Kända paradrätter eller hemliga guldkorn – vilka rätter är egentligen populärast på Stockholms krogklassiker? Kända paradrätter eller hemliga guldkorn – vilka rätter är egentligen populärast på Stockholms krogklassiker?

Här är rätterna flest beställer på Stockholms krogklassiker

Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup
Lisa Melin Johansson

Är köttbullar det första du tänker på när någon nämner Tranan? Medan många av Stockholms restauranger byter meny för jämnan har andra blivit mer eller mindre förknippade med sina signaturrätter. Men vilka rätter är de mest populära – egentligen? Thatsup har undersökt vad flest gäster beställer på några av Stockholms mest klassiska krogar. Resultatet hittar du här.

Mitti rapporterade nyligen att prinsesstårta i dessertformat är den rätt som allra flest beställer på Sturehof. Den anrika krogen har tidigare främst förknippats med sina klassiska silltallrikar, men efter tårtans stora genombrott på sociala medier har gäster börjat ta sig hit enbart för att äta efterrätt – varav Sturehof numera erbjuder särskild bordsbokning för tårtsugna besökare.

Fenomenet väckte frågan om vilka maträtter som flest beställer på stans krogklassiker. Har paradrätterna fått sin välkända stämpel av en anledning, eller finns det guldkorn på menyn som bara stammisarna känner till? Kanske inte livsviktig information – men ganska rolig kuriosa. Och vem vet, kanske får du inspiration att prova en ny rätt nästa gång du besöker någon av restaurangerna.

De mest populära rätterna på Stockholms krogklassiker

På anrika Riche är de mest beställda rätterna – i sann Tore Wretman-anda – köttbullar med gräddsås och potatispuré samt toast Skagen. Visste du att det faktiskt var på Riche som toast Skagen föddes på 1950-talet? Cirka 70 år senare har förrätten fortfarande sin givna plats på à la carten. 

Toast Skagen skapades på Riche av Tore Wretman. Foto: Svenska Brasserier

Även på Tranan står köttbullarna högt i kurs – trots att de inte ens står med på menyn. Tillsammans med smörstekt strömming, Wallenbergare, biff Rydberg och rimmad lax utgör de restaurangens allra mest beställda rätter. En lite nyare rätt som är på god väg att kvala in på topplistan är råbiffen som serveras med tryffel, parmesan, rostade mandlar och svamp.

En modern klassiker på Stockholms krogscen är Rolfs Kök, vars populäraste rätt är rödvinsbräserade oxkinder med tryffel och potatispuré. Rätten har funnits på menyn sedan 2001 och är en av klassikerna som alltid finns att tillgå – lunch, middag och vardagseftermiddagar – även om större delen av à la carten skiftar efter säsongen.

Köttparadiset AG är relativt ny på klassikerlistan, men har sedan öppningen 2011 samlat på sig en stadig skara stammisar. Menyn består av såväl säsongsrätter som AG:s klassiker, varav den mest frekvent beställda rätten varken är wagyu eller oxfilé, utan svensk entrecôte på ben som serveras med tomat, sallad med parmesan, bearnaisesås och bakad potatis. Ytterligare lite kuriosa är att denna rätt faktiskt är Thatsups grundare Adams absoluta favoriträtt när det kommer till att äta ute i Stockholm.

Grodan Grev Ture hittas förvisso både fisk och vegetariskt på menyn, men även här är det lite mer köttiga rätter som flest gäster återkommer för. Allra populärast är lövbiff med färskriven pepparrot, äggula och pommes frites, tätt följt av biff Rydberg och raggmunk med rimmat fläsk och lingon.

 Raggmunk är en favorit på Grodan Grev Tures meny.

Summan av kardemumman är att det helt enkelt verkar som att stockholmarna gärna återvänder till välkända och traditionella smaker, och att det inte är för inte som köttbullar med potatismos av många anses vara Sveriges inofficiella nationalrätt. Klassiker är helt enkelt klassiker av en anledning. Planerar du att besöka någon av krogarna vi nämnt ovan så vet du i alla fall vad du ska beställa – åtminstone om du vill satsa på ett säkert kort.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.