Guiden till Uppsalas bästa thailändska restauranger

Thaimat kan vara den internationella gastronomins mest pålitliga favorit. Vegetarianer, köttälskare, finsmakare och snabbmatsfantaster hittar alla något att älska i det thailändska köket. Här samsas snälla klassiker som pad thai med kryddstarka kokosgrytor och fräscha sallader. I Uppsala har thailändska restauranger börjat poppa upp som svampar ur jorden de senaste åren. Men vem serverar egentligen Uppsalas bästa sataykyckling? Och var kan man hitta stans starkaste panaeng gong? Vi guidar dig till Uppsalas bästa thai-restauranger.

Se även
- Sushi: Guiden till Uppsalas bästa sushi
- Prisvärda restauranger: Guiden till prisvärda restauranger i Uppsala

Amazing Thai: Tillgängligt, trevligt, och gott
Amazing Thai har med två restauranger i Uppsala och en i Stockholm börjat etablera sig på bred skala, men det gör inte upplevelsen mindre trevlig. Lokalen är mysig och inger en mer klassisk ”restaurang”-känsla än många thai-ställen. Med mottot ”Det måste inte vara starkt, men det måste vara gott!” känns menyn trygg även för den som är rädd för chili. Både à la carte och middagsbuffé serveras.
Prisexempel: Pad thai ca 139 kr, middagsbuffé ca 169 kr
Mer information: Amazing Thai Dragarbrunnsgatan, Dragarbrunnsgatan 46, Centrum
Mer information: Amazing Thai Vaksalagatan, Vaksalagatan 24, Vaksala

Koh Phangan: Kitsch som levererar
Koh Phangan ser en aning malplacerad ut, då den utsmyckade och närmast turistiga restaurangen tronar bland gamla akademiska byggnader på Övre Slottsgatan, men den som lyckas ta sig förbi den kitschiga fasaden finner fantastisk mat från kockar som kan sin sak. Väl värd ett besök.
Prisexempel: Pad thai (veg) ca 151 kr
Mer information: Koh Phangan, Övre Slottsgatan 12, Övre Fjärdingen

Praiwans Thaikök: Från food truck till Ringkiosken
Praiwans har länge varit en favorit hos Uppsalas food truck-fantaster mellan maj och september. Nu finns de tillgängliga även under årets övriga månader tack vare inflyttningen i Ringkiosken. Maten är densamma som den alltid varit – flottigt fräsch och magiskt god.
Prisexempel: Pad thai ca 75 kr
Mer information: Praiwans Thaikök, Ringgatan 1, Luthagen

Ahaanthai: Kvarterskrog i bästa thai-anda
Efter att ha huserat i Fålhagen sedan 1999 är Ahaanthai en av Uppsalas thai-veteraner. Stället har blivit något av en institution i egen rätt. Denna familjerestaurang satsar lika mycket på mat som på miljö, och resultatet är en kravlöst avslappnad restaurang där man lika gärna kan ta en thailändsk öl som ett skrovmål.
Prisexempel: Pad thai ca 105 kr
Mer information: Ahaanthai, Hjalmar Brantingsgatan 23, Fålhagen

GinnDee Sushi & Wok: Klassiskt hål i väggen
GinnDee huserar i en källarlokal vid Fyrisån och är för de flesta sinnebilden av en thaikrog. Det luktar frityrolja och kryddor när man går ner för trappan, och oavsett om man beställer panang moo, massaman nua eller något annat från menyn så vet man precis vad man får.
Prisexempel: Pad thai (kyckling) ca 129 kr
Mer information: GinnDee Sushi & Wok, Skolgatan 39, Luthagen

Thaibreak: Högklassigt och fräscht
Thai-restauranger kan ibland föra med sig associationer till slarvig snabbmat och flottiga hak, men Thaibreak bevisar en gång för alla att så inte behöver vara fallet. Lokalen är fräsch och modern, konceptet känns genomtänkt, och maten är både god och så pass lätt att man utan problem kan äta den till lunch och återvända till jobbet.
Prisexempel: Pad thai ca 109-139 kr
Mer information: Thaibreak, Torgny Segerstedts allé 2, Kåbo

Thai Village: Blandat asiatiskt med fokus på thai
Thai Village har ett bredare kulinariskt fokus än många andra, och erbjuder så väl kinesisk som japansk mat vid sidan av den thailändska. Köket klarar dock av att jonglera matkulturer med bravur. Thairätterna samsas fint med dim sum och sushi, och restaurangen serverar Uppsalas kanske bästa pad thai.
Prisexempel: Pad thai ca 119/169 kr (kyckling/tigerräkor)
Mer information: Thai Village, Smedsgränd 9, Centrum

Andra guider du kanske är intresserad av
- Mysiga restauranger: Guiden till mysiga restauranger i Uppsala

- Hälsorestauranger: Guiden till Uppsalas bästa hälsorestauranger

Om guiden till Uppsalas bästa thailändska restauranger
Guiden till den bästa thaimaten i Uppsala uppdateras löpande. Kom gärna med tips till hello@thatsup.se om du vet någon riktigt bra thai-restaurang i Uppsala som vi har glömt och borde lägga med i vår guide. Ni kan även maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden.

Visa på karta