Guiden till vegetarisk och vegansk brunch i Stockholm

Utbudet av vegetarisk och vegansk mat i Stockholm växer och man kan utan större svårigheter äta frukost, brunch, lunch och middag utan kött eller helt utan animaliska produkter. Även variationen har utvidgats och man hittar allt från lyxig gourmetmat till vegansk snabbmat och hälsosamma rätter. I den här guiden tipsar vi dig om brunch i Stockholm som är specialiserad på vegansk och vegetarisk mat, alternativt har ett riktigt bra vegetariskt utbud. Helgbrunchen är räddad!

Royal Park

Frösundavik Allé 15, Solna

Helt vegansk brunchbuffé

Mitt i grönskande Hagaparken satsar Radisson Blu Royal Park Hotel helhjärtat på sin veganska brunch. Här kan man njuta av allt från marinerad jackfruit till vegansk sushi, kokosbacon och vegansk mozzarella. Även klassiska brunchrätter har fått en vegansk skepnad, testa den veganska omeletten eller fattiga riddare.

Restaurang RĂ„koko

Åkeshovs gårdsväg 11, Bromma

HÄllbart vego i slottsmiljö

I oktober 2019 öppnade Åkeshofs Slott upp restaurangen Råkoko, som bjuder in till brunch med vegetariska rätter, där fokus ligger på hållbarhet och närproducerade råvaror med nordiska smaker. Menyn är säsongsbetonad och varierar beroende på småproducenterna de samarbetar med. Brunchen avnjuts i slottets anrika rokokomiljö.

Two Fat Ladies

Valhallavägen 55

Bruncha som i Melbourne

Inspirationen till brunchcaféet Two Fat Ladies på Valhallavägen kommer från Melbourne, staden för alla brunchfantaster. Här serveras en "all day brunch" bestående av brunchklassiker med en twist. Bortsett från en rad gröna alternativ hittar du även milkshakes, smoothies och en kaffemeny som heter duga.

  • Pris: Brunchrätter ca 130-155 kr
  • Tid: Tors-fre från kl 8, fre-lör från kl 10

Fotografiska Restaurang

Stora Tullhuset Stadsgårdshamnen 22, Södermalm

HĂ„llbar brunch med vacker utsikt

Hållbarhet står i fokus på Fotografiskas vegetariska brunch där det dukas fram en buffé på bordet där man sitter, för att minska matsvinnet. Brunchen inkluderar kalla rätter, en valfri rätt serverad på tallrik samt bröd och rabatt på utställningsentrén. All mat är vegetarisk, men möjligheten att köpa till animaliskt protein finns för den som vill.

  • Pris: Ca 295 kr, ca 75 kr för barn upp till 12 år
  • Tid: Lör-sön med sittningar från kl 11 till och med kl 14.15

Fern & Fika

Långholmsgatan 11, Hornstull/Södermalm

Vegan- och glutenvÀnligt

På hälsocaféet Fern & Fika (tidigare STHM RAW) i Hornstull är all mat vegansk och det mesta är även raw och ekologiskt. Helgerna bjuder in till en växtbaserad brunch, där det serveras veganska och glutenfria amerikanska pannkakor med generösa tillbehör såsom frukt, choklad, vegansk grädde och annat gott. Testa även deras smoothie bowls och raw-bakverk.

Boulebar

Smedsuddsvägen 2, Kungsholmen

Bruncha och spela boule

På Boulebar i Rålis serveras ni franska brunchrätter direkt på bordet, i flera generösa omgångar, som sedan avslutas med kaffe och dessertbord. Varje servering innehåller vegetariskt alternativ. Passa även på att spela en runda boule före eller efter maten.

  • Pris: ca 250 kr (ca 350 kr inkl boule)
  • Tid: Lör-sön kl 10.30-15

BodyBuddy

Jungfrugatan 8, Östermalm

God mat som gör gott

Bodybuddy bevisar att nyttig mat även kan vara riktigt god. Under deras brunch erbjuder de en mängd olika smakrika bowls i form av smoothies eller gröt med en massa läckra tillbehör, men också varma matiga bowls och wraps samt klassiker som bananpannkakor och avokadotoast. Slå dig ner på deras mysiga innergård och njut av god mat som gör kroppen gott.

Hermans

Fjällgatan 23, Södermalm

Klassisk vegobuffé

Hermans har länge varit ett ställe där vegetarianer och veganer kommer för att gotta sig i den helt växtbaserade buffén. Det är kanske inget typiskt brunch-ställe, men passar definitivt perfekt för den som är hungrig och sugen på matigt och vegetariskt käk. Helgbuffén är riklig och välfylld med allt från sallader, varmrätter och soppor till hembakat bröd och färsk frukt.

  • Pris: Ca 220 kr. Barn 0-3 år gratis, 4-7 år ca 10 kr x åldern, 8-14 år ca 80 kr
  • Tid: Lör-sön kl 11-21

Dirty Vegan

Södermannagatan 53, Södermalm

VĂ€xtbaserad soulfood

För den som vill äta veganskt och är sugen på en riktigt god måltid är Dirty Vegan stället att leta sig till. Här hittar du bland annat hamburgare, mac n' cheese, buffalo wings och kebab – allt helt utan animaliska produkter. Komplettera måltiden med en av deras cocktails eller en efterrätt. Vad sägs om en ice cream cookie sandwich med jordnötssmör?

  • Pris: Hamburgare 109-129 kr, smårätter 59-79 kr
  • Tid: Lör-sön kl 12-23