Lika mycket delar soja och sesamolja.

Lime, chili och soja är smaksättarna, så tillsätt efter smak - dvs. tills du tycker det smakar gott!

5. Dra ner värmen på spisen och sjuda glasnudlarna efter anvisning (men dra av en minut så de inte blir överkokta). Häll av och häll i bunken med grönsakerna, blanda.

6. Marinera räkorna i lite sesamolja och chili.

7. Hacka jordnötter och koriander.

8. Blanda i dressingen i salladen, salta efter smak.

9. Lägg upp salladen på tallrikar eller ett stort fat, som du önskar servera. Toppa med räkorna, jordnötter och koriander.

För er som inte gillar koriander, skippa det bara! Skippa räkorna för en vegansk sallad och tillsätt tofu eller liknande.

Recept | Morotskaka med citron

Du behöver:

  • Morot
  • Mjöl
  • Socker
  • Bakpulver
  • Vaniljsocker
  • Ägg
  • Mald ingefära
  • Kanel
  • Kardemumma
  • Citron
  • Rapsolja
  • Smör
  • Florsocker
  • Salt
  • Philadelphiaost

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 170 C
  • Blanda 3 ägg och 3dl socker i en bunke, vispa tills det blir fluffigt och vitt
  • Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke (3 dl mjöl, 2 tsk ingefära, 2 tsk kanel, 2 tsk kardemumma, 3 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk salt)
  • Blanda ner de torra ingredienserna i bunken med ägg och socker
  • Riv ca 5 dl morötter och blanda ner i smeten med 1 1/2 dl olja
  • Smör en form med avtagbar kant och häll i smeten
  • Grädda kakan i ca 45 minuter, se efter med en sticka - den skall inte vara kladdig när kakan är färdig
  • Blanda 50g rumstempererat smör med 250g philadelphiaost, 4dl florsocker, citronskal och citronjuice. Låt stå i kylen.
  • Ta ur kakan ur ugnen och låt svalna en stund innan du strör på frostingen.

 

PST! Kakan smakar nästan bättre dagen efter när den stått i kylskåpet, då har alla smaker satt sig!

 

Recept | Coq au Vin

Du behöver:

  • Små runda potatisar (delikatess)
  • Timjan
  • Kycklinglår utan ben (jag lagar min Coq au Vin med kyckling istället för tupp)
  • Vitlök
  • Rödlök
  • Gullök
  • Morot
  • Tomat
  • Champinjoner
  • Kantareller
  • Tomatpuré
  • Rödvin
  • Fond
  • Vatten
  • Salt
  • Peppar
  • Smör
  • Maizena
  • Muskot

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 C (varmluftsugn)
  • Dela potatisen och lägg i ugnsform med salt, peppar, olivolja, smör och timjan.
  • Tvätta svampen och alla grönsaker

  • Stek en gul lök, en röd lök och ca två vitlöksklyftor en gryta med smör, tillsätt hackad morot och tomater efter ett tag. Låt alla grönsaker mjukna till sig.
  • Ställ in potatisen i ugnen
  • Ansa kycklinglåren om de behövs, stek sedan på hög värme i en separat stekpanna tills de fått yta.
  • Tillsätt kycklingen, en drös champinjoner, några klickar med tomatpuré, 3-5 dl fond (jag använde grönsaksfond), 3-5 dl rödvin, riven muskot och lagerblad i grytan.
  • Låt koka under lock i ca 45 minuter, dra ner värmen något.

  • Lägg i kantarellerna
  • Ta sedan bort lagerblad och förbered redning...
  • Blanda lite maizena-mjöl med kallt vatten (ca en matsked maizena + 1 dl vatten) och tillsätt sedan i grytan, rör om (grytan tjocknar nu till). Häll INTE maizena direkt i grytan!

  • Smaka av, salta och peppra om det behövs.
  • BON APPETIT!

Recept | Vegansk Ramen med Tempeh

En enkel middag som passar lika bra alla dagar i veckan. Här behövs inget kött, den är smakrik och fylld med härliga, veganska ingredienser.

Du behöver:

  • Tempeh (finns i den vegetariska kylen)
  • Purjolök
  • Böngroddar
  • Morot
  • Champinjoner
  • Grönkål
  • Arigrang sötpotatisnudlar
  • Sesamfrön
  • Vitlök
  • Röd chili
  • Ingefära
  • Arirang nudelsås "miso"
  • Grönsakstärningar
  • Vatten
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

1. Börja med fonden. Ta så mycket vatten som du vill ha soppa, i det här receptet använder jag ca 2 liter. Ta fram en stor kastrull och koka upp vattnet med 1 röd chili, ca 6 cm ingefära (skalad), 2-3 vitlöksklyftor, 1-2 grönsakstärningar. Låt koka minst 15 minuter, men helst 30.

2. Medan fonden gottar sig: skölj och hacka grönkål, morötter, purjolök, champinjoner och tempeh.

3. Stek tempeh och champinjoner i en stekpanna tills de får en fin färg och yta (salta och peppra).

4. När fonden är klar: tillsätt ca 3 matskedar av nudelsåsen. (du kan ta soja annars, men prova dig fram efter smak).

5. Tillsätt nudlarna och låt de koka tills de är al dente (nästan klara), tillsätt då grönkål och morötter och låt sjuda några minuter.

6. Lägg upp! Börja med soppan, dekorera sedan med purjolök, böngroddar, svamp och tempeh - toppa med sesamfrön (strunta i det om du inte har).

7. SMAKLIG SPIS!


PS. Måste verkligen hylla sötpotatisnudlarna från Arirang som var en riktig hit (finns i välsorterade matbutiker).

 

Recept | Grönkålspasta med pinjenötter

Du behöver:

  • Valfri pasta
  • Grönkål
  • 1 Gul lök
  • 1 Vitlöksklyfta
  • Parmesan
  • Havregrädde 250-500g
  • Pinjenötter
  • Muskotnöt (hel, ej mald)
  • Citron
  • Smör  
  • Olivolja


Utgå från mängd beroende på hur många ni är, och ta bort eller tillsätt ingredienser om du önskar. Tillsätt röd chili om du vill ha hetta.

Så här gör du:

1.Koka upp pasta-vatten i en kastrull.

2. Rosta pinjenötter i en torr panna (stor med höga kanter) på svag värme i ett par minuter tills de får fin färg, vakta dem nog så de inte bränns. Häll dom i en skål och ställ åt sidan.

3. Hacka och fräs en gul lök och en vitlöksklyfta i olivolja och smör på låg värme i samma panna. Vitlöken ska inte brännas och löken skall bli genomskinlig, låt de ta några minuter.

4. Tvätta och ansa grönkålen (skär sedan bort bladen från stjälken). Tillsätt grönkålen i pannan och låt den fräsa på låg värme tills den mjuknar.

5. Salta, peppra, riv muskotnöt och parmesan i pannan. Låt fräsa på svag värme.

5. Koka pasta.

6. Tillsätt rivet citronskal, citronjuice och havregrädd i pannan. Salta, peppra och krydda med muskot och parmesan efter smak. Smaka av!

7. Låt puttra tills havregrädden kokat upp sig lite, tillsätt några slevar pasta-vatten i såsen (superbra tips då pastavatten innehåller sälta som gör sig väldigt bra i såser).

8. Häll i pastan i pannan när den är klar och blanda runt, låt pastan gotta sig i såsen ordentligt.

9. Servera och toppa med pinjenötter och peppar.

Smaklig spis!

 

Recept | Vegansk Red Thai Curry

På er begäran! Under min takeover på Thatsup förra veckan lagade jag min röda thai-gryta, och den visade sig var populär. Ni var många som hörde av er och vill ha utförligt recept, och ert ord är min lag.

Du behöver:

  • Olja
  • Sesamolja
  • Red curry paste
  • Purjolök
  • Röd chili
  • Röd paprika
  • Koriander
  • Sambal Oelek
  • Haricort verts
  • Tofu
  • Vitkål
  • Vattenkastanjer
  • Bambuskott
  • Kokosmjölk
  • Vatten
  • Lime
  • Salt
  • Peppar

Så här gör du:

1. Börja med att fräsa red curry paste i lite olja och sesamolja i en wok-panna alternativt gryta tills det bildat en sammansatt smet.

2. Tillsätt 250 g kokosmjölk och låt koka upp samt reducera.

3. Hacka en 1/2 purjolök, 1 chili, lite vitkål och 1 paprika och lägg i pannan.

4. Hacka tofun i tärningar (marinera om så önskas men inte nödvändigt; här i soja, sesamolja, chili, koriander och sesamfrön).

5. Tillsätt 2 dl vatten i grytan och en näve haricort verts.

6. Smaka av tillsätt mer red curry paste för smak, tillsätt sambal oelek för med hetta. Salta och peppra.

7. Tillsätt 500 g kokosmjölk till och låt koka upp, pressa i juice från 1/2-1 lime.

8. Häll i vattenkastanjer och bambuskott, väl mellan att tillsätta mer vatten eller kokosmjölk beroende på vilken konsistens du vill ha.

9. Sista momentet (när du smakat av och är nöjd med konsistensen på grytan) är att lägga i tofun, låt sedan grytan puttra ett par minuter.

10. Garnera med massa koriander vid servering.

Som vanligt kan man alltid byta ut ingredienser ut efter vad man har hemma eller tycker om. Exempelvis kan du använda gul lök, röd lök eller vitlök istället för purjolök. Andra grönsaker som kan passa bra är svamp, morot och broccoli. Ni kan även byta ut red curry paste till grön curry paste och göra samma recept.

Ber om ursäkt för dåliga bilder.

Recept | Frittata

Det här är ett av mina go-to recept på helgerna när jag vill ha en god frukost eller brunch, för den passar precis lika bra till båda. Frittata har kommit lite i skuggan av omeletten, i alla fall i Sverige, men för mig vinner denna rätt alla gånger. Här finns så mycket mer smak, och den får en annan textur tack vare att man bakar den i ugnen.

För er om som inte känner till Frittatan, står det så här på Wikipedia:

"Frittata is an egg-based Italian dish similar to an omelette or crustless quiche or scrambled eggs, enriched with additional ingredients such as meats, cheeses or vegetables."

Du behöver:

  • Ägg
  • Parmesan (eller någon annan hårdost du tycker om)
  • Vegetarisk mjölk
  • Små kvisttomater
  • Ricotta
  • Mozarella
  • Spenat
  • Rödlök
  • Örter (denna gång färska)
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft)

2. Blanda två ägg med riven parmesan och en gnutta mjölk.

3. Skär rödlök i bitar och stek på medel värme i olivolja (tänk på att välja en stekpanna som får plats i din ugn).

4. Tillsätt grönsaker eftersom (hårdast först, osten sist), tomater, spenat och örter, salta och peppra. Sist ricotta och mozarella-ost i bitar.

8. Höj temperaturen på spisen och häll över äggblandningen i stekpannan, jämt fördelat. Låt det steka ett par minuter tills det börjar få en fast konsistens underst, och ställ sedan in stekpannan i ugnen.

8. Låt stå i ca 5 minuter och växla sedan till grill för att få en fin yta uppe på.

9. Färdigt! Tänk på att inte bränna dig på stekpannans handtag!

 

Precis som med så mycket annat, går denna rätt att anpassa efter vad du har hemma och tycker om. Fyllningen blir nästan alltid olika beroende på vad jag har i skafferiet eller är sugen på, så det är bara att byta ut ingredienserna. Som regel blandar jag alltid ägg + parmesan + mjölk och grundar med någon typ av lök: röd/gul/purjo/vår.