Zum Franziskaner

3,8
9 betyg
$$$
Tysk restaurang
Pub
Zum Franziskaner
3,8
9 betyg
Kuriosa: Fru Augusta Engelbrecht öppnade den 23 december 1889 Zum Franziskaner på Skeppsbron där krogen ligger än idag. Uppgifter har förekommit om att den skulle ha grundats redan 1421 efter att dåvarande kung Erik av Pommern lät franciskanermunkarna ta betalt för mat och dryck, men det tycks numera inte finnas stöd för det påståendet.

På Skeppsbron i Gamla stan hittar du en av Stockholms äldsta restauranger. Zum Franziskaner har anor från 1800-talet och här kan man än idag äta svensk och tysk husmanskost eller dricka malt i anrika lokaler. Inte nog med det – CNN har utnämnt Zum Franziskaner till en av världens bästa tyska krogar. 

Zum Franziskaner är en riktig Stockholmsinstitution. Interiören är delvis blåklassad och här finns många detaljer från början av 1900-talet. Sedan 2017 är det Stene Isacsson från ölkrogen Akkurat som driver restaurangen – och ölintresset är stort. Ölutbudet består endast av öl från små och oberoende bryggerier i Sverige och Tyskland, och den tyska ölen är för det mesta privatimporterad. Fatölen är alltid opastöriserad, och fokus ligger på lager och annan traditionell öl.

Men det är inte bara drycken som lockar. På menyn hittas både svenska och tyska klassiker, såsom strömming, isterband, Biff Rydberg och givetvis schnitzel. Hit kommer en blandad publik i alla åldrar och stilar för att ta sig en bägare eller en bit mat tillsammans. Trots läget i turisttäta Gamla stan har man haft som ambition att skapa en känsla av opretentiös kvarterskrog där stammisar får ta stor plats. Inga bordsbokningar tas emot (enbart drop-in gäller), men att få plats brukar inte vara några problem. En trappa upp finns även ”Lilla Zum” för den som vill ha lite lägre ljudnivå.

Kontaktinformation

Besökarnas bilder från Zum Franziskaner Bilder

Omdömen

Av Snittbetyg Antal
Thatsup-logo
Thatsup
3,8
9

Recensioner av Zum Franziskaner

Vi vill veta vad du tycker!

Tänk på att det är viktigt att skriva en ärlig recension. Om du på något sätt är kopplad till företaget så bör du avstå från att recensera. Se våra riktlinjer här.

Ärlighet varar längst!

Avbryt

Positivt överraskad! Supermysig pub, riktigt trevlig miljö. Schysst personal. Åt en oxfilé med pepparsås. Gott kött och riktigt god pepparsås. Till den serverades några kroketter som jag inte riktigt minns vad de innehöll. Jag är inte så...

Ett kult-ställe så var kul att testa denna restaurang. Vi tog deras wienerschnitzel och den var gudomlig. Saftig och krispig! Sen tyckte jag att det var kul att dom serverade den med lime istället för citron. Blev väldigt gott till! ☺️

Var mysig stämning och...

En sån uppsving sen de renoverade! Så trevlig personal, god öl och den bästa gubbröran jag smakat! 🥳

Stockholms mest klassiska, och nog enda, ölhall.

Grym service och vilka öl!

Mycket härlig lokal. Bra utbud av för lokalen och stilen passande öl på flaska. Tyvär sänktes besöket av arrogant hållning av manliga bartendern. Jag är ölnörd av främst Ipor som jag reser runt i världen och testar. Intresset ledde m...

Mycket otrevlig personal i baren. Går aldrig dit igen.

Toppengott till låga priser! Trevlig personal bakom baren gör att de får 5 istället för 4. :-)

Stockholm och troligtvis Sveriges bästa sortiment av tysk lageröl. Flertal fat på tapp men ibland även självrunnen öl från Franken.

Kontaktinformation

Omdömen

Av Snittbetyg Antal
Thatsup-logo
Thatsup
3,8
9

Representerar du Zum Franziskaner?
Gör anspråk på den för att lättare kunna uppdatera viktig information.

Frågor och svar

Vilken typ av mat serveras på Zum Franziskaner?

På Zum Franziskaner serveras bland annat:

  • Svenskt
  • Husmanskost
  • Tyskt
  • Europeiskt

Vilken typ av bar är Zum Franziskaner?

Vi har klassificerat Zum Franziskaner som:

  • Pub
  • Ölbar

Vad kostar det att äta på Zum Franziskaner?

Zum Franziskaner ligger i prisklassen Mellanklass ($$$).

Har Zum Franziskaner uteservering?

Ja, Zum Franziskaner har en uteservering som ger dig möjlighet att njuta av vädret samtidigt som du njuter av en öl, ett glas vin eller en drink.

Var ligger Zum Franziskaner?

Zum Franziskaner ligger på Skeppsbron 44, Gamla stan. I närheten ligger Stortorget, Stockholm. Närmsta tunnelbana är Gamla Stan (ca 500m).