Cykla i Stockholm

Cykla i Stockholm

Har du en cykel som står och dammar? Då är det dags att ta fram den. Att cykla är en utmärkt aktivitet vare sig du är ung eller äldre, och Stockholm med sin vackra och närliggande natur är en exemplarisk stad att cykla i. Har du inte en egen cykel så finns det alltid cyklar att hyra på olika ställen. Här har vi valt ut några av Stockholms bästa cykelstråk för dig som har lust att trampa dig fram på gatorna.

Innehållsförteckning
 1. Cykelstråk i Stockholm
  1. Gärdet–Hagaparken – 1 mil
  2. Södra Station–Hellasgården – 8 km
  3. Årsta–Vinterviken – 4,5 km
  4. Södermalm–Nyckelviken – 1,3 mil
  5. Centrala cykelturer
  6. Info

Cykelstråk i Stockholm

Gärdet–Hagaparken

1 mil

Med utgångspunkten Östermalm får du en fin tur från Gärdet till Hagaparken. Från Valhallavägen tar du fart mot Tessinparken och upp på Blanchegatan. Passera Erik Dahlbergsgatan och änden av Artillerigatan och fortsätt förbi Starrängsringen för att korsa Lidingövägen. Ta dig igenom Ryttar- och tennisstadion, passera järnvägsspåret och ta dig in på cykelbanan i riktning mot Norra Djurgårdsstaden. Sväng av mot Stora Skuggan och gårdscaféet Skafferiet, perfekt för lunch eller fika. Sedan kommer Laduviken, som är den stora sjön du kommer att passera först följt av Lappkärret som är den mindre. Om du sedan fortsätter på cykelvägen längs Roslagsbanan kommer du att åka förbi Naturhistoriska riksmuseet och Bergianska trädgården som också kan vara värda ett stopp om du har tid. Snart når du Brunnsviken och dess badplats, perfekt för den som vill ta ett dopp en solig dag. Sen följer båtbryggorna, Carl Eldhs Ateljémuseum, Stallmästaregården, Kungliga begravningsplatsen och Kinesiska templet. Slutdestination för denna utflykt blir Hagaparken. Här kan du utforska parken och ruinerna, besöka Fjärilshuset, ta en fika på Konditori Vasaslätten eller äta lunch på Radisson Blu Royal Park Hotel.

Södra Station–Hellasgården

8 km

Har du Södermalm som utgångspunkt är det ett alternativ att cykla österut mot Hellasgården. Ta dig genom Södermalm mot Skanstull och Sofo. Här kan du välja mellan att cykla över bron vid Trädgården eller trampa ner mot Katarina Bangata och förbi restaurangen Bleck för att ta färjan från Barnängsbryggan. Den tar dig till Lumabryggan i Hammarby sjöstad, där du kan cykla vidare längs Sickla kanal mot Sickla sluss. Följ cykelvägen till träbron som du ska ta dig över för att fortsätta på höger sida. Nu följer du Sicklasjön i princip raksträcka, förbi stora fält och ”Filosofens grav”. Sicklasjön övergår sedan i Järla sjö. Fortsätt mot Hästhagen och vidare till Kärrtorpsbadet och Källtorpssjön innan du når Hellasgården. Här finns rastplatser och gröna ytor att sitta på nära sjön, eller varför inte ta dig an den populära höghöjdsbanan.

Årsta–Vinterviken

4,5 km

Ta dig igenom sydvästra utkanten av stan för en kortare cykeltur. Passera först Årstabergs pendeltågsstation, förbi Nyboda trafikplats och vidare på cykelvägen längs Södertäljevägen. Följ tvärbanan mot Liljeholmsvägen och Liljeholmsgränd. När du ser den röda melonen har du kommit till Fruktparken som du ska runda för att komma till sjön Trekanten. Följ sjön på vänster sida och cykla under Essingeleden som leder till Vinterviksvägen och till slut caféet Winterviken. Vid Vintervikens klippor kan du bada, ha picknick och njuta av solnedgången.

Södermalm–Nyckelviken

1,3 mil

Ta dig från Södemalm via Norra Hammarbyhamnen och Henriksdalsbron, via Skanstullsbron eller färjan. Cykla sedan längs Sickla kanal och vidare mot Sickla strand och igenom Sickla Köpkvarter. Fortsätt på Järlaleden mot Järla sjö och in i Lillängen. Här cyklar du mellan gamla färgglada hus tills du ser Storängens station, där du korsar järnvägsstationen och fortsätter på Saltsjöbadsvägen som övergår i Reginavägen tills du når Saltsjö-Duvnäs och Strandpromenaden. Cykla längs vattnet bland Duvnäs bostadsområde, i riktning mot Skuru med Skurusundet på höger sida. Korsa Värmdövägen och följ Solsundavägen mot Bastusjön, via Kristinedalsvägen och Sjöstigen. Sjöstigen har många passerat då den enkelt missas om man inte är uppmärksam, så det gäller att hålla ögonen öppna. Ta Bråvallavägen vidare in på Ivar Åkerfeldts stig - efter ungefär 50 meter når du baksidan av Nyckelvikens växthus. Nyckelviken huserar med en blomstrande trädgård, café och djur. Tar man sig ner till vattnet kan man bada och njuta av utsikten mot Lidingö.

Centrala cykelturer

Nybroplan–Blockhusudden
Cykla längs Strandvägen, över till Djurgården, ut mot Waldermarsudde och vidare runt mot Blockhusudden. Här finns många caféer, restauranger och aktiviteter längs vägen, som Sjöcaféet, Café Ekorren, Oaxen Slip och Skansen.

Gärdet–Djurgårdsbrunn
Cykla förbi Sveriges Radio och Berwaldhallen, genom Diplomatstaden och förbi Museiparken. På höger sida följer du Djurgårdsbrunnsviken och när du når bron vid Blockhusringen är du framme vid Djurgårdsbrunn.

Riddarfjärden runt
Runda Mälaren och cykla säkert på cykelvägar längs Norr- och Södermälarstrand. Vid Västerbron får du en oslagbar utsikt över Stockholm och mittemot vid Gamla stan passerar du slottet.

Skanstull–Skogskyrkogården
Välj att cykla via Slakthusområdet eller bostadsområdena Skärmarbrink och Blåsut. När du når Skogskyrkogården finns det flera vackra naturområden och caféer att besöka.

Info

Glöm inte att läsa på om cykel- och trafikregler.

I boken Cykelpromenader hittar du fler cykelstråk i och utanför Stockholm.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;