Erssons Erssons

Här kan du äta kräftor i Stockholm

Vad vore väl sensommaren utan en traditionell kräftskiva eller kräftmiddag? Under augusti och september dukas det upp till kräftskiva på flera restauranger runtom i Stockholm, medan andra krogar valt att servera denna delikatess året runt. Man brukar säga att den traditionella kräftpremiären sker i början av augusti, men många serverar och ställer till med kräftskiva även in på hösten. Det snålas inte heller på krutet när det gäller ambitionerna kring de traditionella dekorationerna, med färgglada partyhattar och snapsvisor. Så skippa allt slit hemma och förflytta istället festen till en av stans restauranger. Här är guiden till var du kan äta kräftor och gå på kräftskiva i Stockholm.

Innehållsförteckning
 1. Restauranger med kräftskiva
  1. Eden – Kräftskiva 25–26 augusti
  2. Fjäderholmarnas Krog – Augusti
  3. Tennstopet – 7-31 augusti
  4. Lisa Elmqvist – Augusti-september (och året runt i restaurangen)
  5. B.A.R. – Augusti-september (och året runt)
  6. Sturehof – Kräftskiva 10 augusti, färska kräftor serveras augusti-september
  7. Nyckelvikens Herrgård – Augusti
  8. Hotel Skeppsholmen – Augusti
  9. Strömma – Augusti
  10. Wedholms Fisk – 23 augusti (och året runt)
  11. Villa Godthem – 15 augusti - 17 september
  12. Tak – 28 augusti - 2 september
  13. Lennart & Bror Fisk – Efter säsong

Restauranger med kräftskiva

Här kan du äta kräftor på restaurang.

Eden – Kräftor och kräftskiva
Eden
Eden – Kräftor och kräftskiva
Eden
Eden – Kräftor och kräftskiva
Eden
Eden – Kräftor och kräftskiva
Eden

Eden

Kräftskiva 25–26 augusti

Bastuns vinbar på Eden bjuder in till kräftskiva med kräftor, nattbastu, snaps, sång, hattar och regnsäkrade bord i en intim upplevelse alldeles vid vattnet. Vänta inte med att boka din plats då de har väldigt begränsat med platser. 

Fjäderholmarnas Krog

Augusti

Med endast en 25 minuters båttur från stan kommer du till den populära sjökrogen med samma namn som ön, Fjäderholmarna. Hit tar sig både lokalbor och turister för att sola, bada och kanske framförallt äta svenska skaldjur med utsikt över Stockholms inlopp. Under augustimånaden erbjuder restaurangen en särskild kräftmeny med svampsoppa, västerbottenpaj och klassiska tillbehör.

Tennstopet

Hemsida

7-31 augusti

På restaurang Tennstopet i Vasastan kan du frossa i kräftor från tidig augusti. Här kan du njuta av svenska kräftor som serveras tillsammans med klassiska tillbehör såsom västerbottenpaj, bröd, kryddost och västerbottenost. Samla vännerna och njut av havets delikatess under sensommarkvällen.

Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist
Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist
Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist
Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist
Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist
Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist

Lisa Elmqvist

Augusti-september (och året runt i restaurangen)

Hos fisk- och skaldjurslegendaren Lisa Elmqvist genomsyras verksamheten av havets läckerheter, och självklart förser man stockholmarna med kräftor av högsta kvalitet. Ät på plats i den anrika restaurangen, eller köp med dig butikens signalkräftor från Hjälmaren, kokta enligt Lisas klassiska familjerecept.

B.A.R.

Hemsida

Augusti-september (och året runt)

På B.A.R. kickar man igång hösten efter ett sommaruppehåll med kräftor i mängder. I saluhallsdisken utlovas nyfiskade svenska signalkräftor som kokats enligt konstens alla regler. Boka bord och njut av ett den svenska delikatessen tillsammans med västerbottenpaj, bröd, smör och ostar. Alla passande drycker finns på plats, liksom desserter. Det blir även snapsvisor att stämma upp i tillsammans.

Sturehof

Kräftskiva 10 augusti, färska kräftor serveras augusti-september

Menyn på Sturehof innehåller lokalproducerade råvaror och utgår från det franska såväl som det svenska köket och präglas av fisk och skaldjur. När det kommer till just kräftor är de kanske ett av stadens mest välkända och välbesökta ställen för ändamålet. På den årliga kräftskivan serveras färska, svenska signalkräftor från Hjälmaren och andra närliggande sjöar. Färska kräftor finns även på menyn från och med andra torsdagen i augusti fram till en bit in i september.

Nyckelvikens Herrgård

Hemsida

Augusti

Nyckelvikens herrgård bjuder in till en traditionell kräftskiva. Här kan man välja att ha kräftskivan vid herrgården, eller nere i Sjövillan om man är ett mindre sällskap, med klassiska dekorationer och hattar. Nyckelviken erbjuder även hjälp med aktiviteter såsom femkamp, boule eller kubb. Mat och dryck skräddarsys efter önskemål och givetvis finns alla klassiska tillbehör att välja bland.

Hotel Skeppsholmen

Augusti

Företaget, kompisgänget eller släkten som vill ha en privat kräftskiva, men slippa allt vad planering och matlagning heter, kan abonnera Hotel Skeppsholmens skridskopaviljong. Här finns plats för upp till 40 gäster, och hotellet bistår med lustiga hattar, sånghäften och kräftgirlanger. På borden dukas det upp svenska signalkräftor i mängder samt klassiska tillbehör, som kan matchas med något av de tre dryckespaketen.

Strömma

Hemsida

Augusti

Den som vill ha en unik inramning på kräftskivan kan hyra en av Strömmas sekelskiftesbåtar, och med utsikt över Stockholms vatten varva snapsvisorna med musik från kvällens trubadur. Ombord på den fyra timmar långa skärgårdsturen serveras en klassisk kräftbuffé i fartygets matsal, som dekorerats och försetts med både kräfthattar och haklappar.

Wedholms Fisk

Hemsida

23 augusti (och året runt)

En av stans lyxigaste krogar när det kommer till just fisk och skaldjur hittar du intill Berzelii Park och Nybroviken. Här kan du avnjuta högkvalitativa måltider från havet året runt, men den 23 augusti anordnas en trerätters kräftskiva på Raol Wallenbergs torg. Utöver kräftor serveras gräddstuvade kantareller, örtsallad och grillat bröd, samt färska bär och vaniljglass till efterrätt. 

Villa Godthem

15 augusti - 17 september

I den gamla grosshandlarvillan på Djurgården håller man på traditionerna och välkomnar kräftsäsongen med kräftmeny och dryckespaket. Här serveras nykokta svenska signalkräftor till förrätt, pocherad gös till varmrätt och blåbärsrulltårta till dessert.

Tak – Kräftor och kräftskiva
Tak
Tak – Kräftor och kräftskiva
Tak
Tak – Kräftor och kräftskiva
Tak
Tak – Kräftor och kräftskiva
Tak
Tak – Kräftor och kräftskiva
Tak
Tak – Kräftor och kräftskiva
Tak

Tak

28 augusti - 2 september

På Brunkebergstorg bjuder Tak in till en lyxig kräftskiva i deras Izakaya. Som vanligt mixar restaurangen den skandinaviska mattraditionen med japanska smaker och gör sin egen tolkning. Förutom svenska signalkräftor hittar du bland annat “Skagen Izakaya style” på menyn.

Lennart & Bror Fisk

Efter säsong

Kräftsäsongen är årets härligaste säsong, i alla fall enligt gänget på Lennart & Bror. Här åker färska signalkräftor upp på menyn så fort fisket tillåter, och får sällskap av västerbottenpaj och bröd – du beställer helt enkelt in din egna lilla kräftskiva!

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;