Gondolen uppsagd – tvingas flytta inom ett år

Eriks Gondolen sägs upp från lokalerna i Katarinahissen. Den omtyckta restaurangen tvingas därför flytta inom ett år. Restaurangen har dock valt att kämpa emot och kräver därför ekonomisk ersättning av hyresvärden, samt att de ska få stanna kvar längre. Detta avslöjar lokaltidningen Mitti.

Det är fastighetsägaren Atrium Ljungberg AB som har valt att säga upp hyresavtalet för restauranglokalen i Katarinahissen, som i dag huserar den omtyckta krogen Eriks Gondolen. Anledningen ska vara att lokalen, samt hela byggnaden, ska byggas om. Gondolen har dock valt att ta strid mot uppsägningen och har därför begärt att Hyresnämnden ska gå in och medla mellan parterna för att försöka förlänga hyrestiden, alternativt förlänga hyrestiden samt även göra en bedömning av storleken på en eventuell ekonomisk ersättning, skriver Mitti.

I ansökan till Hyresnämnden skriver ombudet för restaurangen att en flytt innebär att verksamheten tvingas lägga ner:
”Det är svårt att hitta en lämplig ersättningslokal, då verksamheten och byggnaden är tätt förknippad med varandra (både ur ett geografiskt och historiskt perspektiv)”.

Tvist med Stockholms stad
I maj 2018 stämde Eriks Gondolen Stockholms stad på 11,2 miljoner kronor, då de ansåg att bygget av Slussen gjorde att de led stor ekonomisk skada. Tvisten pågår fortfarande och en förhandling mellan parterna ska genomföras i Mark- och miljödomstolen först i april nästa år. Sedan 2018 har Eriks Gondolen dock höjt sitt skadeståndskrav till hela 42,6 miljoner kronor.

Ambition att öppna efter renoveringen
Under dagen har fastighetsägaren Atrium Ljungberg AB kommit med ett uttalande om uppsägningen.

Katarinahuset vid Slussen kommer att genomgå en större ombyggnation och renovering, som kommer att vara så omfattande att det under denna period inte går att bedriva verksamhet på platsen. Därför är Eriks Gondolens hyresavtal uppsagt. Sedan en tid pågår en förhandling mellan Atrium Ljungberg och Gondolen om framtiden och båda har en gemensam ambition att restaurangen ska flytta tillbaka till Katarinahuset när renoveringen är klar”.

Även Anna Lallerstedt, ägare av Eriks Gondolen, kommenterar:

– Vi har ingen konflikt med vår hyresvärd, däremot pågår det förhandlingar om framtiden. Men jag vill understryka att Eriks Gondolen och Atrium Ljungberg har ett gott samarbete och en gemensam ambition att finna bra lösningar för båda parter både i närtid och långsiktigt.