Guiden till klassiska restauranger i Stockholm

När krogkartan fylls av fusion-menyer och hippa koncept är det extra spännande att återvända till Stockholms gamla klassiker - de anrika restaurangerna med lång historia, tidlös miljö och traditionella smaker på menyn. Här sållar vi ut några av de bästa och guidar till klassiska restauranger i Stockholm som är minst 25 år gamla. Du hittar bland annat källarvalv med anor från 1600-talet, kroginstitutioner som lockat kultureliten i över 100 år och retrofyllda nostalgiresor tillbaka till sjuttiotalet.

Kolla även:
- Husman: Här hittar du Stockholms bästa husmanskost
- Hett: Stockholms bästa restauranger för en wow-upplevelse
- Lyx: Guiden till lyxrestauranger i Stockholm

Nedan hittar du Stockholmsklassikerna!

Konstnärsbaren (KB): Old school-hangout för kreativa
Vill man mingla med kultureliten är det annars bara att bege sig till Konstnärsbaren, KB. Här ser det likadant ut som 1931, då stället gjordes om och väggarna smyckades ut med hjälp från samtida konstnärer. Sedan dess har KB varit ett riktigt vattenhål för kreativa.
Mer information: Konstnärsbaren (KB), Smålandsgatan 7, Östermalm

Grodan: Hänger med i tiden
Populärt stammishak som slog upp dörrarna 1985 och har hållit fast vid den franska mattraditionen. Då hette det La Grenouille, men namnet byttes snabbt till Grodan, som det kallades i folkmun. Här står samma krögare på golvet idag, vilket få andra krogar kan stoltsera med efter 30 år. Lokalerna är indelade i olika avdelningar med varsin upphottad interiör, bland annat med särpräglade stuckaturer och svarta lädersoffor. Förutom själva restaurangen är Grodan väldigt populärt för sin bar och uteservering.
Mer information: Grodan, Grev Turegatan 16, Östermalm


Grodan

Villa Godthem: Djurgårdspärla med 1800-talsanor
Den gamla grosshandlarvillan ute på Djurgården byggdes 1897 och har bevarat känslan med ombonade rum och pittoresk trädgård. Sedan 1950-talet serveras paradrätten plankstek vid sidan om andra klassiker såsom köttbullar och wallenbergare. Signerat folket bakom Prinsen.
Mer information: Villa Godthem, Rosendalsvägen 9, Djurgården


Villa Godthem

Tennstopet: En av stans riktiga institutioner
Tennstopets långa historia - stället öppnade första gången 1867 - märks tydligt både på inredningen och de svenska husmansklassikerna. Detta är en ingrodd mötesplats - under årens lopp har inte minst konstnärer, författare och musiker kommit hit för att umgås, äta och dricka.
Mer information: Tennstopet, Dalagatan 50, Vasastan

 
Tennstopet

Tranan: Poppis sedan 1929
Rödrutiga dukar har blivit mer eller mindre synonymt med denna folkfyllda klassiker mitt på Odenplan. Mycket av inredningen härstammar från starten 1929 och går i stil med de gamla ölcaféerna. På menyn hittar du bland annat den smörstekta strömmingen med potatispuré som har serverats sedan dag ett.
Mer information: Tranan, Karlbergsvägen 14, Vasastan

Sturehof: Fiskrestaurang med anor
På Sturehof har det serverats fisk och skaldjur i över ett sekel och här är mingelfaktorn fortfarande hög. Miljön har förvisso uppdaterats, men inte utan att bevara den forna glansen från dagarna då Sturehof var stans största fiskrestaurang.
Mer information: Sturehof, Stureplan 2, Östermalm

Riche: Het 100-åring
Den parisiska miljön på Riche är knappast någon nyhet för vare sig rävar eller klubbfolk. Med över 100 år på nacken är stället också en riktig matinstitution som bevarar arvet efter matprofilen Tore Wretman med rätter som toast skagen och biff rydberg på menyn. Här mixas fransk brasseriemat med svensk husman.
Mer information: Riche, Birger Jarlsgatan 4, Östermalm

Cassi: Retro till max
Glöm sekelskiftet, här är det 70-tal och brickservering som gäller. Franska kvarterskrogen Cassi har nämligen inte förändrats det minsta sedan orangea heltäckningsmattor och ärtgröna tapeter var inne. Räkna med paradnummer som steak minute med bea och pommes samt en riktig nostalgitripp på det.
Mer information: Restaurant Cassi, Narvavägen 30, Östermalm

Pelikan: Uråldrig husmanfavorit
Den kända ölhallen på Blekingegatan är en av stans äldsta krogar och låg från början i Gamla Stan, där den grundades redan 1660. Än idag är detta ett välbesökt vattenhål där du kan äta typisk svensk husmanskost och insupa atmosfären i den 100-åriga lokalen med högt i tak. Och dricka bärs, så klart.
Mer information: Pelikan, Blekingegatan 40, Södermalm

Prinsen: Välbevarad favorit
Här är klassiskt bara förnamnet. Prinsen har bevarat stilen sedan 1897 och lockar både kulturelit och affärsfolk. Den antika miljön kantas av mängder av tavlor och fotografier på väggarna, bland annat av svenska kulturpersonligheter, och på menyn regerar franska och svenska smaker.
Mer information: Prinsen, Mäster Samuelsgatan 4, Östermalm

Den Gyldene Freden: Stammishak sedan 1722
En av stans kanske mest anrika krogar. Här har stammisar som Bellman, Taube och Zorn avlöst varandra, och idag förs arvet vidare med traditionell svensk matlagning i modern tappning. Den Gyldene Fredens historia går tillbaka till 1722 och sitter fortfarande i väggarna.
Mer information: Den Gyldene Freden, Österlånggatan 51, Gamla Stan

 
Den Gyldene Freden

Ulriksdals Wärdshus: Lantlig pärla nära stan
Anrikt värdshus med vackert läge vid Edsviken i Solna. Här kan man njuta av mat och lantlighet året runt, antingen inne i ett av de vackra rummen eller ute i den lummiga slottsparken (sommartid). Perfekt för dig som vill komma bort från stadspulsen men ändå hålla dig i närheten av city.
Mer information: Ulriksdals Wärdshus, Ulriksdals Slottspark, Solna


Ulriksdals Wärdshus

Gondolen: Stockholmsklassiker på hög höjd
Modeflugor och kreddiga vibbar lyser med sin frånvaro på Erik Lallerstedts Gondolen. Här är istället utsikten över stan lika klassisk som den husmansinspirerade och stiliga menyn. Restaurangen, som ligger på 33 meters höjd, invigdes redan 1935 av den dåvarande kungen och lockar alla typer av sällskap.
Mer information: Eriks Gondolen, Stadsgården 6, Södermalm


Eriks Gondolen

Kvarnen: Genuin ölhall med över 100 år på nacken
Den käda Söderinstitutionen vid Björns Trädgård har anor från 1908, då själva huset byggdes, och rymmer idag två ölhallar med distinkt inredning och äkta stammiskänsla. Här kan du hänga i stora hallen med historisk prägel eller fortsätta in i den tjeckiska ölhallen, Hospodské Dvere, som har tillkommit på senare år.
Mer information: Kvarnen, Tjärhovsgatan 4, Södermalm


Kvarnen

Nalen: Kvarterskrog med musikalisk historia
Anrika Nalen har på senare år uppdaterat den klassiska restaurangen med KRAV-certifiering, annars är mycket sig likt. Här blandas gammalt och modernt på ett sätt som passar det forna danspalatsets historia och bevarar den där avslappnade, opretentiösa känslan bland borden.
Mer information: Nalen Restaurang, Regeringsgatan 74, City


Nalen

Rolfs Kök: Tidlöst och nytänkande på samma gång
Stammisarna duggar tätt på denna moderna klassiker som öppnade i slutet av 80-talet och numera drivs av folket från AG. Rolfs Kök blandar tidlöst med nytänk hela vägen från den europeisk-skandinaviska menyn till inredningen i sten och grönmålade trädetaljer. Här hittar du allt från kära par till affärsmän i kostym.
Mer information: Rolfs Kök, Tegnérgatan 41, City/Vasastan


Rolfs Kök

Operakällaren: Vackrast i stan?
Snacka om klassiskt - den kända stjärnkrogen har kulturminnesmärkt miljö prydd av originalväggmålningar, gyllene träpanel och maffiga takkronor som har kompletterats med stora speglar och moderna möbler. Historiskt och aktuellt på samma gång, med andra ord.
Mer information: Operakällaren, Karl XII:s torg, City

Fem Små Hus: Underjordisk resa tillbaka i tiden
De historiska källarvalven på Fem Små Hus i Gamla Stan bjuder på en tidsresa av rang. Här serveras traditionella smaker bland välvda tegelväggar, tunga draperier och levande ljus. En av rätterna är till och med döpt efter kvinnan som drev restaurang här på 1600-talet.
Mer information: Fem Små Hus, Nygränd 10, Gamla Stan


Fem Små Hus

Wijnjas Ost & Vinkällare: Njutfullt
Sedan 1979 har Wijnjas huserat i den romantiska källaren på Scheelegatan och den klassiska miljön är väl bevarad. Hit kommer du för att äta en franskinspirerad middag eller för att njuta av ostar och vin i baren, vägledd av restaurangens kunniga personal.
Mer information: Wijnjas Ost & Vinkällare, Scheelegatan 3, Kungsholmen


Wijnjas Ost & Vinkällare

Wasahof: Håller ställningarna vid Vasaparken
Runt förra sekelskiftet var detta ett ölcafé i utkanten av stan dit de rika tog sin tillflykt innan Vasastan existerade. Idag serveras här ostron, skaldjursplatåer och andra franskinspirerade bistrorätter till en bred och hängiven publik. Vissa dagar ägnas åt jazz och opera.
Mer information: Wasahof, Dalagatan 46, Vasastan

Ulla Winbladh: Traditionell Djurgårdsidyll
En riktig klassiker, döpt efter Bellmans musa och belägen i historisk miljö på Djurgården. Här är det inte mycket som har förändrats sedan gamla tider. Räkna med traditionell husmanskost och en naturskön uteservering där både hästar och flanörer passerar under sommaren.
Mer information: Wärdshuset Ulla Winbladh, Rosendalsvägen 8, Djurgården

Wedholms Fisk: Anrikt fiskproffs
Klassisk fiskrestaurang som öppnades av Bengt Wedholm 1985 och blev en av landets första stjärnkrogar. Bortsett från hyllade fisk- och skaldjursrätter stoltserar man med tavlor målade av kända svenska konstnärer. Ett bevis på grundarens stora konstintresse.
Mer information: Wedholms Fisk, Nybrokajen 17, City

Mårten Trotzig: Något för festtillfällen
Också denna uppiffade finkrog i Gamla Stan har källarvalv och anor som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Det är både elegant och rustikt på samma gång med flera olika valv och rum samt en meny full av traditionella rätter, såväl svenska som internationella.
Mer information: Mårten Trotzig, Västerlånggatan 79, Gamla Stan

Andra guider du kanske är intresserad av
- Franskt: Guiden till Stockholms bästa franska restauranger
- Fiskrestauranger: Stockholms bästa fiskrestauranger
- Köttrestauranger: Stockholms bästa köttrestauranger
- Hamburgare: Här hittar du Stockholms bästa hamburgare
- Brunch: Den kompletta guiden till Stockholms bästa brunch

Om guiden till klassiska restauranger i Stockholm
Guiden till Stockholms klassiska restauranger uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt bra traditionell restaurang i Stockholm som inte får missas (och som vi har missat). Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden.

Visa på karta