För alla vinintresserade är den tredje torsdagen i november ett datum att lägga på minnet. Det är nämligen då som årets omgång av Beaujolais Nouveau traditionsenligt släpps.
Enligt tradition får Beaujolais Nouveau, också kallat Bojo Nouveau, inte släppas förrän den tredje torsdagen i november – på Beaujolais Nouveau-dagen. Flera ställen i Göteborg firar denna dag då man får sippa på årets upplaga av det franska vinet för första gången.
Restauranger i Göteborg som satsar på att fira årets Bojo:
Walk in the Park
Bar Centro
La Lune
Angeli
Mestiza
Diket
Bang
Bulot
Wolfgang Vincafé
Unity Jazz
Le Comptoir
Bar Minimal
Oizo
Vinarium
Epouqe
Ma Cuisine
Beaujolais Nouveau, oftast kolsyrejäst och gjort på druvan Gamay, är ett vin som ska drickas ungt. Även framställningsprocessen går undan, från skörd till färdigt vin tar det bara några veckor och man gör bäst i att dricka detta unga, nästan saftlika vin inom några månader.