
Guiden till klassiska restauranger i Stockholm
Uppdaterad 17 feb 2023
När krogkartan fylls av fusion-menyer och hippa koncept är det extra spännande att återvända till Stockholms gamla klassiker - de anrika restaurangerna med lång historia, tidlös miljö och traditionella smaker på menyn. Här sållar vi ut några av de bästa och guidar till klassiska restauranger i Stockholm som är minst 25 år gamla. Du hittar bland annat källarvalv med anor från 1600-talet, kroginstitutioner som lockat kultureliten i över hundra år och retrofyllda nostalgiresor tillbaka till sjuttiotalet.
KB
Smålandsgatan 7, City/Östermalm/NorrmalmKulturell kroginstitution
KB invigdes 1931 och blev snabbt ett vattenhål för dåtidens konstnärer och skådespelare. Idag är klientelet bredare, men känslan, stilen och originalmålningarna av storheter som Isaac Grünewald finns kvar. Hit hittar många för att äta klassiska husmansrätter, ta en drink i baren och insupa den speciella atmosfären.
Grodan
Grev Turegatan 16, Östermalm




Hänger med i tiden
Populärt stammishak som slog upp dörrarna 1985 och har hållit fast vid den franska mattraditionen. Då hette det La Grenouille, men namnet byttes snabbt till Grodan, som det kallades i folkmun. Här står samma krögare på golvet idag, vilket få andra krogar kan stoltsera med efter 30 år. Lokalerna är indelade i olika avdelningar med varsin upphottad interiör, bland annat med särpräglade stuckaturer och svarta lädersoffor. Förutom själva restaurangen är Grodan väldigt populärt för sin bar och uteservering.
Villa Godthem
Rosendalsvägen 9, DjurgårdenDjurgårdspärla med 1800-talsanor
Den gamla grosshandlarvillan ute på Djurgården byggdes 1897 och har bevarat känslan med ombonade rum och pittoresk trädgård. Sedan 1950-talet serveras paradrätten plankstek vid sidan om andra klassiker såsom köttbullar och wallenbergare. Signerat folket bakom Prinsen.
Villa Källhagen
Djurgårdsbrunnsvägen 10, Djurgården/Gärdet





Kom hem till Villa Källhagen
Längs Djurgårdsbrunnskanalen hittar du en etablerad klassiker, Villa Källhagen. Den ombonade, eleganta restaurangen ligger en kort promenad från city och har både trädgård och brygga. Här kan du äta lunch, brunch och middag med naturen omkring dig. På menyn hittar du klassiska rätter med moderna inslag.
Villa Källhagen Restaurang
Tranan
Karlbergsvägen 14, VasastanPoppis sedan 1929
Rödrutiga dukar har blivit mer eller mindre synonymt med denna folkfyllda klassiker mitt på Odenplan. Mycket av inredningen härstammar från starten 1929 och går i stil med de gamla ölcaféerna. På menyn hittar du bland annat den smörstekta strömmingen med potatispuré som har serverats sedan dag ett.
Prinsen
Mäster Samuelsgatan 4, City/Östermalm/NorrmalmVälbevarad favorit
Här är klassiskt bara förnamnet. Prinsen har bevarat stilen sedan 1897 och lockar såväl kulturelit som affärsfolk och kompisgäng. Den antika miljön kantas av mängder av tavlor och fotografier på väggarna, bland annat av svenska kulturpersonligheter, och på menyn regerar franska och svenska smaker.
Sturehof
Stureplan 2, City/ÖstermalmFiskrestaurang med anor
På Sturehof har det serverats fisk och skaldjur i över ett sekel och här är mingelfaktorn fortfarande hög. Miljön har förvisso uppdaterats, men inte utan att bevara den forna glansen från dagarna då Sturehof var stans största fiskrestaurang.
Riche
Birger Jarlsgatan 4, City/ÖstermalmHet 100-åring
Den parisiska miljön på Riche är knappast någon nyhet för vare sig rävar eller klubbfolk. Med över 100 år på nacken är stället också en riktig matinstitution som bevarar arvet efter matprofilen Tore Wretman med rätter som toast skagen och biff rydberg på menyn. Här mixas fransk brasseriemat med svensk husman.
Cassi
Narvavägen 30, ÖstermalmRetro till max
Glöm sekelskiftet, här är det 70-tal och brickservering som gäller. Franska kvarterskrogen Cassi har nämligen inte förändrats det minsta sedan orangea heltäckningsmattor och ärtgröna tapeter var inne. Räkna med paradnummer som steak minute med bea och pommes samt en riktig nostalgitripp på det.
Tennstopet
Dalagatan 50, VasastanEn av stans riktiga institutioner
Tennstopets långa historia - stället öppnade första gången 1867 - märks tydligt både på inredningen och de svenska husmansklassikerna. Detta är en ingrodd mötesplats - under årens lopp har inte minst konstnärer, författare och musiker kommit hit för att umgås, äta och dricka.
Pelikan
Blekingegatan 40, SödermalmUråldrig husmanfavorit
Den kända ölhallen på Blekingegatan är en av stans äldsta krogar och låg från början i Gamla Stan, där den grundades redan 1660. Än idag är detta ett välbesökt vattenhål där du kan äta typisk svensk husmanskost och insupa atmosfären i den 100-åriga lokalen med högt i tak. Och dricka bärs, så klart.
Stadshuskällaren
Hantverkargatan 1, City/Kungsholmen




Anrik Nobelrestaurang
Med en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1922 så blir det nog inte mer klassiskt än såhär. Det är dessutom Stadshuskällarens kök som står för Nobelmiddagarna i Blå Hallen – något som även du själv kan uppleva genom att förbeställa just en Nobelmeny, som du avnjuter i de högtidliga lokalerna.
Restaurang Stadshuskällaren
Zum Franziskaner
Skeppsbron 44, Gamla stanEn av världens äldsta
Med anor från 1400-talet hör Zum Franziskaner på Skeppsbron till en av världens äldsta restauranger. Här mättar du magen med klassisk husmanskost och dricker öl från små och oberoende bryggerier i Sverige och Tyskland. En riktig institution - och enligt CNN en av världens bästa tyska krogar.
Kvarnen
Tjärhovsgatan 4, SödermalmGenuin ölhall med över 100 år på nacken
Den kända Söderinstitutionen vid Björns Trädgård har anor från 1908, då själva huset byggdes, och rymmer idag två ölhallar med distinkt inredning och äkta stammiskänsla. Här kan du hänga i stora hallen med historisk prägel eller fortsätta in i den tjeckiska ölhallen, Hospodské Dvere, som har tillkommit på senare år.
Nalen
Regeringsgatan 74, City/Norrmalm



Kvarterskrog med musikalisk historia
Anrika Nalen har på senare år uppdaterat den klassiska restaurangen med KRAV-certifiering, annars är mycket sig likt. Här blandas gammalt och modernt på ett sätt som passar det forna danspalatsets historia och bevarar den där avslappnade, opretentiösa känslan bland borden.
Rolfs Kök
Tegnérgatan 41, City/Vasastan/Norrmalm


Tidlöst och nytänkande på samma gång
Stammisarna duggar tätt på denna moderna klassiker som öppnade i slutet av 80-talet och numera drivs av folket från AG. Rolfs Kök blandar tidlöst med nytänk hela vägen från den europeisk-skandinaviska menyn till inredningen i sten och grönmålade trädetaljer. Här hittar du allt från kära par till affärsmän i kostym.
Ulla Winbladh
Rosendalsvägen 8, DjurgårdenTraditionell Djurgårdsidyll
En riktig klassiker, döpt efter Bellmans musa och belägen i historisk miljö på Djurgården. Här är det inte mycket som har förändrats sedan mitten av förra sekelskiftet. Bland annat stoltserar man med traditionell husmanskost och en naturskön uteservering där både hästar och flanörer passerar under sommaren.
Wärdshuset Ulla Winbladh
Operakällaren
Karl XII:s torg, City/NorrmalmVackrast i stan?
Snacka om klassiskt - den kända stjärnkrogen har kulturminnesmärkt miljö prydd av originalväggmålningar, gyllene träpanel och maffiga takkronor som har kompletterats med stora speglar och moderna möbler. Historiskt och aktuellt på samma gång, med andra ord.
Wasahof
Dalagatan 46, VasastanHåller ställningarna vid Vasaparken
Runt förra sekelskiftet var detta ett ölcafé i utkanten av stan dit de rika tog sin tillflykt innan Vasastan existerade. Idag serveras här ostron, skaldjursplatåer och andra franskinspirerade bistrorätter till en bred och hängiven publik. Vissa dagar ägnas åt jazz och opera.
Wedholms Fisk
Nybrokajen 17, City/NorrmalmAnrikt fiskproffs
Klassisk fiskrestaurang som öppnades av Bengt Wedholm 1985 och blev en av landets första stjärnkrogar. Bortsett från hyllade fisk- och skaldjursrätter stoltserar man med tavlor målade av kända svenska konstnärer. Ett bevis på grundarens stora konstintresse.
Mårten Trotzig
Västerlånggatan 79, Gamla stanNågot för festtillfällen
Också denna uppiffade finkrog i Gamla Stan har källarvalv och anor som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Det är både elegant och rustikt på samma gång med flera olika valv och rum samt en meny full av traditionella rätter, såväl svenska som internationella.