Guiden till Göteborgs bästa caféer

Att fika har kommit att bli en social institution i Sverige; de populära kaffepauserna har fått en nästan helig plats i våra hjärtan. Kanske står det en övergrym kaffemaskin på jobbet som tar dig igenom arbetsdagen med bravur. Men inget går upp emot en krämig cappuccino på favvo-fiket, en nygräddad kanelbulle från caféet på hörnet, eller en espresso mellan möten och mail. I Göteborg vimlar det av riktigt bra caféer och trendiga latte-ställen. Här visar vi dig stans guldkorn bland gyllenbruna bullar och välrostade bönor.

Kolla även:
- Lunch: Här hittar du bästa helglunchen i Göteborg
- Frukost: Här hittar du Göteborgs bästa frukost
- Arbetsvänliga caféer: Guiden till plugg- och arbetsvänliga caféer i Göteborg

Biscotti: Flerfaldigt prisat i hjärtat av Majorna
Detta välbesökta hörncafé är populärt både bland fikagäster och lunchande affärsfolk. I det lilla köket en trappa upp trollas det fram både smakfulla bakverk och lunchrätter för köttätare, fisklovers och veggofantaster. Stället, uppdelat i två olika rum, har sommartid en soldränkt uteservering som vetter mot Karl Johanskolan.
Prisexempel: Kaffe ca 25 kr, kanelbulle ca 20 kr
Mer information: Café Biscotti, Allmänna Vägen 34, Majorna

  
Café Biscotti

Vanilj: Med servering på gården
Mitt i centrala Göteborg, nära till shoppingstråken, hittar du stället som förutom frulle, fika och lunch, även har ett alldeles eget hotell. I samma byggnad hittar du nämligen också Hotel Vanilla. Här finns det gott om plats för större sällskap, och under sommarhalvåret är innergården en trevlig oas. 
Prisexempel: Okänt
Mer information: Hotel Vanilla/Kafé Vanilj, Kyrkogatan 38, Centrum

Da Matteo: Skön karaktär på flera ställen
Njut av ställets egenrostade bönor, hembakade bullar och de prisade baristornas välbalanserade java. Denna välbesökta kaffekung regerar på flera ställen i stan, och på Viktoriapassagens långsmala hål-i-väggenställe kan du sitta ute året runt. Rosteri och bageri hittar du på Vallgatan, och uppe på Sprängkullsgatan fikar du i cool arkitekt-snygg byggnad.
Prisexempel: Kaffe ca 33 kr, kanelbulle på surdeg ca 29 kr 
Mer information: Da Matteo, Södra Larmgatan 14, Centrum
Mer information: Da Matteo, Vallgatan 5, Centrum
Mer information: Da Matteo Panetteria & Torrefazione, Magasinsgatan 17A
Mer infoarmatio: Da Matteo, Sprängkullsgatan 10 A

Le Petit: Hembakat och pittoreskt
Precis där den mest myllrande gatan i stadsdelen Haga har sin början, där hittar du detta mysiga café i franskt lantlig stil. Allt bakas på plats, och i den trevliga lilla lokalen på hörnet är det lätt att fastna, när du väl norpat åt dig en plats. Sommartid är trottoarserveringen full av turister och fikasugna stadsbor.
Prisexempel: Kaffe ca 25 kr, kanelbulle ca 25 kr
Mer information: Le Petit, Haga Nygata 2, Haga

Crippas: En grön vegodröm
Detta tillhåll för majgrabbar och töser, musiknördar och andra sköna typer, serverar vegetariskt och veganskt mitt i Majorna. Ur högtalarna strömmar toner som ger stället sin karaktär, tillsammans med färgstarka mackor, omtalat kaffe, sallader och soppa. Dessutom bjuder stället på konstutställningar och så klart spelningar.
Prisexempel: Kaffe ca 25 kr, äppelkaka ca 25 kr
Mer information: Crippas Café, Kusttorget 1, Majorna


Crippas

Magasinet: Stilsäkert inne på Långgårdarna
Tredje Lång har mycket att erbjuda, och inne på gården till det som kommit att kallas Långgårdarna finner du trend-fiket som lyckats med konststycket att lyfta de råa betongväggarna till estetiska höjder. Här läppjar du cappuccino ur porslin, framtaget av Avenyfamiljens egen hus-designer. Kvällstid blir stället något av ett modernt ölkafé.
Prisexempel: Kaffe ca 28 kr, bulle ca 23 kr
Mer information: Kafé Magasinet, Tredje Långgatan 9, Linné

Cigarren: Bäst uppsikt över Järntorget
Bland stammisar, cigarr-lovers och kaffefrälsta, befinner du dig mitt i händelsernas centrum. Järntorget är en händelserik scen, med knytpunkter för spårvagnar och gångstråk mellan Haga, Rosenlund och Långgatorna. I taket, men även på uteserveringen dricker du ditt kaffe under kristallkronor, och den välfyllda humidoiren ståtar med tobaksvaror från hela världen.
Prisexempel: Okänt
Mer information: Cigarren, Järntorget 1, Järntorget

 

Alkemisten: Där kaffe blir till guld
I det som kommit att kallas Göteborgs nya gröna stadsdel, Kvillebäcken, hittar du stället som brinner för kaffe, surdeg och godsaker efter säsong. Hit kommer du för att avnjuta omsorgsfullt bryggt droppkaffe, käka en mumsig brunch, eller helt enkelt ta en gottig fika. Dessutom kan du få veta exakt varifrån just ditt java kommer, då stället jobbar med hundra procent spårbara bönor. 
Prisexempel: Kaffe ca 28 kr, bulle ca 25 kr
Mer information: Alkemisten, Gustaf Dalénsgatan 14, Kville

Daily Dose: Frukost hela dagen
Frullen är som bekant dagens viktigaste mål enligt många. Utifrån den devisen levererar detta hål-i-väggen-fik sin variant av frukost, från morgon till kväll. Förutom riktigt bra kaffe pressas här ekologiska juicer på beställning. Plus för stort ekologiskt utbud, dessutom hembakat. Räkna med familjär stämning bland ställets alla stammisar.
Prisexempel: Kaffe ca 30 kr, bulle ca 24 kr
Mer information: Daily Dose Coffee and Juice Bar, Nordenskiöldsgatan 21, Linné 

 
Daily Dose Caoffee and Juice Bar

 

Viktors Kaffe: Bli vederkvickt hos Virre
Detta finstämda ställe, med inredning i skandinaviska toner och stort fönster mot gatan, serverar kaffe i olika former. Är du nördigt lagd, eller nyfiken på trenden kring droppkaffe, då är du på helt rätt adress. Här får du personligt bemötande av Viktor själv, och förutom just kaffe hittar du trevligt tugg i olika variation. 
Prisexempel: Kaffe ca 30 kr, bulle ca 25 kr
Mer information: Viktors Kaffe, Geijersgatan 7, Lorensberg

 

Marmelad: Fika mitt i hipster-land
Utanför caféet i hjärtat av Majorna är det ofta trångt på uteserveringen, så gott som året runt. Lokalens dova färgskala blir en vilsam kontrast till sorlet som allt som oftast fyller stället. Finkaffe, stora bitar mjuk kaka, pajer och en mängd olika sallader och mackor är bara lite av det som erbjuds här.
Prisexempel: Okänt
Mer information: Kafé Marmelad, Mariagatan 17, Majorna

Café & Bar Grindstugan: Lantlig sommarstugekänsla mitt i stan
Under årets varmare årstider öppnar Café & Bar Grindstugan upp portarna, strax intill entrén till Trädgårdsföreningen. Precis som namnet skvallrar om är det just i en grindstuga detta populära sommarcafé huserar, inredd i klassisk sommarstugestil med blommiga tapeter och trämöbler med patina. Caféets uteservering ramas in av Trädgårdsföreningens lummiga grönska och de kulörta lamporna i träden bidrar till en ombonad känsla. Här erbjuds ett klassiskt caféutbud med sötsaker, smörgåsar och sallader. För den som är sugen på något matigare står även pizza och burgare på menyn. 
Prisexempel: Okänt

Evas Paley: Cafédrottningens eget palats
Med utsikt över Avenyn, ståtar stället som regerar stort på stadens café-karta. Här dricker du färskpressade juicer, mumsar på hembakade bullar och muffins eller käkar frukost, lunch och middag. Stället har till och med rättigheter, och här kan du sitta och jobba dagen lång, och fylla på reserverna med både fika och matigare alternativ.
Prisexempel: Kaffe ca 32 kr, bulle ca 28 kr
Mer information: Evas Paley, Kungsportsavenyen 39, Avenyn

Steinbrenner & Nyberg: Bullar & Champagne
På flera ställen runtom i Göteborg och Mölndal har detta ställe rotat sig väl. Vissa ställen är renodlade bageri-butiker, men just här kan du både ta en god kopp kaffe med dopp, eller varför inte ett glas champagne? Kanske är det precis det som smakar allra bäst med en klassisk bakelse. Här hittar du också ställets populära soppbuffé med tillhörande dessert-buffé.
Prisexempel: Kaffe ca 30 kr, bulle ca 23 kr
Mer information: Steinbrenner & Nyberg butik och servering, Östra Larmgatan 6, Centrum

Lasse-Maja: Nybakat alla dagar i veckan
Bageriet med tillhörande café huserar i K-märkta funkis-pärlan, som kröker sig i en rundad sväng. Härifrån sprider sig doften av nybakat i hela området, från tidig morgon, hela veckan lång. Lagom till fredagsmyset ringlar kön lång, och ut från butiken vandrar både surdegsbaguetter och sötsaker i alla dess former. Rättvise- och kravmärkt kaffe, kondis- och bagerihantverk.
Prisexempel: Kaffe ca 25 kr, kanelbulle ca 14 kr
Mer information: Lasse-Maja Bageri & Café, Långedragsvägen 134, Långedrag
Mer information: Lasse-Maja, Billdalsvägen 2, Billdal 

Happy M Kitchen: Guilt-free sweets
Här är stället för den som vill vara hälsosam och äta gott på samma gång. Inspirationen kommer från Cali och ledorden lyder "natural clean food", vilket bland annat inkluderar sötsaker utan socker, gluten och mejeriprodukter. Kombinera kaffet med allt från rawfoodbollar till veganglass, eller testa en kallpressad eko-juice.
Prisexempel: Kaffe ca 35 kr, rawfoodboll ca 39 kr
Mer information: Happy M Kitchen, Vasagatan 24, Vasa


Happy M kitchen

Husaren: Anrikt i Haga
Tänk dig att sätta tänderna i en kanelbulle, lika stor som ditt eget ansikte. Kanske hände det senast när du var barn. Här, mitt i stadsdelen Haga, kan det åter bli verklighet. Stället är känt för sina gigantiska bullar, men serverar givetvis annat slags fika samt mackor och enklare rätter.
Prisexempel: Kaffe ca 25 kr, Hagabulle ca 50 kr
Mer information: Café Husaren, Haga Nygata 28, Haga

Ljunggrens: Fika som Kålle & Ada
Här är ett riktigt klassiskt fik, med matiga mackor och go-fika utan krusiduller. Stället är känt för sina räksmörgåsar, och från uteserveringen kan du iaktta folkvimlet på stadens huvudstråk. Stället har funnits sedan slutet av 1800-talet, och det sägs att självaste Carl Larsson har sörplat java här.
Prisexempel: Okänt
Mer information: Ljunggrens Café, Kungsportsavenyen 37, Avenyn

Brogyllen: Klassiskt mitt i centrum
Med stora fönster blickar detta klassiska café ut över kanalen och Västra Hamngatan. Stora blomsterarrangemang pryder glaspartierna, och från cafédisken kan du välja mellan allt från frestande bakverk och smörgåsar till kaffe och smoothies. Stället serverar även lunch, och vill du starta dagen med frukost på stan, kan du sjunka ned i en av fåtöljerna och njuta av nybakat.
Prisexempel: Kaffe ca 28 kr, kanelbulle ca 29 kr
Mer information: Brogyllen, Västra Hamngatan 2, Centrum

Le Pain Francais: Fika på franska
I storstilad och svulstig miljö, fikar du som vore du i det parisiska området Marais. Personalen i sina sammetsflugor och västar visar dig godsaker som macarons, briocher och krämiga mousse-bakelser. Här hittar du matiga sallader, chevre chaude och paj. Önskar du köpa med dig en fransk baguette hem, finner du brödhyllan alldeles bakom disken.
Prisexempel: Okänt
Mer information: Le Pain Francais, Västra Hamngatan 19, Centrum
Mer information: Le Pain Français Bistro, Kungsportsavenyn, Avenyn

Röda Sten: Ta en kopp under bron
Passa på att ta en titt på den för stunden aktuella utställningen innan du slår dig ned med en kopp värmande kaffe, eller varför inte en upphottad Kaffe Karlsson. Stället är känt för att servera vegetarisk och vegansk brunch eller buffé. Under sommaren kan du sitta på den upphöjda uteserveringen och blicka ut över Göteborgs hamninlopp.
Prisexempel: Okänt
Mer information: Restaurang Röda Sten, Röda Sten 1, Majorna 

Zenit: Kaffestund i kulturhistorisk miljö
På gångavstånd från Göteborgs Sjöfartsmuseum och flera spännande musikscener, ligger fiket som är granne med Djurgårdsparken. Stället är poppis bland både studenter, musikintresserade och majbor i allmänhet. Hit söker sig även många föräldrar, då caféet ligger granne med en omtyckt lekplats.
Prisexempel: Kaffe ca 22 kr, bulle ca 20 kr
Mer information: Kafé Zenit, Allmänna Vägen 11, Majorna 

Rosenkaféet: Romantiskt i parken
I Sveriges äldsta offentliga park, med rosengården alldeles framför entrén, hittar du en av parkens äldsta byggnader, Stallet. Här kan du njuta av kaffe, hembakat, varma rätter och drinkar i vacker och grönskande trädgårsmiljö. Här har många lyckliga par också firat sin bröllopsfest under de svedda takstolarna, som ännu finns kvar efter branden 1967.
Prisexempel: Kaffe ca 29 kr, bulle ca 25 kr
Mer information: Rosenkaféet, Slussgatan 1, Trädgårdsföreningen

Caféer du når efter en liten utflykt

Öbergska: Upplev skärgården
Från mars till oktober kan du njuta av saltstänkt ö-liv i pittoresk trädgårdsmiljö. Den gula villan erbjuder allt från fika till klassiska rätter såsom västerbottenpaj, sill och nubbe till fisksoppa och hembakat. Husbandet dyker upp med jämna mellanrum och varvas med andra musikaliska upplevelser. 
Prisexempel: Kaffe ca 27 kr, bulle ca 27 kr
Mer information: Café Öbergska, Brattenvägen, Styrsö

Bertilssons Stuga: Kaffestuga i gröna omgivningar
I Delsjöns naturreservat ligger den röda stugan nästan som i en saga. Hit vallfärdar folk på promenad, för att njuta av ställets hembakade bullar och mackor, allt tillverkat i det egna mini-bageriet. Stugan, som funnits sedan 1800-talets början, erbjuder mys framför brasan under vintern, och på sommaren går det fint att låna filtar och dynor för en picknick i det fria.
Prisexempel: Kaffe ca 28 kr, bulle ca 25 kr
Mer information:Bertilssons Stuga, Delsjökärrvägen 26, Delsjön

Gunnebo Kaffehus: Ekologi i historisk omgivning
Parken och de vackra promenadstråken runt omkring Gunnebo Slott & Trädgårdar är värda ett besök i sig. Efter en vandring i parken kan det smaka extra gott med en kopp nybryggt kaffe. Kanske en citron- och mandelbulle, som till och med vunnit silvermedalj i SM i Mathantverk 2013. Här fikar du ekologiskt, och det gröna kommer från den egna trädgården.
Prisexempel: Okänt
Mer information: Gunnebo Kaffehus & Krog, Christina Halls Väg, Mölndal 

Andra guider du kanske är intresserad av
- Hotell: Guiden till Göteborgs bästa hotell
- Helglunch: Här hittar du bästa helglunchen i Göteborg
- Brunch: Guiden till Göteborgs bästa brunch
- Nya: Nya restauranger i Göteborg

Om guiden till Göteborgs bästa caféer
Guiden till Göteborgs trevligaste caféer uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet något mysigt café i Göteborg som vi har missat. Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden.

Relaterade artiklar:

Visa på karta