Egna recept

FREDAG! HELG! LIVET! Jag älskar känslan av att ta fredag. Planera upp helgen med sina vänner, tagga för god mat och långa sovmorgnar. Sååååå underbart! En av de bästa grejerna med helg är ju att man äntligen har tid att fixa god och nice frukost. Så här kommer ett par tips på några enkla, goda lyxiga frullar som man kanske inte hinner fixa under veckodagarna. Here we go!

Avokadomackor med kokt ägg/scrambled på sesamknäcke
Alltså kombinationen ägg, avokado och knäckebröd och färska örter. Kan typ inte bli bättre. Detta runda knäckebröd med sesam är min favorit!

Bananpannkakor med färska bär och nötter
Banan, ägg, havregryn och vaniljpulver. VOILÀ! Stek på låg värme så pannkisarna hinner sätta sig ordentligt. Toppa med alla bär du gillar, nötter, kokos, kvarg eller annat du är sugen på. En favorit!

Smoothiebowl med hallon, mynta och äpple
JARRÅ! En smarrig bowl slår aldrig fel så att säga. Mixa yoghurt, frysta hallon, mynta eller basilika, färskpressad äppeljuice och lite kokosmjölk. Ös på med allt du är sugen på, vi gillar färska bär, frukter, jordnötssmör, egengjord granola, nötter och kokosflakes.

Pasta med kantareller, grönkål och persilja

Vänner! Igår gjorde jag en, enligt mig själv, saaaaatans god pasta med höstens bästa råvaror som huvudingredienser. Jag brukar inte mäta exakt hur mycket jag tar av allt, men här kommer ett ungefärligt recept!

Detta behöver du:

Rödlök, kantareller, vitt vin, grönkål, vitlök, parmesan, grädde, grönsaksbuljong, persilja, timjan, tagiatelle, salt och peppar.

Börja med att steka upp svampen med rödlök, vitlök, persilja, salt och peppar. Tillsätt grönkålen och låt gojsa, slå sedan över en deciliter vitt vin som får fräsa bort nästan helt av värmen. Häll över grädde och låt puttra. Tillsätt sedan buljong, mer kryddor och till sist parmesan. Rör ihop allt med pastan och låt gojsa mer. (Gojsa=bästa ordet. Jag slängde även in lite grönkål i ugnen med olivolja, salt och peppar i en kvart. Det blev gott som en topping på pastan! Så servera gärna rätten med mer parmesan, grönkålschips, örter och nymalen peppar. VOILÀ! Alla som äter kommer älska dig. Puss!

Pasta med saffran, vitt vin, räkor och ugnsrostade tomater

Här om veckan lagade vi en grym pasta. Alltså verkligen så otroligt gott. Jag var sugen på räkor, saffran och pasta och tänkte då att jag improviserar. Såhär gjorde jag:

Ugnsrosta tomater i ugnen, som ni toppar med vitlök, balsamico, salt och peppar. Låt de vara inne cirka 30 minuter på 225 grader. Koka pastan. Stek rödlök, vitlök, olja och chilli i en het panna. När löken är gyllenbrun slå på ett par deciliter vitt vin, låt det koka in. Pudra på saffran efter smak; vi tog ganska mycket. Slå över 3 deciliter grädde och låt allt gojsa ihop sig i ett par minuter.

Smaka av såsen med salt och peppar, och vänd sedan runt pastan i pannan. Riv parmesan och gojsa in, tillsätt de gyllenbruna tomaterna, och ha till sist i räkorna. De behöver inte tillagas, bara värmas. Annars riskerar de att bli tuggiga och tråkiga. Toppa pastan med parmesan, basilika, salt och peppar och sedan: NJUT.

FALAFEL LIFE

Falafel är en dröm. Det är ju så gott och går att ha så många goda tillbehör till. Jag kommer ihåg när jag och Maja var i Malmö och åt falafel där. Orkar ej att det var bästa falafel någonsin! Alla hade ju sagt det, men man orkar inte alltid tro på hypen.

Ibland när vi får feeling lagar vi falafel hemma. Då blir det ofta tabbouleh, massa goda grönsaker, egen hummus och sen en yoghurtsås med mynta i. Linda in allt i en wrap och man blir en lycklig person!

Falafel: Ca 230 g kokta kikärter, 1 gul lök, 2 pressade vitlöksklyfta, 1 tsk malen spiskummin, lite salt och peppar, 1/2 dl hackad persilja, en liten klick sambal oelek, 2msk majsstärkelse och ca 1 msk smör.

Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Hacka löken och mixa sen kikärter, lök, vitlök, spiskummin, salt, peppar, persilja, sambal oelek, majsstärkelse och ca 1 msk smör
Forma smeten till små ovala, platta bullar. Stek dem på medelvärme i smör i ca 3 min på varje sida.

Tabbouleh: ca 100 g bladpersilja, 1 dl bulgur, 1gul lök, 4 tomater, 1 dl färskpressad citron, 1 dl olivolja och salt och peppar.

Gör så här: Koka bulgurn och låt den svalna. Skär bort de grova stjälkarna på persiljan och hacka resten. Skala öken och skär tomaterna i små delar. Blanda alla ingredienser med bulgurn och krydda med salt och peppar!

För hummus tycker jag att ICAs recept här är bra, skulle dock lägga till Mee citron och vitlök! Smaka av och se vad ni gillar. https://www.ica.se/recept/hummus-479

Njut nu av falafel i en wrap fylld med hummus, grönsaker ni gillar och tabbouleh!

Blåbärspaj med världens godaste vaniljsås

Vänner. När jag är hemma och hälsar på hos min familj har jag ett mission: att göra vaniljsås. Min pappa älskar MIN vaniljsås (hej hybris) så jag brukar göra ett redigt lass så han har. Så här kommer ett recept på den jag brukar göra, och det blir så sjukt gott.

Vaniljsås
Du behöver:
5 deciliter mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
3 matskedar maizena
1.5 deciliter socker
1 sked smör
1 dl vispgrädde

Börja med att koka upp mjölken med vaniljstång+utskrapade frön. Ta av från plattan när det kokat upp. Blanda ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Tillsätt den varma mjölkblandningen i äggblandningen försiktigt, rör hela tiden. Häll sedan hela krämen i kastrullen, och sätt plattan på svag/medelstark värme. Nuuuuu börjar det kritiska. Rör hela tiden medan krämen tjocknar. Det får inte koka, för då skär det sig. Värm upp under omrörning och ta av från plattan när krämen är tjock och len. Tillsätt då en sked smör och blanda. Låt sedan krämen kallna i kyl. Vispa grädden lätt och blanda med vaniljkrämen. Det blår SÅ lent och krämigt. NJUUUUUT!

Lägger till ett recept på den blåbärspajen jag gjorde igår, som blev knäckig och god.

Knäckig blåbärspaj
Du behöver:
300 gram blåbär
1 matsked potatismjöl
2 deciliter mjöl
1 deciliter havregryn
0.5 deciliter socker
1 nypa flingsalt
1 matsked sirap

Lägg blåbären i botten på en form. Strö på ett par matskedar socker plus potatismjöl. Blanda ihop övriga ingridienser förutom sirapen, och strö på blåbären. Avsluta med att ringla på sirapen över pajen, så blir det härligt knäckigt.

Tips på bästa plåtmaten!

Man står på mataffären. Inspirationen existerar ej. Paniken börjar smyga sig på. Vaaaaaaaaaaaad ska vi äta ikväll? HUR många gånger i livet har man sagt den meningen? Ständiga frågan. Min nya standard har blivit att om jag inte vet vad jag ska laga, då lagar jag allt. Allt jag är sugen på. Plockar på mig de grönsakerna som ser fräscha ut, den osten jag är sugen på och sen kompletterar man med vad man har hemma. Hepp, bästa maten är kirrad. Här om dagen lagade vi den här varianten med potatis, morötter, tomater, rödlök. In i ugnen i 30 minuter, och när den kom ut toppade vi med stekt halloumi, vitlöksfrästa champinjoner, bladspenat, fetaost och rödlök. Vi serverade spektaklet med en tsatsiki. HEPP, och middagen är klar. Andra grejer som är gott på plåten är sparris, broccoli, blomkål, kål av alla dess slag, nötter, örter och ädelost. Ta vad ni har helt enkelt. SÅ GOTT!

Livets potatissallad

Sommaren är inte över! Det betyder att potatissalladens säsong fortfarande är vid liv! Enligt mig kan man slänga ner mycket gott i en sådan sallad men denna blev extra god och därför vill jag dela med mig av detta enkla recept.

Jag köpte allt gott jag älskar: soltorkade tomater, fetaost, bladspenat, gurka, tomater, färskpotatis, röd pesto och creme fraiche.

Koka potatisen, salta noggrant och dela i två delar. Blanda ner alla grönsaker och potatisen i en stor skål och pressa citron över allt. Sedan blandar ni creme fraiche och pesto till en röra som ni också blandar ner i salladen. Toppa med mängder av fetaost! Klart! Mat behöver inte vara krångligare än så. Eller hur?

Pasta med ädelost, broccoli och valnötter!

Haj alla kottar! Hur mår ni? Jag är i Grekland, på en liten ö som heter Skiathos. Så sjukt mysigt här. Söta tavernor i varje hörn, fina stränder med sjukt kristallklart vatten. Drömmen. Kan fixa en liten guide, om ni vill? Kanske inte vanligaste resemålet, men någon själ kanske ska hit. Om inte annat BORDE ni åka hit någon gång.

Här kommer iallafall receptet på en pasta jag lagade för ett par veckor sedan, som några frågade efter. Gick på 10 minuter och blev så.jäkla.gott. Förutsatt att man gillar ädelost, vilket jag verkligen ääääälskar.

Koka pasta i massor av salt. Fräs ihop rödlök med olja, bitar av broccoli och smör, och tillsätt sedan ett par deciliter grädde. Smula sedan i ädelosten (ta en med mycket smak!), och låt gojsa utan att koka. Ha sedan i lite av pastavattnet så det blir extra krämigt, och riv sist över gränslöst med parmesan innan du vevar i pastan. Servera med hackade valnötter och hackad timjan. VOILA

Vegetarisk tikka masala med kryddrostade kikärtor, halloumi och ugnsbakad blomkål!

Vänner! Några önskade recept om en middag jag lagade i veckan, och jag är väl inte den som är den så hääääär kommer det! Det är inte exakta mått och det blir säkert jättegott även med andra grönisar än just det jag använde. 

Vegetarisk masala med kryddrostade kikärtor, halloumi och ugnsbakad blomkål!

Dra på ugnen på 210 grader. Dela blomkålen i två delar, tryck in olja, smör och mycket salt. (Mer salt än vad man tror). Låt kålen götta sig i ugnen medan resten av maten lagas, tar typ 20 minuter.

Koka sedan riset innan du börjar med grytan. Ta fram en kastrull, gärna en i gjutjärn. Stek rödlök, vitlök, olja, smör, en tikka masala-kryddpåse (eller egenblandad kryddblandning om man har mer tid än vad jag hade), något kryddmått garam masala och lite chili om man vill ha lite mer hetta. Fräs ordentligt så alla kryddor kommer fram innan du tar på några matskedar tomatpuré. Ha sedan i en burk krossade tomater, ett par matskedar creme fraiche och två deciliter grädde. Låt allt puttra och gotta sig i en kvart. 

Ta en panna och lägg i en burk kikärtor som du låtit rinna av i durkslag innan. Stek i 5 minuter på hög värme med naturell olja, salt, curry, cayenne och spiskummin. Godast är om kikärtorna får en härlig gyllene yta. Stek sedan halloumi i en ren panna. 

Smaka av grytan, behövs eventuellt tillsättas salt och mera garam masala och en nypa socker. Lägg i halloumin, skär blomkålen i mindre bitar och lägg ner i grytan och ta till sist i kikärtorna. 

Servera med sallad, vitlöksbröd (helst naan), och en yoghurtsås som görs på yoghurt, vitlök, mynta salt och peppar.

Om ni provar att laga vore det så superkul om ni ville tagga oss på Instagram, så vi får se hur era rätter blev!

NJUT!

Dajmglass!

Här om veckan var jag på födelsedagsmiddag. Vi bjöds på en massa djävulskt god mat och rödvin och bubbel. Vi hängde utomhus tills midnatt och livet kändes enkelt. Sommarkvällar. Något av det bästa som finns?

Till dessert bjöds vi på en egengjord dajmglass! Så genialt. Dajmglass är min favorit från när jag var liten, minns fortfarande känslan av att köpa den runda röda förpackningen från den iskalla frysen på Ica. Kan fortfarande få ett enormt sug efter den. Men hemgjord är ju såklart snäppet bättre. Jag har inte receptet på den vi fick, men här en länk till ett recept:https://alltommat.se/recept/dajmglass/

Tips på grym sommardessert som alla kommer digga!