Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Representerar du den här verksamheten?
Gör anspråk på den för att lättare kunna uppdatera viktig information.

Beläget på norra Värmdö, precis intill vattnet vid Oxdjupet, hittar vi Fredriksborgs fästning. Denna byggnad tillsammans med några andra närbelägna byggnader utgjorde, på sin tid, det mest betydelsefulla militära skyddet av Stockholm. Oxdjupet är nämligen den enda tillräckligt djupa passagen för att nå huvudstaden via båt. Men är man inte på krigsstigen kan man stanna till vid denna historiska fästning, övernatta och njuta av vidunderlig utsikt och vällagad mat. Fredriksborg är sedan sommaren 2013 nämligen redo för en ny invasion: av hotell-, konferens- och bröllopsgäster.

Intill fästningen som uppfördes i början av 1700-talet ligger ett separat vitmålat hus som utgör det 4-stjärniga hotellet. Fredriksborg erbjuder singel-, dubbel- och vindsrum, och här är inget rum det andra likt. Unik inredning med bland annat lokalt specialtillverkade möbler skiljer dem åt men den lika unika utsikten över det glittrande Solöfjärden binder dem samman. I själva fästningen har man skapat en fantastisk utställningsmiljö där fotografer och konstnärer ställer ut sina verk. Sedan 2015 har hotellet ytterligare fem individuellt inredda rum med egen uteplats.

Hotellets restaurang är ljus och lantligt inredd, med vacker dukning. Matsalen består av de tre intilliggande rummen Spisrummet, Salen och Hårlemanska rummet. Här finns det plats för ca 75 gäster vid borden som kommer ifrån Båtsnickeriet på andra sidan Oxdjupet. Under vintern dukas julbordet upp med både klassiska och moderna smaker - allt från hembakat bröd till tempura lockar smaklökarna.

En av Fredriksborgs grundtankar är att jobba med så närproducerade produkter som möjligt, vare sig det gäller möbler, mat eller textilier. I så stor mån som det är möjligt lagar kockarna allt från grunden.
- Ett starkt lokalt engagemang är vårt signum och vi kommer, så långt det är möjligt, att samarbeta med lokala matproducenter. Vi har även återupplivat den gamla örtträdgården som fanns här för 300 år sedan och använder våra egenodlade kryddor i matlagningen. Allt bröd bakas på plats och även fonder och majonnäs tillagas från grunden. Planen är på sikt att även odla egna grönsaker i vår stora trädgård, säger Noomi Sanchez, köksmästare på Fredriksborg Hotell & Restaurang.

Fortsätter man en bit ut på gårdsplanen utanför hotellet uppenbarar sig snart ett vackert orangeri där hemmagjord glass, en god smörgås eller kanske ett glas vin avnjuts i solen akompanjerat till Stockholms inlopp. Förslagsvis i trädgården med svag doft från örtträdgården. Vid oväder sitter man med fördel framför den sprakande kaminen med regnet smattrande mot glastaket. På söndagar serveras brunchbuffé med välsmakande revnesspjäll, american pancakes och mycket annat som passar för en skön avslutning på veckan. Och får man inte nog av ovan nämnda godsaker går mycket går att köpa med sig hem; till exempel det hembakta brödet, den egna teblandningen och honung eller varför inte L:A Brukets doftljus eller
badrumsprodukter. Orangeriet som tar ca 50 gäster är ett populärt alternativ för 50-årskalaset eller det intima bröllopet.

Om du sedan traskar ned för sluttningen framför Orangeriet möts du av bryggserveringen. Sommartid hittas här en uteservering med mysiga loungemöbler, solstolar och mera. Enklare mat finns att förtära men det mest spektakulära är nästan kryssningsfartygen som går så nära att man gärna sträcker ut handen för att se om det går att snudda vid dem.

På Fredriksborg finns även möjligheter till konferenser i form av tre olika paket; halvdags-, heldags- och heldagspaket inklusive övernattning. Är man ute efter något mer skräddarsytt som till exempel aktiviteter eller andra detaljer till dessa finns det få ställen som är så flexibla som Fredriksborg.

För den som kommer sjövägen har Fredriksborg en båtbrygga med plats för uppemot nio småbåtar.

För att hålla koll på när artister spelar, vilken utställning som visas förtillfället, med mera; kolla in Fredriksborgs Facebook.

Användarbilder på Fredriksborg Hotell & Restaurang Visa alla

  • Lägg till bild

Recensera

Vi vill veta vad du tycker!

Tänk på att det är viktigt att skriva en ärlig recension. Om du på något sätt är kopplad till företaget så bör du avstå från att recensera. Se våra riktlinjer här.

√Ąrlighet varar l√§ngst!

Avbryt
8 apr 2015

Vilken upplevelse detta var! om man är sugen på en utflykt med bil eller båt så är detta ett måste! Jag bjöd mina svärföräldrar hit en sensommar, vi åkte hit med båt och det första man möts av när man ska lägga til... Visa hela »

25 dec 2014

Wow säger jag bara. Fredriksborg är ett av de mesta genuina ställen man kan hitta kring Stockholm. Själv tog jag mina föräldrar hit med båt, vilket så klart blev en given succé. Det var bara middag över kvällen, men jag skulle gärna tä... Visa hela »

26 okt 2015

Riktigt mysigt hotell i romantisk herrgårds-stuk som ligger precis intill vattnet. Personalen var fantastiskt trevliga och tillmötesgående. Varför de inte får ett högre betyg är för att maten inte var sådär. Dock ett mycket trevlig helhetsintryck.

Representerar du den här verksamheten?
Gör anspråk på den för att lättare kunna uppdatera viktig information.